U SKLOPU PROJEKTA POŽEŠKE BOLTE – Zaštita kulturnog dobra Gradskog muzeja Požega

Datum objave: 02. 2. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Grad Požega nositelj je kapitalnog projekta “Požeške bolte” vrijednog 41.116.574,93 kune, a partneri su Gradski muzej Požega i Turistička zajednica grada Požege. Projekt sufinancira Europska unija i dodijeljena bespovratna sredstva iznose 33.499.999,97 kuna. Trajanje projekta je 32 mjeseca – od 15. svibnja 2019 do 15. siječnja 2022. godine.

Zbog provedbe projekta „Požeške bolte“ i građevinskih radova na zgradama muzeja skinuti su restaurirani crni kapci na prozorima barokne kuće Krauss, dok su vrata i prozori u prizemlju iste kuće zaštićeni od radova i mogućih oštećenja i udaraca. Iz istih je razloga uklonjena i pohranjena i skulptura Bogorodice s pročelja zgrade.

Nakon selidbe muzeja jedino su dva predmeta ostala u muzeju, a to su peć iz Trenkovog dvorca i freska Miroslava Kraljevića. Budući da su to iznimno vrijedni i restaurirani predmeti i budući da je njihovo premještanje izuzetno riskantno, odlučeno je da oni tijekom građevinskih radova ostanu u muzeju uz najviši standard propisane konzervatorske zaštite kako bi bili sigurni tijekom izvođenja radova. Stanje freske i peći kontinuirano će se pratiti tijekom radova (izgled predmeta, optimalna temperatura i vlaga itd.). Radove zaštite predmeta obavila je specijalizirana konzervatorsko – restauratorska tvrtka Kvinar d.o.o iz Podstrane.

Podsjetimo, Grad Požega nositelj je kapitalnog projekta “Požeške bolte” vrijednog 41.116.574,93 kune, a partneri su Gradski muzej Požega i Turistička zajednica grada Požege. Projekt sufinancira Europska unija i dodijeljena bespovratna sredstva iznose 33.499.999,97 kuna. Grad Požega projekt je uspješno prijavio u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema“ kojega je 28. ožujka 2019. godine objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.“ Trajanje projekta je 32 mjeseca – od 15. svibnja 2019 do 15. siječnja 2022. godine.

Riječ je o projektu kojim je zamišljeno objedinjavanje kulturno-povijesnih, društvenih, enoloških, gastronomskih, prirodnih i ostalih turističkih potencijala te unapređivanje njihove kvalitete kroz edukacije zaposlenika i brendiranje čime bi grad Požegu učinili prepoznatljivom turističkom destinacijom. Primaran naglasak ovog projekta je na unapređenju osnovne infrastrukture Gradskog muzeja Požega (rekonstrukcija i dogradnja) koji predstavlja centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada i požeškog kraja.

TEKST: S. Pok/GMP         FOTO: S. Pok/GMP

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn