UDRUGA MLADIH OPĆINE KAPTOL: „Pokazat ćemo svima da mislimo ozbiljno“

Datum objave: 12. 10. 2017. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KAPTOL – Sudjelovati u kreiranju života vlastite sredine, čineći je boljom, moguće je na različite načine. Kada to shvate oni na kojima svijet ostaje, inicijative postaju još značajnije. Želeći promijeniti opće prihvaćeno uvjerenje kako za njih u seoskim sredinama nema mogućnosti, mladi Općine Kaptol s puno su entuzijazma ponovno pokrenuli rad Udruge.

I odmah aktivno, nepunih mjesec dana nakon izborne skupštine i usklađivanja postojećeg statuta sa zakonom,upoznaje novo izabrani predsjednik, Dario Lončarević, kao i sigurnih 50-ak članova, počeli sudjelovati u životu mjesta. Prva prilika za dokazivanje bila je Pudarijada na kojoj je sudjelovalo njih 30-ak, rodno ravnopravno dijeleći poslove oko pripremanja kotlića, dekoracije stola i branja vinograda. Jer upravo to je i cilj – međusobno druženje i osmišljavanje novih kreativnih sadržaja od kojih će koristi imati i mladi i stari Općine Kaptol, baš kao i suradnja s drugim mjesnim organizacijama civilnog društva. Ovaj put, priliku za dokazivanje pružili su im organizatori Pudarijade, članovi Udruge Vino kap, jedne od najvećih udruga vinara na području županije, tu su i vatrogasci,kojih ima i među njihovim članovima,  a nadaju se i uspješnoj suradnji s lokalnim  KUD-om „Ivo Čakalić“ . Na sreću, tu su financijska pa i logistička pomoć čelništva Općine, prije svega načelnika Mile Pavičića i zamjenika Josipa Soudeka, bez koje bi počeci bili puno zahtjevniji.

UMOK7 UMOK9

Slijedeća aktivnost koja ih čeka je Kestenijada, pa će skoro i Martinjska zabava, a onda i velika završnica i kruna godišnjih aktivnosti, projekt Adventa. Iako se čini ambiciozno, iako je oko njih i dosta skeptika, članovi Udruge mladih općine Kaptol, kojih je svakim danom sve više, narednih će mjeseci, upoznaje predsjednik, nastojati promijeniti opće prihvaćeno uvjerenje kako mladi u seoskim sredinama danas nemaju mogućnosti, niti prilike sudjelovati u kreiranju života lokalne zajednice, ali i kako većina njih budućnost namjerava tražiti izvan Slavonije. Početni entuzijazam im ne nedostaje, poželimo im, stoga, sreću.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: D. Pok/ UMOK

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn