UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Nakon Belgije, iskustvo i znanje vrhunske plesne pedagoginje Ilijana će pokazati i u Svetvinčentu

Datum objave: 22. 9. 2016. | Kategorija: Kultura

fotka-kreativni-ples

POŽEGA – Ilijana Lončar i plesači UO Plesne radionice Ilijane Lončar proteklog su vikenda doživjeli vrhunsko trodnevno iskustvo sudjelovanja na  međunarodnom Danspunt festivalu u Belgiji kao predstavnici Hrvatske na prijedlog Hrvatskog sabora kulture. Ovog vikenda Ilijanu Lončar očekuje novo iskustvo jer će 25. rujna gostovati u Svetvinčentu, te kao iskusna plesačica i plesna pedagoginja voditi Radionicu kreativnog plesa za mlade u organizaciji KLIKER mreže i Mediteranskog plesnog centra.

Kliker radionica Kreativni ples – mladi u Svetvinčentu održava se  u organizaciji Mediteranskog plesnog centra koji je dio UO Zagebačkog plesnog ansambla. Sve je to velika Kliker platforma u kojoj je gotovo od početka i UO Plesne radionice Ilijane Lončar. “Jedna od aktivnosti svih nas članica je i održavanje radionica, a po prvi puta sam pozvana kao voditeljica.  Radionica će se održati 25. rujna, naša Ilijana svoje iskustvo vrhunske plesačice i edukatorice pokazat će pred 21 polaznikom u rasponu godina od 6 do 15 godina. Bavit ćemo s kreativnim plesom, poticat ćemo tu kreativnu slobodu kod djece i oslobađanje od kočnica, radit ćemo na improvizaciji, a pokušat ću i objasniti kako u kreativnom plesu nema krivog ili lošeg pokreta već samo pokret iza kojeg stojiš, koji daje ideju i nit onog što je zadao pedagog,” kaže Ilijana.

I ovoga puta, Ilijana je u odličnom društvu jer KLIKER je prva hrvatska platforma koja potiče razvoj plesa za mladu publiku na području cijele Hrvatske. Pokrenut je u rujnu 2013. godine i okupio je vrhunske plesne i kazališne organizacije: Plesni centar TALA (Zagreb), Prostor Plus (Rijeka) IKS Festival (Split), Kotar Teatar (Delnice), Mediteranski plesni centra/Zagrebački plesni ansambl (Svetvinčenat/Zagreb), UO Plesna radionica Ilijane Lončar (Požega), Assitej Hrvatska (Hrvatska mreža profesionalnih i profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade). Mediteranski plesni centar, pak, mjesto je koncipiranja i provedbe idejnih zamisli, umjetničkih projekata te raznolikih edukativnih programa, a kao osnovne pojmove kroz koje obuhvaća svoje djelovanje koristi Edukaciju, Prezentaciju, Kreaciju, stoga će naša Ilijana Lončar tamo biti doista “kao kod kuće”.

img_20160920_154846

U Svetvinčenat Ilijana odlazi još uvijek pod dojmom sudjelovanja na vrhunskom plesnom festivalu “Danspunt” u Belgiji. I ovo gostovanje potvrdilo kako je Ilijanin rad, posebice u djelu  edukativne suradnje s profesionalcima koju se zahvaljujući Ilijani njeguje od samog osnivanja Plesne radionice, izvrsno korespondira sa svjetskim trendovima. “U Belgiji smo bili četiri dana, a sudjelovalo je šest država – mi kao predstavnici Hrvatske, Češka, Nizozemska, Slovenija, Škotska te Belgija. Sve je bilo zamišljeno kao veliko druženje i razmijena iskustava, svega najboljeg što su sudionici kroz bavljenje plesom u svojoj sredini postigli. S nama je bilo pet vrhunskih pedagoga, još uvijek aktivnih plesača i to je bila internacionalna ekipa, široka lepeza znanja i pozitivnih vibracija. Zanimljivo je bilo čuti na konferencijama i pozitivne i one manje pozitivne stvari  jer pokazalo se kako svi imamo slične probleme ali i jednako snažan entuzijazam i ljubav prema plesnoj umjetnosti. Puno se pričalo o sprezi profesionalnog i amaterskog plesa, ispreplitanje na način da se profesionalci pozivaju kako bi radili s djecom i mladima, posebice s onima koji pokazuju talent i želju za daljnjim napredovanjem,” priča nam Ilijana.

Plesačima Plesne radionice, riječ je o šest najiskusnijih plesača u dobi od 17 godina koji su se predstavili desetminutnim programom “The dark side of us”, ovaj nastup je bio svojevrsna kruna bavljenja plesnim amaterizmom jer već polako razmišljaju o prestanku bavljenja plesom. “No, vjerujem kako će se i dalje baviti plesom bar kao pozitivna, kritična i zahtjevna plesna publika,” dodaje Ilijana.

Pred Ilijanom i Plesnom radionicom radna je jesen jer početkom prosinca sudjelovat će na Festivalu malih formi daCI Hrvatska u Zagrebu i to s desetminutnim programom koji trenutno pripremaju. U međuvremenu, otvorenih vrata pozivaju i nove članove u Plesnu radionicu, posebice one u starijim dobnim skupinama.

TEKST: S. Pok        FOTO: I.L. /MPC

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn