UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Jubilarni nastup na prestižnom natjecanju “Mia Čorak Slavenska”

Datum objave: 23. 11. 2017. | Kategorija: Kultura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Plesači Plesne radionice Ilijane Lončar spremno su dočekali prestižno natjecanje za mlade plesače suvremenog plesa “Mia Čorak Slavenska”, koje će se ove godine održati po 11. puta u Centru za kulturu Trešnjevka od 24. do 26. studenog pod nazivom „Glazba i pokret“. Naši Požežani broje jubilarno, deseto sudjelovanje, a ove godine uzbudljivom plesnom vikendu s razlogom se raduju Luka Višaticki, Petar Galović, Marta Matošević, Anamarija Jakoubek i Laura Lončar.

Završne pripreme su u tijeku, Ilijana i njeni vrijedni plesači odradili su probe kostima, doveli plesni pokret do savršenstva i spremno čekaju pokazati svoje koreografije u društvu jednako spremnih i kreativnih istomišljenika. Veliki je to izazov, ali i velika riznica dragocjenog iskustva, kaže nam Ilijana Lončar. “Vrlo cijenim to natjecanje jer to je zapravo jedino natjecanje u Hrvatskoj koje mi pohađamo, za koje radimo i za koje pripremam plesače zato što je to jedino u kojem je isključivo suvremeni ples, nema miješanja plesnih stilova i doista ta vrsta natjecanja zaslužuje podršku i struke i kulturnih institucija. Ove godine pripremila sam pet plesača, a evo kroz ovih prethodnih deset godina bilo je preko 20-30 plesača koji su sudjelovali pri čemu smo imali sreće svake godine vratiti se s nagradama”.

mia corak plakat

Kroz deset godina nagrade su ( neki i uzastopno), prvu, drugu ili treću, ili nastup u Gala večeri ili oboje, osvojili dečki Luka Švajda, Jakov Gugić, Luka Knežević i Dino Zelenika. Djevojaka je bilo i više – Nataša Mihoci, Arijana Pospišil, Ines Jandroković, Laura Lončar, Marijana Verčej, Karla Soldo, Maja Milaković, Lucija Pavković, Lea Majski, Lucija Budić, Hana Krpan i Marta Matošević. “Svima je to bilo odlično iskustvo i neki od tih plesača i dalje plešu profesionalno, neki su se sada orijentirali u neki drugi vid umjetnosti, neki se u drugim gradovima bave plesom, a ono najvažnije, što potiče i ovo natjecanje je da djeca, osim što se mogu profesionalno dalje baviti plesom zapravo postaju jedna educirana kazališna publika, publika koja je zahtjevna i koja zna cijeniti rad umjetnika,” dodaje Ilijana.

Ove je godina pripremila pet plesača u tri kategorije. U A kategoriji ( od šest do deset godina) plešu Luka Višaticki i Petar Galović te Marta Matošević. Anamarija Jakoubek natječe se u C kategoriji i iskusna Laura Lončar, kojoj je ovo ujedno i oproštaj od plesnih natjecanja u D kategoriji. U B kategoriji Požežani nemaju predstavnika, no to je vjerovali ili ne, razlog više za ponos. Naime, starije kategorije već po tradiciji, imaju obaveznu i slobodnu koreografiju, a po prvi puta u povijesti natjecanja, Ilijana Lončar odabrana je da pripremi obaveznu koreografiju za B kategoriju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Prvi put je da to radi netko tko nije profesor ili nastavnik u obrazovnom plesnom sustavu i meni je to posebna čast. Koreografiju sam radila s Hanom Krpan koja je prošlogodišnja dobitnica posebne nagrade u A kategoriji. No, Hana je tako izgubila pravo sudjelovanja zbog svojevrsnog “sukoba interesa” ali ponosna sam što je Hana svojim postignućima mogla iznijeti tako zahtjevnu koreografiju koju će plesati svi plesači iz raznih škola,” pojašnjava Ilijana.

Svoje dojmove otkrili su nam i mladi plesači. Luka Višaticki ima sedam godina, a više od polovine svog mladog života već je proveo u plesnom ritmu. “Plešem već četiri godine. Volim plesati jer me ples veseli, veselim se jako i što idemo u Zagreb, na moje prvo natjecanje. Plešem koreografiju “U bijegu”, ja bježim i sve je jako energično i strašno. Ove sam godine puno razmišljao, imao sam pravu dvojbu jer išao sam malo i na nogomet ali morao sam se odreći ili plesa ili nogometa. Volim nogomet, ali ipak, plešem već četiri godine i jednostavno sam se odlučio za ples,” otkrio nam je Luka.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Petar Galović Lukin je Vršnjak a za ovo natjecanje bit će – čudesno drvo. “Plešem čudesno drvo – od korijenja, debla do grana sve ću prikazati u svom plesu. Na kraju drvo bude posječeno i padne jabuka, to je prava priča. Sviđa mi se ples, plešem već četiri godine, a posebno se veselim odlasku u Zagreb. Doći će moj kum koji se isto zove Petar koji živi u Zagrebu i baš me to sve veseli,” ispričao nam je Petar.

Marta Matošević prava je šampionka ovog natjecanja jer ide već treći put, a prethodna su bila ovjenčana dobrim rezultatima. “U plesnoj radionici Ilijane Lončar sam već sedam godina. Za ovo natjecanje pripremila sam s Ilijanom koreografiju pod nazivom”Nešto u meni” – nešto ulazi u mene i izlazi kroz ples i pokret. Inače imam iskustva s natjecanjima,ovo je moje treće natjecanje i nemam tremu, spremna sam. U oba prijašnja natjecanja ušla sam u Gala večer, a sada ćemo vidjeti kako će biti. Ples vidim i u svojoj budućnosti, želim se i dalje baviti plesom i obrazovati na tom polju, a ovo natjecanje pravo je iskustvo za sve plesače,” kaže nam Marta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anamarija Jakoubek iz Jakšića u starijoj je , C kategoriji i ima obavezu otplesati uz svoju i zadanu koreografiju “Ovo mi nije prvo natjecanje, bila sam već dva puta. Starije kategorije imaju obaveznu koreografiju koju moramo otplesati, ali zahtjevnije je napraviti svoju koreografiju jer u njoj više pokažemo svoju osobnost i način plesanja. U zadanoj ne moramo smišljati pokrete već samo reproducirati zadano, ima više tehnikalija, no kroz slobodnu koreografiju iskazujemo individualnost, a moja je koreografija inspirirana neprekidnim pokretom kroz glazbu,” rekla je Anamarija. Laura Lončar plesačica je koja je odrastala i umjetnički sazrijevala i kroz ova natjecanja. Ove godine odlazi na oproštajno natjecanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Sada sam završni razred srednje škole, odlazim uskoro na fakultet i neću više biti u Plesnoj radionici i ovo mi je doista zadnje natjecanje iako ostajem još plesati. Kad smo malo osvijestili koliko smo radili, deveta mi je godina na natjecanju i doista je čudno, puno je vremena, iskustva i doživljaja. S ovim mališanima koji sada idu sa mnom osjećam se kao prava seniorka. No, ne odlazim iz ove priče. I Zagreb, gdje ću studirati, odlazim prvenstveno zbog plesa jer vjerujem kako ću tamo i dalje moći stjecati nova plesna znanja i iskustva,” kaže nam Laura koja je za oproštajni nastup odabrala koreografiju nadahnutu voodoo elementima.

Ilijanini plesači spremni su za ovo natjecanje na kojem se natječe ukupno 61 plesač iz Zagreba, Osijeka, Splita, Zadra, Požege, Velike Gorice, Brela i Samobora.Putem natjecanja mladi plesači nadilaze prosječnost, podižući tehničku i umjetničku razinu svoga plesnog izraza, a time i razinu hrvatskoga suvremenog plesa. A, na tom putu, već cijelo desetljeće, plesnim korakom oblikovanim u Ilijaninoj radionici korača i požeška plesna mladost.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn