UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Hana i “Pogled na svijet kroz ružičaste naočale” na prestižnom natjecanju “Mia Čorak Slavenska”

Datum objave: 18. 11. 2016. | Kategorija: Kultura

nnn

POŽEGA – UO Plesne radionice Ilijane Lončar po deveti put odlazi na natjecanje plesača suvremenog plesa “Mia Čorak Slavenska”. Ove godine to će biti deseto hrvatsko natjecanje koje će se održati u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka. Natjecanje je dobilo ime po Mii Čorak Slavenskoj, najslavnijoj hrvatskoj plesnoj umjetnici kojoj je posvećena ova 2016. godina. Plesnu radionicu Ilijane Lončar predstavljat će mlada plesačica Hana Krpan s koreografijom “Pogled na svijet kroz ružičaste naočale”, a prije odlaska u Zagreb, Ilijana i Hana podijelile su s nama svoje zadovoljstvo zbog još jednog vrijednog izazova.

Drago nam je da smo gotovo od samog početak redoviti sudionici, posebice što je kroz to natjecanje  prošlo dosta požeške djece plesača koji su redovito uspjevali iz godine u godinu osvojiti nagrade, neki i po više puta poput Luke Švajda, Nataše Mihoci, Marijane Verčej, Arijane Pospišil, Karle Soldo, Lucije Pavković, Luke Knežević, Jakova Gugić, Laure Lončar, Maje Milaković i od mlađe generacije Marta Matošević i Hana Krpan koja će i ove godine predstavljati na ovom prestižnom natjecanju UO Plesnu radionicu Ilijane Lončar. “To su Požežanke i Požežani koji su ostavili traga na tom natjecanju, a to je posebno i stoga jer smo tamo u konkurenciji s djecom plesačima koji su u sustavu plesnog obrazovanja, to su većinom djeca koja pohađaju škole obrazovnog plesnog sustava, kao što je Škola za suvremeni ples Ane Maletić, Škola za balet i ritmiku ili Umjetnička škola iz Velike Gorice. Dakle, to su najčešći natjecatelji i mi smo ponosi što ravnopravno s njima sudjelujemo,” kaže Ilijana. Riječ je o godišnjem natjecanju za plesače i plesačice suvremenog plesa koja je pokrenula Hrvatska glazbena mladež, s koreografima Dinkom Bogdanićem i Desankom Virant. Svim natjecateljima se dodjeljuju priznanja, a prema uspješnosti i diplome te novčane nagrade ili plaćeno sudjelovanje na ljetnim radionicama, što je dodatna motivacija djeci. “Najljepše su upravo te radionice. I mi smo imali priliku gotovo svake godine sudjelovati na Grožnjanu, na plesnim seminarima koji traju od sedam do deset dana gdje se djeca bave plesom, druže se te upoznaju razne stilove i različite koreografe, to je doista njaljepša nagrada,” ističe Ilijana.

dsc03150
Hana Krpan, (vrijedna i predana plesačica kojoj ništa nije teško, kako kaže Ilijana) odrasla je i razvijala se umjetnički u Plesnoj radionici Ilijane Lončar, jer kako kaže, mama i tata upoznali su ju s tetom Ilijanom kao trogodišnjakinju. “Imam 11 godina, a plesom sam se počela baviti u dobi od tri godine. Roditelji su me vodili na ples, jer bila sam vrlo stidljiva djevojčica koja se nije željela družiti s drugom djecom. Kod Ilijane sam upoznala puno prijatelja, a i jako mi se svidjelo učiti o plesu i jednostavno sam nastavila dalje. Vježbamo dva puta tjedno, to nije previše i ne oduzima mi puno vremena, ali mi puno daje – nova iskustva, nova poznanstva, putovanja u druge gradove i nova znanja. Doista nije to veliko odricanje, ali je dragocjeno iskustvo,” priča nam Hana dodajući kako ju najviše vesele nove koreografije i nova putovanja. Na zagrebačkoj sceni , plesat će solo, ali nema treme. “Naravno, lakše je kada je riječ o grupnoj koreografiji, u svojoj grupi pratite jedni druge, a kada si sam, sve je prepušteno tebi i tvojoj koncentraciji, no treme je upravo toliko koliko je dovoljno za dobru izvedbu. Užitak plesa je teško opisati riječima, ali tu nema mjesta tremi, jednostavno treba raditi ono što te usrećuje, a mene usrećuje ples,” kaže nam Hana koja će u Zagrebu u pratnji svoje učiteljice Ilijane imati priliku i prvi put vidjeti pravi balet u Hrvatskom narodnom kazalištu. Kako je Hana odrastala uz ples i kroz ples, možete pogledati i u maloj fotogaleriji.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok/UO PR Ilijana Lončar

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn