UČENICI PŠ LJUPINA NAGRAĐENI ZA DOPRINOS ZAŠTITI OKOLIŠA – Četiri godine za redom među najuspješnijim školama u Hrvatskoj

Datum objave: 23. 1. 2021. | Kategorija: Lifestyle

NOVA GRADIŠKA – Učenici Područne škole Ljupina ( Osnovna škola “Mato Lovrak” Nova Gradiška) četvrti su put potvrdili svoju poziciju među najuspješnijim mladim ekolozima u Hrvatskoj! Pokazali su to rezultati devete . akcije prikupljanja i recikliranja starog papira “dm Zeleni korak” u kojoj su u konkurenciji od čak 90 škola, bili među 10 najuspješnijih, te će biti nagrađeni iznosom od 10 tisuća kuna

Da su, itekako, ekološki osviješteni, četvrti puta su pokazali učenici Područne škole Ljupina ( Osnovna škola “Mato Lovrak” Nova Gradiška), uspješno sudjelujući u tradicionalnoj, 9. akciji prikupljanja i recikliranja starog papira “DM Zeleni korak” u kojoj su, u konkurenciji od čak 90 škola, bili među 10 najuspješnijih. Za doprinos zaštiti okoliša slijedi i zaslužena nagrada- 10 tisuća kuna, koju će mali Ljupinci, zasigurno, dobro iskoristiti.

“Mladi ekolozi Područne škole Ljupina prionuli su zadatku i uz pomoć zajednice, prikupili i reciklirali više od 10 tona starog papira. U ime DM-a zahvaljujem svim učenicima i djelatnicima škole što su nam se i ove godine pridružili u Zelenom koraku, pokazujući kako svatko od nas može pozitivno utjecati na zajednicu. Radujemo se njihovim budućim uspjesima”, izjavila je,predstavljajući rezultate akcije, Blaženka Vuić, područna menadžerica DM-a. Od 2012. godine kada su učenici prvi put prikupljali i reciklirali stari papir, u akciji Zeleni korak, uz Ljupince je sudjelovalo više od 200 tisuća osnovnoškolaca koji su prikupljanjem i recikliranjem starog papira tijekom devet godina spasili više od 49 500 stabala. Područna škola Ljupina koju pohađa 21 učenik, već četiri godine pokazuje zavidnu posvećenost zaštiti okoliša, zašto su, u okviru zelenog koraka, do sada nagrađeni s ukupnim iznosom od 35 500 kuna.

Iako područna i s malim brojem učenika, riječ je o školi koja se, s pravom, uz niz dobrih rezultata, može ponositi i uvjetima za rad. Školska zgrada je obnovljena, priključena na gradski vodovod i kanalizaciju, opremljena suvremenim nastavnim pomagalima, a uvedeno je i plinsko grijanje. Uz dvije prostrane učionice, škola je opremljena dvoranom za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, kuhinjom, blagovaonicom, zbornicom i glazbenim kabinetom, a u okviru zgrade se nalazi i školski stan. Vođen nostalgičnom idejom o školi kao pokretaču mnogih aktivnosti, učiteljski kadar (Irma Arbutina Đikić, Ivica Đikić i Miroslav Ruškan) pokrenuo je brojne akcije na uređenju vanjskog i unutarnjeg prostora te formiranju etnološke zbirke, a posebno se ponose poticajnom suradnjom s mještanima i “lokalnim” udrugama. Ljupinski osnovnoškolci na izbor imaju tri izvannastavne aktivnosti: tamburaše, hortikulturu te Scensku družinu koje svoj rad redovito prezentiraju mještanima. Odgojno-obrazovni rad Područne škole Ljupina prepoznala je struka nagradivši ih javnim priznanjima-Medaljom Grada Nova Gradiška 2011. supružnicima Đikić, te Medaljom dodijeljenom Školskom tamburaškom orkestru 2015.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: PŠ Ljupina

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn