UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Svi na plesnu predstavu!

Datum objave: 16. 3. 2018. | Kategorija: Kultura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar uz potporu Ministarstva kulture uspješno nastavlja dugogodišnji projekt “Svi na plesnu predstavu” kojim nastoji senzibilizirati javnost na umjetnički oblik plesa kao ravnopravne kazališne djelatnosti. U sklopu projekta u Gradskom kazalištu Požega 20. ožujka gostovat će predstava “Tri skockana praščića” Plesnog centra Tala i GK Trešnja.

UO Plesna radionica Ilijane Lončar ove godine projekt Svi na plesnu predstavu započinje obilježavanjem Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade 20. ožujka s predstavom Plesnog centra Tala i kazališta Trešnja “Tri skockana praščića”. Predstava je nastala u suradnji s Kliker platformom razvoja suvremenog plesa za djecu i mlade čiji je dugogodišnji član i UO Plesna radionica Ilijane Lončar. Bit će izvedene dvije predstave u jutarnjim terminima za niže razrede osnovnih škola i vrtiće.

“Projekt se nastavlja u travnju s gostovanjem interaktivne predstave za bebe “Baja-buf” koja je gostovala i prošle godine. Predstava će 27. travnja biti izvedena u tri izvedbe koje su raspoređene tijekom dana u plesnoj dvorani UO Plesne radionice Ilijane Lončar u Dubrovačkoj ulici 65 A. Odmah potom, 28. travnja na redu je radionica kreativnog plesa u tri izvedbe naziva “ContaKids” za djecu od dvije do pet godina zajedno s roditeljima. U sklopu projekta gostovat će i predstava “Ritam-tam” u suradnji sa Studijom za suvremeni ples GK Trešnja i to na sam međunarodni dan plesa 29. travnja, a u planu je u sklopu Kazališnog festivala “KaFe” i dolazak jedne plesne predstave za odrasle,” najavila je Ilijana Lončar.

bb

Značaj projekta “Svi na plesnu predstavu” je višestruk. Naime, Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar osim svog edukativnog djelovanja podučavanja djece plesu i pokretu te organizacija plesnih manifestacija, kao treću izuzetno važnu komponentu svoje djelatnosti ističe upravo senzibiliziranje javnosti za ravnopravnost postojanja plesnih predstava unutar kazališnog repertoarnog opusa.

“Cilj ovog projekta je da i u repertoaru požeškog kazališta plesne predstave i za djecu i za odrasle budu u određenom omjeru ravnopravne dramskim predstavama. To je dugogodišnji cilj iza kojeg stoji dugogodišnji uporni rad i nadam se da nailazi na sve veći odaziv publike. Moram priznati kako je puno lakše organizirati predstave za djecu preko škola i vrtića s kojima su djeca zadovoljna jer mališani vole vidjeti vizualne umjetnosti, a ples je jedna od njih. Oni vole pogledati predstavu koja govori tijelom i pokretom, a ne isključivo samo riječima i tekstom i otvoreni su za nove izazove,” kaže Ilijana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Bez lažne skromnosti, hrabro je to i jedinstveno i puno je trebalo da smo uopće došli do potpore Ministarstva kulture, krenuli smo s gostovanjem jedne predstave godišnje, a evo sada je to već puno veći broj. Projekt se zapravo razvija od 2000. godine, ali išao je kroz projekt obilježavanja Međunarodnog dana plesa. No, kako sam krenula zvati više predstava, odlučila sam dopustiti tom projektu da se “osamostali”. Nazvala sam ga “Svi na plesnu predstavu” upravo kako bih potaknula dolazak publike jer mnogi ljudi u Požegi još uvijek nisu bili na plesnoj predstavi i još uvijek postoji određena distanca prema toj vrsti umjetnosti. No, bit će predstava za sve populacije – od beba, školske djece do predstave za odrasle,” zaključila je Ilijana.

Dugi niz godina “Svi na plesnu predstavu” donosi na požešku kazališnu scenu sam vrh profesionalne plesne produkcije. Stoga je, unatoč još uvijek postojećim predrasudama i barijerama, ovaj projekt jedinstvene koncepcije zaživio i zauzeo važno mjesto u kulturnoj ponudi grada i županije pa i Hrvatske u cjelini.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. P./ UO PR Ilijane Lončar

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn