UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR: Dolazi Baja Buf predstava i igra za bebe i njihove roditelje, dođite i igrajte se!

Datum objave: 09. 3. 2017. | Kategorija: Kultura

Baja-Buf-u-DSCHUNGEL-WIEN-photo-Rainer-Berson-770x450

POŽEGA –  Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a u sklopu projekta “Svi na plesnu predstavu”  u dvorani UO Plesna radionica Ilijane Lončar,  Dubrovačka 65a u Požegi,  17. ožujka gostuje  “Baja Buf”, događanje, predstava i igra namijenjena za bebe u starosti 10- 24 mjeseci i četiri izvođača. To je potpuno novo, prvo takve vrste u  Požegi, iskustvo za roditelje i bebe,  a svi zainteresirani svoje mjesto obavezno trebaju rezervirati do 14. ožujka na broj 098 884 057 (Ilijana) ili u inbox Plesna-radionica-Ilijane-Lončar.

Zahvaljujući Kliker platformi koja potiče razvoj plesa za mladu publiku na području cijele Hrvatske, a čiji je dogogodišnji član i Plesna radionica Ilijane Lončar, kao uvodno događanje proslave Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade, 17. ožujka u Požegi u dvorani umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar gostuje predstava “Baja Buf”. Koncept potpisuju : Till Frühwald  i Sanja Frühwald, inicijatorica Klikera.

“Baja Buf” je interaktivna igra kreirana je za i sa bebama u starosti 10 – 24 mjeseci i četiri izvođača, a odvija se u velikom i mekanom prostoru koji nudi mirno i sigurno okružje. Igra dobro funkcionira sa ovom starosnom skupinom jer djeca u toj dobi imaju prirodnu želju za spontanim i slobodnim kretanjem, istražujući sebe, prostor u kojem se nalaze i svijet oko njih svojim vlastitim tijelom kao primarnim sredstvom komunikacije. Najmlađa publika i njeni roditelji / starije osobe od povjerenja pozvani su u neutralan prostor, oslobodjen od igračaka i ostalih distrakcija. Izvođači prate i amplificiraju dječju sponatnu aktivnost u centru prostora, dok odrasli promatraju na rubovima prostora igre. Što se događa kad beba stara 10-24 mjeseca dobije potpunu slobodu u sigurnom prostoru sa osobom koja prati i reflektira svaki njihov pokret, zvuk, raspoloženje? Djeca su slobodna da sama odluče kada i kako žele sudjelovati, a prema njihovim odlukama odrasli će pokazati puno poštovanje.

n

Svaki session traje otprilike 35 minuta. Roditelji ostaju prisutni u prostoru, dok djeca shvaćaju činjenicu da su zapravo ona sama “za volanom”. Režirajući svoj vlastiti pokret bebe stupaju u interakciju sa izvođačima i nepredvidljivi i zaigrani dijalog slobodnog tijeka govora tijela kreće… između odraslih, beba i izvođača gradi se povjerenje koje omogućava djeci, čak i onoj najsramežljivijoj, da povedu igru i prihvate “razgovor”, potičući razvoj i učenje komunikacijskih vještina i pokreta i malenih i velikih na jednostavan, ali inventivan i originalan način – zajedničkom izvedbom predstave, kroz zabavu.

Iskustvo “bajabufanja” jedinstveno je prvo otkrivanje mogućnosti neverbalne komunikacije i tjelesnih instikata kroz opuštenu atmosferu koja se može i ponijeti kući! Svi prisutni zajedno kreiraju uvijek novu predstavu u kojoj – bilo da direktno sudjeluju ili svjedoče – postaju povezani kroz novi način promatranja, kretanja i komuniciranja.
Baja buf je proslava – proslava života! Dođite i igrajte se s nama!

TEKST: S. P.      FOTO: UO Plesna radionica IL/ KLIKER

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn