UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Uz provjerenu kvalitetu, u novom statusu, u nove izazove

Datum objave: 25. 11. 2015. | Kategorija: Kultura

11041032_1640013762914233_5082093766985125133_n

POŽEGA-  Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar  s novim statusom pojačala je i intenzitet svojih aktivnosti. Do kraja ove godine Ilijanine plesače očekuje nekoliko nastupa, a već su krupnim koracima zakoračili i u pripreme za radni početak 2016. godine. Plešu, planiraju, rade i sanjaju…

Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar  nedavno je, sredinom studenog obavila svoje prvo gostovanje u novom statusu. U Varaždinu na poziv Plesnog studija Vindi, u programu plesnih minijatura plesali su u dvije solo izvedbe plesači Laura Lončar i Luka Knežević. “Posebno smo zadovoljni što je upravo Varaždin taj gdje je Plesna radionica u novom statusu gostovala jer su nam to izuzetno dragi prijatelji od samih početaka rada radionice. No već  ovaj vikend 28/29. studenog sudjelujemo u programu Festivala malih plesnih formi na sceni Travno u Zagrebu koji se održava jednom godišnje sa svim članicama Udruge “Ples i dijete” DaCi Hrvatske gdje je Plesna radionica član već duži niz godina. Tamo ćemo  otplesati formu u trajanju od osam minuta naziva ” Jedna dvije, jedna tri”. Plesat će Marta Matošević, Larisa Zelenbaba, Hana Prpić, Hana Krpan, Lea Majski, Anamarija Jakoubek i Lucija Budić. Posebno cijenimo ovu  udrugu čiji smo i član jer cilj te udruge je ono što Plesna radionica već godinama radi, a to je omogućiti djeci i mladima doživljaj plesa i kao stvaratelj, i kao izvođač i kao gledatelj,” kaže Ilijana Lončar. Uz nastup njenih plesača, Ilijana će na  ovom festivalu odraditi i zahtjevnu ulogu predavača što je još jedna potvrda od strane struke njenom kvalitetnom pedagoškom radu.

11221824_1640409012874708_6573253834815912557_n

Naravno, tu nije kraj gostovanjima do kraja  2015. godine. “Pozvani smo od također dragih prijatelja koji su s nama od samog početka, Plesnog kluba “Tina” iz Siska, na njihovu veliku božićnu produkciju. Valentina Ivanković Pelikan koja je već godinu dana ravnateljica “Kristalne kocke vedrine” i koja je moja dugogodišnja draga kolegica, pozvala nas je i drago nam je da smo odabrani upravo mi iz cijele Hrvatske gostovati i zajedno s domaćim plesačima tamošnjoj publici donijeti blagdanski ugođaj,” priča nam Ilijana dodajući kako ih od nastupa na domaćem požeškom terenu očekuje onaj 13. prosinca. Tada će sudjelovati u programu na poziv Požeških mažoretkinja u sportskoj dvorani “Tomislav Pirc”. Plesat će svi, i vrtići, i škole i plesni studiji na temu Afrike  i tako proširiti svijest i senzibilitet o još uvijek prisutnom problemu gladi u svijetu.

111

Predan i kvalitetan rad UO Plesna radionica Ilijane Lončar prepoznat je i od velike “Kliker platforme” umjetničke mreže čiji je fokus na razvoju plesnih programa za djecu i mlade i razvoju plesne publike i umjetnika, dakle upravo ono čemu i Plesna radionica Ilijane Lončar godinama stremi. Naši Požežani novi su članovi, a razloga za ponos imaju. “Bit ćemo u  društvu članica kao što su  umjetnička organizacija VRUM iz Varaždina, Plesni centar TALA iz Zagreba,  Prostor Plus iz Rijeke, IKS Festival  iz Splita, Hrvatski centar Assitej (hrvatska mreža profesionalnih i profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade) ,a kao novi članovi tu su Mediteranski plesni centar Svetvinčenat, Kotor teatar iz Delnica i mi. Već smo održali jedan zajednički sastanak u Rijeci, a sada nas očekuje sastanak na poziv Hrvatskog centra Assitej i njihovog predsjednika Lea Vukelića, gdje će biti pozvani svi ravnatelji kazališta za djecu i mlade. Tema će biti “Implementacija suvremenog plesa i pokreta u institucionalnim kazalištima”. Doista nešto što i mene osobno, a onda  i moju Umjetničku organizaciju izuzetno zanima jer i mi smo kroz projekte “Svi na plesnu predstavu” i Međunarodni dan plesa nastojali u Gradsko kazalište Požega dovesti profesionalne predstave za djecu i mlade ali i za odrasle, dakle definitivno suvremeni ples želimo predstaviti kao jednu od izuzetno važnih grana umjetnosti i ravnopravnih na sceni – kako bi to trebalo i biti,” pojašnjava Ilijana.

hs

To su planovi  do kraja 2015. godine uz pripreme za desetu, jubilarnu Zimsku produkciju koja će se održati krajem siječnja u Gradskom kazalištu Požega. Već su naravno krenule i dobrano se zahuktale i pripreme za također jubilarni, 15. Požeški plesokaz. “Pozivi su razaslani prošli tjedan na preko 70 adresa svih klubova, plesnih studija, ansambala koji su do sada sudjelovali u 15  godina na Požeškom plesokazu i već su se javili i oni stari, ali i novi prijatelji koji su čuli da je  Požeški plesokaz kvalitetan međunarodni festival te žele doći i sudjelovati. Festival će biti krajem veljače, 27 i 28. veljače 2015. godine,” najavila je Ilijana. Uz to, kao i svi koji rade u kulturi u veliki su iščekivanjima hoće li njihovi planovi i programi za iduće razdoblje doživjeti i širu (konkretnu) potporu kako Grada i Županije tako i Ministarstva kulture jer upravo o tim odlukama ovisit će i kvaliteta svih deset prijavljenih projekata na natječaje Plesne radionice za 2016. godinu.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: UO Plesna radionica Ilijane lončar

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn