UDRUGA NARODNOG ZDRAVLJA ANDRIJA ŠTAMPAR – U Požegi otvoren Savjetodavni centra za sustavnu sinergijsku suradnju strukovnih i zagovaračkih organizacija

Datum objave: 13. 7. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Veleučilištu u Požegi danas je predstavljen Savjetodavni centar za sustavnu sinergijsku suradnju strukovnih i zagovaračkih organizacija Udruge narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

Savjetodavni centar osnovan je odlukom Predsjedništva Udruge narodnog zdravlja „Andrije Štampar“ od 7. rujna 2018. godine u okviru Inicijalne programske suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva. “Samo osnivanje centra predstavlja krunu projekta inicijalne programske suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva pod nazivom “Zdravlje svima”. Centar osmišljen je kao jedinstveno mjesto pristupa sveobuhvatnoj ponudi stručne savjetodavne pomoći u pitanjima promocije zdravlja i prevencije bolesti, usmjeren je na pružanje potpore subjektima u prepoznavanju, pripremi i razvoju programa unapređenja zdravlja stanovništva i donosi nove zdravstvene politike i politike za unaprjeđenje zdravstvenog sustava, razvoj zdravstvenih politika, uvođenje inovacija u zdravstvenu zaštitu i primjenu novih zdravstvenih tehnologija te promicanje integrirane zdravstvene skrbi i javnog zdravlja,” pojasnio je dr.sc. Ivan Vukoja, dr.med, predsjednik Udruge narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ .

Dodao je kako je svrha Savjetodavnog centra informiranje, edukacija i savjetovanje u cilju promicanja, razvoja i unapređenja zdravlja pojedinca i kvalitete života zajednice, jačanja povezanosti i suradnje u djelovanju svih dionika zaštite zdravlja te podizanja razine svjesti o fizičkom, emocionalnom, mentalnom i socijalnom aspektu zdravlja.
Osnivanje Savjetodavnog centra prigodnim riječima pozdravio je dekan Veleučilišta u Požegi prof. dr.sc Borislav Miličević.

“Drago mi je što vas mogu pozdraviti kao dekan jednog od najstarijih Veleučilišta u Hrvatskoj. U svoje i u ime svih djelatnika izražavam iskrenu vjeru da će ovaj Savjetodavni centar zaživjeti te izražavam radost nas s Veleučilišta da ćemo moći sudjelovati u radu kao potpomagajuća ustanova,” rekao je dekan Miličević.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i pomoćnik ministra zdravstva doc.dr.sc Mate Car. “Ne znam jesmo li svjesni koliko je bitno ovo što se danas ovdje događa. Izuzetno je bitno! Jer, stručnosti u svijetu danas ima puno, upravo stručnosti u svijetu zdravstva i ona se ponekad voli zatvoriti u svoje “akademske dvorce” i prigovarati kako ih nitko ne sluša. Moj komentar na to je – možda trebate istupiti, prema onima koji donose odluke, prema građanima, možda je riječ o nepravilnoj komunikaciji. I stoga prepoznajem jednu nišu koja je u ovom trenutku neispunjena, a itekako potrebna jer treba se pronaći način kako će se stručne stvari, spoznaje i znanje iskomunicirati u nešto što će doista mijenjati svijet. Jer, samo znati nešto ili samo imati potencijala na kraju dana ne znači ništa – treba to i ostvariti. Zato sam iskreno počašćen da sam ovdje. Mi smo u procesu izrade Nacionalne razvojne strategije gdje smo stavili dva strateška cilja od kojih je jedan prevencija, koja se, ako je ne postaviš zasebno i ne izdvojiš posebne indikatore koji potiču njezino ispunjavanje, utopi u hitnost. U duhu prevencije i u duhu stvarne komunikacije i poticanja na terenu da se nešto promijeni, od srca vam čestitam na ovoj inicijativi i s velikomželjom isčekujem pratiti rad i rezultate ovog centra,” rekao je Car.

Uz članove udruge otvorenju Savjetodavnog centra nazočili su i savjetnik Ministra rada i mirovinskog sustava Ivan Bota, Mladen Novosel ispred Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, predsjednik Hrvatskog društva mladih liječnika Andro Matković te ravnatelj Centra za planiranje zanimanja u Biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Danko Relić.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn