UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – “Plesni kreatorij” zimske produkcije predstavit će 120 plesača u 14 koreografija

Datum objave: 22. 1. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Preko 120 požeških plesača u dobi od 3 do 16 godina, predstavit će se s 14 koreografija u novom projektu Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar naziva “PLESNI KREATORIJ” u sklopu 13. zimske produkcije. Mladi plesači, već tradicionalno, plesat će na sceni Gradskog kazališta Požega i to premijerno 26. siječnja u 11,00 sati, te 27. siječnja u 11,00 i 18,00 sati. Najavila je to na konferenciji za novinare plesna pedagoginja Ilijana Lončar.

Ilijana i njeni plesači pripremili su, kako i naziv govori, program ispunjen plesom i kreativnošću, a s dijelom koreografija već su se predstavili na drugim scenama te potvrdili njihovu umjetničku kvalitetu . ” U 14 koreografija devet je grupnih, jedan trio, jedan duet i tri solo koreografije. Solo koreografije pretpremijerno su napravljene za natjecanje suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska gdje su naši plesači Petar Galović i Iva Marjanović osvojili nagradu ulaska u Gala večer s drugim nagrađenim plesačima. Mali dio ostalih koreografija pripremljenih za Zimsku produkciju već je pretpremijerno otplesan na zagrebačkim plesnim scenama i u virovitičkom kazalištu, no većina će biti ipak premijerno izvedena u Gradskom kazalištu Požega,” rekla je Ilijana.

Program koji će otplesati predviđen je i za gostovanja od kojih su neka već upisana u kalendar zbivanja.”Već 20. veljače odlazimo u Slavonski Brod na Dane plesa koji su posvećeni Mii Čorak Slavenskoj. Otplesat ćemo 15 minuta programa u KKD “Ivana Brlić Mažuranić” i odmah zatim, također u Slavonskom Brodu 28. veljače sudjelujemo na županijskoj smotri Brodsko-posavske županije gdje je u središtu ples kao izvannastavna aktivnost, a osobno sam pozvana voditi okrugli stol s nastavnicama, voditeljicama plesnih grupa s tog područja. S programom “Plesnog kreatorija” odlazimo i na TREPS – Trešnjevačke susrete plesnih grupa iz cijele Hrvatske u ožujku, a nakon deset godina od kada smo posljednji put bili u Makedoniji, realizirat ćemo posjet Kumanovu i to će biti trodnevnog gostovanje sredinom travnja” dodaje Ilijana.

Zimska produkcija “Plesni kreatorij” zasigurno će biti pravi užitak za sve ljubitelje suvremenog plesa i skladnog pokreta, a prava je prilika i za ostale da se uvjere u kvalitetu Ilijaninog rada s mladima. “Pozvala bih na našu Zimsku produkciju sve građane koji još možda nisu uspjeli pratiti rad djece i mladih u području plesnog stvaralaštva, jednog kreativnog i odgojnog stvaralaštva, neka dođu u Gradsko kazalište. Podržati ponajprije djecu, ali i uživati u njihovim kreacijama. Posebice bih tu pozvala sve odgajatelje u vrtićima, učiteljice i učitelje razredne nastave, nastavnike i profesore koji možda još nisu vidjeli svoje učenike na djelu.Plesači suvremenog plesa vrlo su skromni i samozatajni, ali trebaju podršku svoje okoline, posebno onih koji rade s njima,” zaključila je Ilijana.

Veljača je pak završno razdoblje šestomjesečnih priprema za punoljetni 18. Požeški Plesokaz koji i ove godine bilježi veliki odaziv tako da će Požegu u tri dana posjetiti preko 500 plesača, koreografa i pedagoga iz pet država. “Ove godine posebno iznenađenje dolazi nam iz Češke. Naime, imali smo priliku sudjelovati na njihovom nacionalnom festivalu “Tanec, tanec” i tamo sam od dvodnevnog velikog programa odabrala jednu koreografiju u kojoj sudjeluje pet muških plesača pa vjerujem kako će to bili vrlo interesantno. Tu su još gosti iz Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te iz čak 30 hrvatskih gradova. U tri festivalska dana otplesat će se 55 koreografija, a rezervirano je već preko 170 noćenja,” najavila je Ilijana uz napomenu kako je vrijednost ove manifestacije prepoznalo i Ministarstvo kulture.

Posebnost ovog 18. Plesokaza, dodaje, prva je večer koja će biti posvećena isključivo umjetničkim plesnim školama i plesnoj akademiji. “Dugo sam imala želju predstaviti u jednom festivalskom danu obrazovnu plesnu vertikalu Hrvatske. Dakle, da vidimo gdje su okupljeni mladi koji se žele profesionalno baviti plesom, koje su to škole diljem Hrvatske gdje se djeca talentirana za ples mogu školovati. Evo, Požega će imati tu ekskluzivnu priliku na jednom mjestu vidjeti ove godine deset škola i drago mi je da se odazvao toliki broj, a nadam se da će jednog dana svih 18 škola sudjelovati ovdje u Požegi,” rekla je Ilijana.

Do tada, pred nama je zimska produkcija za koju su ulaznice od danas u prodaji, a moći će se kupiti 22., 23. i 24. siječnja u dvorani UO Plesan radionica Ilijane Lončar u Dubrovačkoj 65 a. Tamo po ulaznice po cijeni od 15 kuna možete doći od 16,30 do 21,30. Ako ostane ulaznica, oni koji ne stignu u dvoranu, moći će ih nabaviti sat vremena prije svake izvedbe na blagajni kazališta.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn