UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – 16. Godišnja produkcija donosi Plesoptiku, jedinstvenu priču o bojama

Datum objave: 08. 6. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – U sklopu 16. godišnje produkcije UO Plesna radionica Ilijane Lončar pripremila je novi projekt pod nazivom “Plesoptika priča o bojama”. Projekt obuhvaća 135 plesača svih uzrasta u izvedbi deset koreografija – deset boja, koje su Ilijanini plesači pripremali u suradnji sa slikaricom Anitom Grbavac Jakobović. Integralni dio projekta je i Anitina izložba “Colores porticuum” ( Boje arkade) koja će biti otvorena uz premijernu izvedbu Plesoptike 13. lipnja u Gradskom kazalištu Požega.

Kreativno, nadahnuto i uvijek iznova pomičući granice plesnog izražavanja, Ilijana Lončar je u plodonosnoj suradnji s Anitom Grbavac Jakobović pripremila jedinstven umjetnički spoj. “Ovaj projekt bavi se fuzijom likovnosti, plesa i optike kao znanosti o proučavanju boja. Kroz pet mjseci pripreme bavili smo se djelovanjem boja na ljudsku psihu, raspoloženje i emocije, razmišljali smo o simboličkom značenju boja i utjecaja boja u vremenu i prostoru. Posebno veselje je došlo zbog premijerne suradnje s Anitom, koja je prihvatila moj poziv organizirati izložbu kao integralni dio projekta “Plesoptike”. Otvorenje će biti odmah nakon premijerne izvedbe Plesoptike, 13. lipnja u 18,00 sati u Gradskom kazalištu Požega a otvorenje izložbe je u 19,30 sati, ” naglasila je Ilijana na konferenciji za novinare.

nnn

Svoju već kultnu likovnu priču o požeškim arkadama, Anita je ovim projektom odvela u novu dimenziju predstavljajući 13 recentnih radova u kombiniranoj tehnici ulje na platnu i akril. “Svaka likovna misao da bi se realizirala, da bi ju svaki stvaratelj i gledatelj doživio, mora imti svoj oblik. Svaki oblik ima svoju vrijednost, a svaka boja ima svoj oblik i to je ono što smo zajedno pokušali napraviti – ja kroz boju, a Ilijana kroz pokret. Jer, žutoj boji pripada oblik trokuta, crvenoj pripada kvadrat, a Ilijana je uspjela sve te oblike i pokretom. Kroz boju, kroz oblik i kroz pokret ulazimo u vlastito jastvo i onda možemo stvarati jer ako su ples, boja i zvuk iskreni onda će to doći do gledatelja. Bile smo iskrene, pogotovo su djeca bila iskrena, sve je vrlo spontano,” rekla je Anita.

nn

Iako tek očekuje premijernu izvedbu pred domaćom publikom, Plesoptika ima već bogat itinerer -novi Ilijanin projekt već očekuju brojne scene. Plesoptiku će tako dokraja lipnja otplesati i u Istarskom narodnom kazalištu u Puli gdje će se najstariji, srednjoškolski plesači predstaviti sa svojom crnom bojom s kojom se inače po koncepciji zatvara cjelokupna Plesoptika. Bijela boja koju plešu tri djevojke u dobi od 13 i 14 godina predstavit će se u Kazalištu mladih Split sredinom lipnja, a na Požeškom kulturnom ljetu mlađa skupina plesača Plesne radionice Plesoptiku će predstaviti 2. srpnja u sklopu programa Knjižnica bez zidova – ples bez granica. Plesoptiku očekuje i polusatni program na 6. Šibenskom plesnom festivalu, poslije Šibenika i  sudjelovanje na Aurea festu plesa  krajem kolovoza gdje će se predstaviti sa svih deset boja.

No to nije sve . “Posebno smo ponosni jer dio Plesoptike s 10-minutnim programom sredinom rujna putuje u Belgiju na Međunarodni festival gdje smo predloženi od strane Hrvatskog sabora kulture kao jedini predstavnici hrvatskog plesnog amaterizma. To nije sve, očekuje nas i  Zagrebački festival malih plesnih formi i gostovanje u Ljubljani. To su dogovorena gostovanja do studenog 2016. godine,” kaže Ilijana. Ipak, požeška publika imat će užitak premijere – 13. lipnja 2016. godine u 18,00 sati, a reprizne predstave su 14 i 15. lipnja u 18,00 sati.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn