UO PLESNA RADIONICA ILIJANA LONČAR – Plesna sezona u znaku kreativnih i edukativnih projekata te brojnih gostovanja

Datum objave: 29. 6. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – Sezona 2015/2016 bila je vrlo uspješna za UO Plesna radionica Ilijana Lončar. Uz novi status preregistriranja u umjetničku organizaciju odobren od strane Ministarstva kulture RH, niz je tu vlastitih projekata te brojna gostovanja na drugim scenama.

Plesno edukativan priča počela je organizacijom vikend plesnih seminara. “Ove godine prva gošća je bila Ana Šaškor Jurić sa suvremenim plesnim tehnikama, a potom smo nastavili seminare sa Ognjenom Vučinićem i Aleksandrom Mišić u sklopu “Požeškog plesokaza”, to je bilo u dvorani “Tomislav Pirc”. Seminari su bili vrlo uspješni s brojnim polaznicima no više od toga nismo nažalost uspjeli jer sve ovisi o financijskim mogućnostima,” priča nam Ilijana Lončar.

Uz organizaciju  seminara tu su i produkcije UO Plesne radionice Ilijane Lončar koje uvijek obrađuju određenu tematiku. Tako su imali 10. Zimsku produkciju koja je još uvijek bila u retrospektivnom tonu kao treći dio Retrospektive nakon proslave  15.obljetnice. Između zimske i godišnje produkcije realiziran je jubilarni 15. Požeški plesokaz koji je bio vrlo uspješan. “Gostovao je 41 plesni ansambl iz 21 grada iz Hrvaske, BiH i Slovenije s 480 plesača. Drago nam je bilo da se za voditeljicu odazvala Doris Pinčić Rogoznica ali i što smo napravili izložbu fotografija Mladena Božičkovića i Željka Milakovića te  organizirali slavljenički Plesokaz party by DJ Matta koji je bio uspješan te će ostati tradicija,” rekla je Ilijana.

DSC06579

Tradicionalno, bio je organiziran i Međunarodni dan plesa sa dva velika događanja –  u suradnji s “Kliker mrežom za razvoj suvremenog plesa za mladu publiku održane su čak tri izvedbe plesne predstave za djecu “Mini mi” , a potom i tradicionalni plesni spektakl “Go out and dance” koji je ove godine, uz rekordni broj sudionika održan na novoj lokaciji – sportsko-rekreacijskom centru.Ove godine ostvarena je i suradnja s Akademijom dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Njihov Plesni odsjek imao je svoju prezentaciju u Gradskom kazalištu Požega uz predavanje Maje Đurinović o slavnoj umjetnici Mii Čorak Slavenskoj.20

Ovogodišnju sezonu svojim kreativnim nabojem obilježila je i “Plesoptika” projekt koji je donio fuziju likovnosti, plesa i  pokreta realiziran u suradnji  sa slikaricom Anitom Grbavac-Jakobović. “Sudjelovalo je 135 plesača u tri izvedbe. Bio je to veliki zalogaj no u konačnici vrlo sam zadovoljna realizacijom, ta ideja je doista zaživjela i privukla puno publike, a Plesoptika sada kreće i dalje na gostovanja,” sa zadovoljstvom ističe Ilijana dodajući: “Ono što nas čeka je Požeško kulturno ljeto pa će dio Plesoptike odnosno mlađe plesne skupine nastupiti u programu “Ples bez granica” 2. srpnja 2016. godine u Pješačkoj zoni, a drugi dio Plesoptike, starije dobne skupine, predstavit će se u sklopu Aurea Festa 30. kolovoza 2016. godine,”.

Prepoznatljivi po kvaliteti, Ilijanini projekti rado su viđeni i na drugim scenama stoga su tu i brojna i gostovanja koja su odradili plesači Plesne radionice Ilijane Lončar. “Uvijek su to bila gostovanja na poziv i drago mi je da nismo niti jedan poziv odbili. Putovali smo na razne načine i s različitim brojem plesača, no uvijek je to bilo vrijedno iskustvo,” kaže Ilijana.
Krenuli su tako  s gostovanjem na Plesnim minijaturama u Varaždinu,  nakon toga DACI festival malih plesnih formi u Zagrebu, gostovanje u Kristalnoj kocki vedrine u Sisku, 13. Dani plesa u čast Mii Čorak Slavenskoj u Slavonskom Brodu, 13. Susreti plesnih grupa TREPS gdje su imali veliko zadovoljstvo osvojiti nagradu u B kategoriji “Suvremeni ples za djecu od 6 do 8 godina”. Tu je i veliko zadovoljstvo sudjelovanja na 5. Razglednici Hrvatskog sabora kulture gdje smo nastupili kao predstavnici plesne djelatnosti amaterizma cijele Hrvatske, a potom sudjelovanje i na Kulturnom mozaiku u Brestovcu. Gostovali su i u Zagrebačkom kazalištu lutaka na JazzElle Dancing Sunday 2016  kao gosti Plesnog kluba JazzElle.zg KAZALIŠTE LUTAKA

Gostovali su potom i na zadarskom festivalu, u HNK Šibenik, na Reviji klasičnog i suvremenog plesa “Dani Silvije Hercigonje” u zagrebačkoj Trešnji, u Centru za kulturu Čakovec na poziv Studia suvremenog plesa Teuta, zatim prolazak u mogućnost natjecanja “Opus 2016” u Celju gdje je Luka Knežević sudjelovao  među 16 odabranih natjecatelja iz Paname, Švedske,Italije i Slovenije, gostovanje u  HNK Varaždin,, gostovanje na 27. Susretima plesnih ansambala Hrvatske u Velikoj Gorici, nedavno su se plesači vratili iz Splita gdje su u Kazalištu lutaka nastupali dva dana, te posljednje gostovanje u Istarskom narodnom kazalištu u Puli.sISAK KOCKA

“Najdraža su nam upravo ta gostovanja u hramovima kulture i drago mi je da nas pozivaju. Voljela bih istaknuti upravo kako je svako naše gostovanje na poziv. Mi nismo u sustavima natjecanja, nije to kao sport gdje postoje unaprijed zakazana zbivanja. Ovdje nas pozivaju organizatori koji žele da dođemo, da se uklopimo u njihov program te pokažemo ono čime su bili oduševljeni kada su nas pozvali. To je i svojevrsna potvrda našeg rada i kvalitete jer često mjere uspjeh brojkama, peharima i medaljama što je isto u redu, ali postoji i ona dimnezija uspjeha koju djeca možda ne osjete kroz materijalno, kroz ono što će dobiti u ruke već kroz ono što će dobiti kao vrijedno iskustvo u srce i u dušu koje nose sa sobom i kada se prestanu baviti plesom. I to je ono što je i odgojno i poticajno te vrijedno truda,” rekla je Ilijana.

No, Ilijaninim plesačima slijedi još gostovanja na domaćim i inozemnim scenama. Stigao je tako poziv za sudjelovanje na velikom festivalu u Belgiji gdje nastupaju kao predstavnici Hrvatske uz potporu Hrvatskog sabora kulture. “Tamo ćemo biti četiri dana, Ministarstvo kulture preuzelo je plaćanje troškova avionskog prijevoza, a belgijski organizator ostatak smještaja. Tamo ćemo izvesti program od  15 minuta i tu ćemo spojiti  dio koreografija s kojima smo zaslužili taj poziv. Otplesat ćemo “Tamnu stranu nas”, jedna muški solo, te iz Plesoptike koreografiju crne boje koju plešu najiskusniji plesači. Uz to od 26. do 30. srpnja smo na Šibenskom plesnom festivalu gdje ćemo Plesoptiku predstaviti u skraćenom polusatnom obliku ispred Katedrale Sv. Jakova. Kada se vratimo, 30. kolovoza slijedi nam Aurea Fest, potom Belgija, a zadnje nam je dogovoreno gostovanje u Ljubljani na Festival Živa 2016 gdje će se stariji plesači predstaviti s dvije koreografije,” najavila je Ilijana.

vARAŽDIN

Uz sve rečeno, plesači Plesne radionice  Ilijane Lončar dali su svoj doprinos brojnim programima i manifestacijama koji su održani u Požegi – od Dana srca, Dječjeg tjedna, Božićnih otvorenih sati, Plesnog kampa u Pakracu, Izbora za miss i brojnih drugih. Uz vrhunsku profesionalnu i pedagošku bazu s koje kreću svi projekti, uz upornost prekaljenog kreativca i sanjara koji prepreke prelazi lakoćom plesnog koraka a znoj i suze ostavlja u kutu zaborava, Ilijana je sa svojim plesnim princezama i prinčevima poklonila kulturnoj javnosti još jednu plodonosnu i bajkovito lepršavu sezonu. Uživali smo!

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok/ UO PR Ilijane Lončar

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn