U SJEĆANJE NA TOŠU PROESKOG – „Startao“ 11.ultra maraton Nova Gradiška – Kruševo

Datum objave: 15. 10. 2018. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – 6.listopada 2007.godine na autocesti kod Starog Petrovog Sela život je izgubio Toše Proeski, balkanski princ pjesme, humanitarac koji je glasom spajao regiju. Tragična nesreća zauvijek je povezala Hrvatsku i Makedoniju, Novu Gradišku i Tošin rodni grad, Kruševo i rezultirala čvrstim i trajnim prijateljstvom.

Jedanaest godina traje prijateljstvo između Nove Gradiške i Kruševa, rodnog grada Toše Proeskog, pjevača koji je pjesmom povezivao regiju i koji je 2007.,u tragičnoj prometnoj nesreći na autocesti kod Starog Petrovog Sela, izgubio život. Velikog glazbenika, humanitarca, vjernika, te prije svega čovjeka, i ove su se godine, s puno emocija i uspomena, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja kod Elektrotehničke i ekonomske škole, prisjetili sudionici jedinstvenog ultra maratona koji će, simbolično, spojiti Novu Gradišku i Kruševo.

Nakon odavanja dužne počasti Toši Proeskom, ultramaratonce su, na putovanje dugo 900 kliometara, ispratili- Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika i Mihaela Đeraj, pročelnica Ureda za društvene djelatnosti, u ime Grada, direktorica Turističke zajednice, Dinka Matijević, te predstavnica grada Zagreba,Hrvatska Makedonka, poznata glumica Kostadinka Velkovska.

Od starta utrke, stadiona novogradiškog NK “Sloga“, s kojeg je, 2007. helikopterom prevezeno tijelo Toše Proeskog, do cilja, groblja Gumenje u Kruševu, maratoncima će trebati od prilike tjedan dana, a u Tošin rodni grad stići će, predvidivo, do ponedjeljka, 22.listopada. Istovremeno sa startom ultra maratona , u Star Dojranu, Republika Makedonija, u tijeku je Treći turnir rukometnih veterana u čast makedonskog Pavarottija, kako su Tošu zvali kritičari i publika, na kojem sudjeluju i novogradiški veterani u pratnji s delegacijom grada predvođenom gradonačelnikom, Vinkom Grgićem.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn