UDRUGA “MATKO PEIĆ” – Obilježen Dan Matka Peića u Požegi

Datum objave: 08. 2. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Kao i prethodnih godina Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ pripremila je program obilježavanja dana rođenja proslavljenog Požežanina čije ime nosi. Povodom 96. obljetnice rođenja danas je položen vijenac ispred njegove biste u Požegi, a program obilježavanja bit će nastavljen u večernjim satima u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega.

Hrvatski slikar, književnik i povjesničar umjetnosti Matko Peić rođen je u Požegi 10. veljače 1923 godine. Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije koja nosi njegovo ime, organizirala je prigodni program. Svečanosti polaganja vijenaca uz brojne učenike iz požeških osnovnih škola nazočila je viša savjetnica za kulturu i društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije Ana Pirović te zamjenik požeškog gradonačelnika Mario Pilon. On je iskazao pohvale za rad udruge te podršku grada u njihovim nastojanjima.

“Matko Peić ostavio je neizbrisivi trag u Požegi kroz svoje putopise, kao povjesničar umjetnosti i slikar. Zahvaljujem članovima udruge koja nosi njegovo ime na njihovoj predanosti i ljubavi prema poeziji. Grad Požega i dalje će pratiti takav vrijedan rad i aktivnosti,” rekao je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon.

Program obilježavanja se nastavlja večeras kada će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega u 18,00 sati predstaviti članice udruge koje su objavile svoje radove Mira Šulc sa zbirkom pjesama “Šapat utihlih vjetrova”, Marija Iličić s romanom “Nedosanjani san”, Danica Rončević autorica slikovnice za djecu “Mačkica Lela”, Irena Kalan sa zbirkom stihova “Mirisne boje tišine”, te Irena Ivetić sa zbirkom priča za djecu “Mama, kupi mi konja”.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn