ULAGANJE U OBRAZOVANJE – Grad Pleternica sufinancira nabavku udžbenika za sve učenike osnovne škole sa svog područja

Datum objave: 29. 8. 2017. | Kategorija: Društvo

n (2)

PLETERNICA – Grad Pleternica pozvao je roditelje djece koja pohađaju osnovnu školu s prebivalištem na području grada Pleternice da podnesu zahtjev za sufinanciranje nabave školskih udžbenika. Grad će sufinancirati nabavku udžbenika s 30 posto, a zahtjevi za subvencije se primaju do 30. rujna 2017. godine. Javni poziv za prikupljanje zahtjeva roditelji mogu pronaći na  službenoj stranici Grada.

Ovo je prvi put od kako postoji grad Pleternica i općina Pleternica da Grad sufinancira nabavu školskih udžbenika za svu osnovnoškolsku djecu sa svog područja. Riječ je o proračunskom iznosu od 250 do 300 tisuća kuna i na prvoj sjednici Gradskog vijeća koja će biti u rujnu, kroz rebalans proračuna bit će osigurana ta sredstva, najavila je na konferenciji za novinare gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić u društvu sa zamjenikom Domagojem Katićem.

“Na to smo se odlučili ohrabreni situacijom koja se događa u proračunu što se tiče obveza grada, punjena proračuna u odnosu na prijašnje godine, ali najviše zbog toga što su značajna sredstva za Pleternicu odobrena putem projekata, kako europskih tako i onih nacionalnih ministarstava. Stvorio se kritičan trenutak u kojem smo se mogli odlučiti za sufinanciranje školskih udžbenika,” naglasila je gradonačelnica Antonija Jozić. Grad će sufinancirati nabavku udžbenika s 30 posto od ukupne cijene kompleta udžbenika. “Znamo kolika je cijena kompleta za svakog učenika, od škole ćemo dobiti podatke o svakom djetetu i njegovim izbornim aktivnostima, kako bi utvrdili koliko bi koštao komplet udžbenika da su ga nabavljali kao novog. Komplet udžbenika su i udžbenici i radne bilježnice. Većina roditelja kupila je samo radne bilježnice za svoju djecu i dovoljan je samo taj račun, a mi ćemo roditeljima sufinancirati neovisno o tome dali je roditelj nabavio samo radne bilježnice, ili je nabavio cijeli komplet ili samo dio toga,” dodaje gradonačelnica.

Već danas na web stranici Grada Pleternice bit će objavljen Javni poziv za prikupljanje zahtjeva u kojem će biti navedeno što roditelj mora podnijeti od dokumentacije kako bi ostvario pravo na subvenciju. U dogovoru sa svim tijelima dokumentacija je svedena na najnužnije tako da roditelj prilaže samo kopiju osobne iskaznica kako bi se utvrdilo prebivalište, račun kao potvrdu da je uistinu nabavio te udžbenike ili radne bilježnice te presliku svog žiro računa ili tekućeg računa kako bi ostvario pravo, uz priloženu izjavu kako sufinanciranje nije već ostvario iz nekog drugog izvora.

“Zahtjeve ćemo početi prikupljati već do danas, a novina je u svemu je da ćemo putem službene stranice našeg grada omogućiti roditeljima da iz svog doma dostave zahtjev putem svojih računala ili mobilnih telefona. Ovo je prvi put da svojim građanima pružamo takvu online uslugu, a namjera je pojednostavniti sam postupak jer imamo oko 850 učenika i to je jedan veliki posao koji nas očekuje. Ovim putem pozivamo sve roditelje koji imaju prebivalište na području Grada Pleternice da podnesu zahtjev za sufinanciranje. Zahtjevi se podnose do 30. rujna 2017. godine, a mi ćemo za na zahtjeve u vrlo kratkom roku odgovoriti i isplatiti subvencije,” zaključila je gradonačelnica Jozić.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn