UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Kad boje plešu i dišu nastaje san na javi Plesoptika

Datum objave: 13. 6. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – UO Plesna radionica Ilijane Lončar u svojoj 16. godišnjoj produkciji  požeškoj  publici poklonila je jedinstveni plesno-likovni susret s bojama, novi projekt nazvan “Plesoptika”. U suradnji s požeškom slikaricom Anitom Grbavac Jakobović, priču o bojama ispričalo je u deset koreografija 135 plesača svih uzrasta. Bogate tonove raskošnoj priči dodala je i Anitina izložba “Colores porticuum” ( Boje arkade) koja je večeras otvorena uz  premijernu izvedbu Plesoptike u Gradskom kazalištu Požega.

Ilijana Lončar i Anita Grbavac Jakobović, dvije snažne ali razigrane umjetničke osobnosti, kao kroz igru pronašle su vezu slikarstva i pokreta okrunivši je nazivom “Plesoptika”. Boje plešu i dišu -tako Ilijana počinje priču kojom je opet uspješno pokazala i dokazala vrhunsku kreativnost, pedagoško umijeće i umjetnički senzibilitet koji je vječno na tragu snova, onih snova u boji, sanjanih širom otvorenih očiju. A samo rijetki imaju tu moć da snove sanjaju na javi. Ilijana je među njima.

29

“Da, ovo je sve kako sam željela. Ovaj projekt je počeo u mojoj glavi davno, prije godinu dana. Od tog prvoga trenutka osmišljavanja Plesoptike, pa evo sada, do konačne realizacije uloženo je puno truda i od strane djece i od strane roditelja koji su ih strpljivo dovodili na ples dva puta tjedno, puno je bilo rada i napora, ali kada se sve vidi na sceni, sve loše se zaboravi a ono najljepše i najugodnije se pamti. Nadam se da će i ova Plesoptika ostati u sjećanju svima koji su je gledali i da će možda nakon ovog iskustva i plesa i izložbe, na boju gledati nekim drugim očima te da će svaki vizualni trenutak koji iskuse u bilo kojem drugom dijelu svakodnevnog života na neki novi način doživjeti jer ovdje su boje kako sam rekla na početku naše priče – disale i plesale,” rekla je Ilijana.

nn

A druga pokretačka snaga ovog projekta, slikarica Anita Grbavac Jakobović boju uobličava i daje joj novo značenje dopuštajući svom kultnom ritmu požeških arkada da se oglasi još zrelijim i čišćim tonovima.”Slike su ustvari jedan slijed Plesoptike koja je plod Iijanine i moje prve suradnje.Plesoptika je zamišljena kao fuzija plesa kroz boju i glazbu, nas dvije smo se spojile, složile svoje ideje i vizije i zaista je nastala prekrasna produkcija s mladim plesačima. Izložba slika jednostavno je integralni dio cijele ove priče – ovo je  prekrasan buket kolora, pokreta i glazbe. A iskustvo rada s Ilijanom i njenim plesačima doista je obogaćujuće i nevjerojatan je doživljaj kad vidiš tu djecu u umjetničkom stvaranju. Radili smo puno zajedno, objašnjavala sam im kako svaka boja ima svoj oblik, primjerice žuta ima oblik trokuta, i sve se to uz pomoć priča, glazbe doživljavalo i oni su zaista te boje tako i vidjeli i tako su ih srčano, s puno razumijevanja i otplesali,” rekla je Anita.

nnn

O likovnom stvaralaštvu Anite Grbavac Jakobović govorili su Vera Ćuže Abramović i Pavle Bucić, a izložbu je otvorila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije dr.sc. Vesna Vlašić.

Reprizna izvedba Plesoptike održat će se sutra 14. lipnja u 18,00 sati te 15. lipnja u 18,00 sati, a uz boje koje dišu i plešu očekuje vas i izložba “Colores porticuum”. Ne propustite!

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn