KARAVANA ZELENOG PODUZETNIŠTVA U NOVOJ GRADIŠKI – Umrežavanje i zagovaranje za zeleno gospodarstvo

Datum objave: 26. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Hrvatska mreža za ruralni razvoj u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom Zapadna Slavonija u prostoru Gradske vijećnice Nova Gradiška organizirala je Karavanu zelenog poduzetništva. Dio je to trogodišnjeg projekta Umrežavanje i zagovaranje za zeleno gospodarstvo, financiranog sredstvima Europske komisije, kojeg zajednički provodi sedam partnerskih organizacija s Balkana, od kojih je jedna-hrvatska, mreža države članice Europske unije.

Zeleno gospodarstvo kao relativno novi pojam predstavlja gospodarstvo čiji je cilj smanjenje rizika za okoliš s ciljem omogućavanja održivog korištenja postojećih resursa bez degradiranja okoliša. Riječ je o gospodarstvu koje doprinosi poboljšanju ljudskog blagostanja i socijalne jednakosti, smanjujući istovremeno, okolišne rizike i ekološko siromaštvo. Zeleno gospodarstvo, osim toga, slažu se stručnjaci, predstavlja optimalan razvojni pravac Hrvatske, prije svega njenog ruralnog prostora, što je i ideja vodilja trogodišnjeg projekta Umrežavanje i zagovaranje za zeleno gospodarstvo, financiranog sredstvima Europske komisije.

Zajednička je to „priča“ sedam partnerskih organizacija s Balkana, od kojih je jedna država članice EU: Mreža za ruralni razvoj Makedonije,BIH, Kosova,Crne Gore, Srbije, Albanije i Hrvatske, projekt čiji je cilj uvođenje koncepta zelenog gospodarstva kao jedinstvenog sveobuhvatnog poduzetničkog modela za ruralnu raznolikost i održivost te osnaživanje lokalnih organizacija civilnog društva za ulogu zagovaratelja i aktivnog sudinika u kreiranju poljoprivrednih politika i politika ruralnog razvoja.

Ekološki osviješten projekt i zanimljiv koncept, zahvaljujući suradnji s Lokalnom akcijskom grupom Zapadna Slavonija, predstavljen je u Novoj Gradiški. Učinila je to, u ime Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Žana Počuča, projektna suradnica, dok su se, za primjere dobre prakse, pobrinuli partneri – Vjekoslav Hudolin, ekološki proizvođač voća s naglaskom na tradicionalne sorte iz okolice Nove Gradiške, Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, kroz jedinstveni projekt Inkluzivne farme, te Ljiljana Brica i Milka Žarić, predstavnice Udruge Centar za inkluzivnu podršku Slavonski Brod, pokretači i vlasnici Pakirnice dobrih želja j.d.o.o. , oblika društveno odgovornog poduzetništva čiji je cilj uključivanje marginaliziranih skupina u prirodnu i društvenu sredinu na području Brodsko posavske županije. Nakon Siska i Nove Gradiške, „priča“ o održivom gospodarstvu neškodljivom za okoliš, putuje dalje, Karavanom zelenog poduzetništva.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: D. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn