UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Plesna sezona okrunjena značajnim gostovanjima kao potvrdom izvrsnosti

Datum objave: 16. 5. 2018. | Kategorija: Kultura

naslovna

POŽEGA – UO Plesna radionica Ilijane Lončar u završnu fazu plesne sezone ulazi s bogatom niskom dobrih rezultata i gostovanja, te s puno pravih razloga za slavlje i ponos. U umijeću Ilijinih plesača uživat će mnogi na mnogim scenama i festivalima – od domaće požeške scene do prestižnih festivala u Šibeniku, Zadru pa i preko granice.

UO Plesna radionica Ilijane Lončar u završnoj je fazi plesne sezone kada plesači najviše gostuju i odazivaju se pozivima na festivale i susrete. Iza njih je u proljetno-ljetnom periodu gostovanje na Županijskom kulturnom mozaiku, dvije proslave jubilarnih obljetnica dragih prijatelja na kojima su naši Požežani bili gosti, a riječ je o nastupu u Zagrebačkom kazalištu lutaka na slavlju Plesnog studia Jazzelle, te u đakovačkom Centru za kulturu na slavlju Plesne skupine Miha. Tu je i uspjeh na TREPS-u koji je za naše Požežane, čini se, neizostavan.

“Posebno smo ponosni da smo već tradicionalno sudjelovali na 15. Plesnim susretima TREPS, a ono što nas posebno veseli, prvi puta smo ove godine uspjeli sa sve tri koreografije ući u finale Trešnjevačkih plesnih susreta, tako da ponovo putujemo u petak, 18. svibnja na finalnu večer. Prošle su koreografije Metamorfoza najstarije plesne skupine, duet Anamarije Jakoubek i Lee Majski “Unstoppable” te grupa uzrasta prvog i drugog razreda osnovne škole s koreografijom “Tijelo kao plastelin”, najbrojnija grupa od 30 plesača. Stručno povjerenstvo poručilo je kako su sve tri koreografije ušle u finale s impozantnim brojem bodova pa se tako “Tijelo kao plastelin” bori za nagradu među 13 odabranih koreografija, a dvije koreografije starijih plesača bore se među 10 odabranih koreografija. Nama je već velika nagrada što smo ušli u finale jer biralo se samo 25 posto najboljih koreografija iz svake kategorije, a Trešnjevački plesni susreti traju tri vikenda i veliki je broj koreografija bilo u konkurenciji,” rekla je Ilijana.

treps

Čim se vrate s TREPS-a putuju na 7. Zadarski plesni festival koji je međunarodnog karaktera, a nastupit će s koreografijom “Metamorfoza”. Nakon toga slijedi gostovanje u Šibeniku u programu “Sjene i gosti”, a tamo će nastupiti grupa uzrasta trećeg razreda osnovne škole s dvije koreografije iz opusa “Pleši,voli, živi” i to s koreografijom “Loš,dobar, slobodan” te novom koreografijom “Veliko plavetnilo” koju će pretpremijerno izvesti u Šibeniku, a potom premijerno na 18. Plesnoj produkciji u Požegi. Požeški plesači nastupit će i u Čakovcu kao gosti na tamošnjem Plesokazu, a potom ih očekuje gostovanje u HNK Varaždin na poziv Plesnog studia Vindi, a potom i druga gostovanja koja su prava potvrda kvalitetnog rada požeške Plesne radionice. Jer, Ilijanini plesači toliko su dobri i posebni da im stižu i posebna pozivna pisma!

djeca m2

” I ove godine idemo u Istarsko narodno kazalište, a nakon toga, vežemo se na 29. Susrete plesnih ansambala Hrvatske u Velikoj Gorici gdje se nadamo uspjehu kao i prošle godine. Kraj sezone ostavljamo za 8. Šibenski plesni festival koji je za nas ove godine znakovit, jer osim što 25. srpnja plešemo ispred Katedrale Sv. Jakova što je naše tradicionalno predstavljanje s polusatnim programom, posebna čast ukazana je našoj Lauri Lončar. Laura je kao predstavnici Umjetničke organizacije primila pozivno pismo organizatorice Plesnog festivala da sudjeluje u profesionalnom dijelu programa na pozornici Tvrđavi Barone. Novost tog programa je da se pozivaju i predstavljaju mladi talenti, istaknuti studenti plesa ili nagrađivani učenici plesnih škola i umjetničkih organizacija, a na temelju praćenja rada Laure Lončar i njezinih rezultata ostvarenih na državnim i međunarodnim natjecanjima organizator je odlučio pozvati i nju. Posebna nam je čast što će imati priliku plesati na Tvrđavi Barone koja je na UNESCO-vom popisu zaštićene kulturne baštine. Za tu priliku Laura će pripremit ćemo 15-minutni, sukus svih njezinih solo izvedbi koje je plesala na Šibenskom festivalu, ali obrađeno na jedan novi način. To je svojevrsna retrospekcija jer Laura je odrastala kao plesač upravo i na tom festivalu,” pojasnila je Ilijana.

laura

Tu je i poziv za gostovanje u inozemstvu na koji su također, s pravom, iznimno ponosni. Naime, na prijedlog Hrvatskog sabora kulture i uz pozivno pismo Češke Republike, UO Plesna radionica Ilijane Lončar pozvana je na 32. Nacionalni susret plesne scene mladih i odraslih “Tanec, Tanec 2018” koji će se održati od 25. do 28. listopada u Češkoj u mjestu Jablonec nad nisou. “Stručno povjerenstvo 28. Susreta plesnih ansambala Hrvatske dodijelilo je nagradu Anamariji Jakoubek i Lei Majski prošle godine za najbolju plesnu izvedbu koju su osvojile s koreografijom “Licem u lice” i sada su predložene kao predstavnice Hrvatske za gostovanje na ovom dugovječnom susretu u Češkoj. Dobili smo to pozivno pismo no odlučili smo prijaviti Ministarstvu kulture kako bi dobili podršku za putni trošak i uspjeli smo! Posebno smo sretni zbog toga, Anamarija i Lea ustrajne su u svom radu i drago mi je da je i Ministarstvo prepoznalo značaj i vrijednost ovog poziva,” rekla je Ilijana.

lice

A u međuvremenu, vrijedni Ilijanini plesači svom gradu će 16. i 17. lipnja u Gradskom kazalištu Požega predstaviti 18.  Godišnju produkciju i to kao drugi dio opusa “Pleši,voli, živi”. Bit će tri izvedbe- premijerna kao matineja 16. lipnja u 11 sati te dvije reprizne 17. lipnja u 11,00 i 18,00 sati. “Pripremili smo 12 koreografija, većina grupnih ali i predstavljamo solo Ive Marjanović, to je novi mladi talent, sedmogodišnja djevojčica koja pleše od svoje treće godine. Vrlo je talentirana i mislim kako je za nju sazrelo vrijeme za solo, a od solo izvedbi izvest ćemo i obavezne koreografije koje su pripremane za natjecanje Mia Čorak Slavenska tako da će plesati Anamarija Jakoubek i Laura Lončar,” najavila je Ilijana. Uz tolike potvrde izvrsnosti, požeška publika doista s nestrpljenjem može čekati da s Ilijaninim plesačima proslavi kraj jedne uspješne plesne sezone i jednu punoljetnu godišnju produkciju, no prije svega – ljepotu plesa koju nam oni nude!

TEKST: Sanja Pok    FOTO: UO PR Ilijane Lončar

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn