U PAKRACU POČINJE 8. MULTIPAK – Najveće multimedijalno događanje u ovom dijelu Europe

Datum objave: 24. 5. 2019. | Kategorija: Susreti

PAKRAC – Više od 40 hi-fi izlagača, projekcije dokumentaraca, brojne radionice, promocije,  sjajna glazba i prvi put program za najmlađe – sve je spremno za osmo izdanje Multipaka u Pakracu. Od 27. svibnja do 2. lipnja Požeško-slavonska županija postaje multimedijalno središte Hrvatske. Multipak je zajednički projekt Muzeja grada Pakraca, Gradske knjižnice Pakrac i Robertoshop-a pod pokroviteljstvom Grada Pakraca, te ove godine uz podršku Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice.

Znate li tko su punk poduzetnici ili na koji način pomaže piano terapija? Po odgovore dođite u Pakrac, na osmo izdanje Multipaka, najvećeg multimedijlanog događanje  u ovom dijelu Europe!  Prvi put ove godine i najmlađi će moći uživati u Mini Multipaku, posebno osmišljenom programu prepunom kvalitetne glazbe i filma. Mnogi od njih možda nikada nisu čuli kako zvuči glazba s gramofona – i to će moći idući tjedan u Pakracu!

Velika hi-fi izložba s 30 slušaonica i više od 40 izlagača, razne radionice, književni i glazbeni susreti, projekcije dokumentarnih filmova…, samo su dio bogatog programa. Ne propustite Oscarom nagrađen dokumentarac Free Solo o američkom penjaču Alexu Honnoldu u pripremama za uspon na El Capitan bez sigurnosne opreme i veliki koncert Detoura u petak, 31. svibnja, u dvorištu kurije Janković.

Pod pokroviteljstvom TZ Požeško-slavonske županije, Grada Pakraca, TZ grada Pakraca, Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva kulture, Multipak je zajednički projekt Muzeja grada Pakraca, Gradske knjižnice Pakrac i Robertoshopa. Njima se prvi puta pridružio i Park prirode Papuk s električnim biciklima za sve one koji Požeško-slavonsku županiju žele doživjeti iz nove perspektive. Među brojnim programskim partnerima je i Veleposlanstvo kraljevine Danske i njihov Danski filmski institut, koji već godinama prate jedan od najvećih europskih multimedijalnih festivala.

Dosadašnjih sedam izdanja Multipaka pokazala su kako cijela manifestacija ima izuzetan potencijal i kako je zainteresiranost posjetitelja za ovakvo događanje velika. Dosada je Multipak ugostio književnike, likovne umjetnike, glazbene teoretičare, izlagače vrhunske hi-fi opreme i vrsne glazbenike i to u posebnom ambijentu zaštićene kulturno-povijesne cjeline kompleksa Janković iz prve polovice 18.stoljeća.

Što je možda i najvažnije, Multipak je dokaz kako kvalitetna i urbana događanja nisu rezervirana samo za velike sredine, te kako u malim sredinama poput Pakraca mogu izrasti ovako kvalitetni i zanimljivi sadržaji i to ponajprije partnerstvom Grada, gradskih ustanova i obrtnika.

Kompletan program Multipaka rezultat je suradnje i sinergije s brojnim programskim partnerima – Ove godine po prvi put surađuju s Pass the Hat Labelom koji će održati interaktivnu glazbenu radionicu za djecu i odrasle, a prvi put je tu i ekipa iz Parka prirode Papuk koja se uklopila u MultE-bike – na kojem će prezentirati svoju ustanovu kroz električne bicikle koje će na raspolaganju imati svi koji žele na drugačiji način iskusiti ljepote pakračkog kraja.

Evo i kratkog vodiča kroz (nikad bogatiji) program:

27.5. , PONEDJELJAK
MINI MULTIPAK
Mini glazbena slušaonica
Muzej grada Pakraca, 10.00h
Od ove godine Multipak pokušavamo približiti i djeci kroz zaseban program nazvan Mini Multipak – vrhunske glazbene slušaonice i dječji filmovi za naše najmlađe!

„Glazba kao lijek“ – predstavljanje knjige, Josip Joe Meixner,
Osnovna glazbena škola, 18.00h
Što je to glazbena terapija i tko je Pianodoktor, moći ćete saznati na ovom iznimnom predavanju i predstavljanju knjige Josipa Meixnera. Može li glazba zaista biti lijek, dođite, doživite i uvjerite se sami!

Gradska knjižnica Pakrac, 20.00 h
THE BEATLES : EIGHT DAYS A WEEK, Ron Howard, SAD, 2016., 105 ‘, dokumentarni, glazbeni, biografski
Dobitnik dviju prestižnih nagrada Emmy, film „BEATLES : EIGHT DAYS A WEEK“ isječak je turnejskih godina (250 koncerata u razdoblju od 1963. do 1966. godine) benda koji je živio u konstantnom pokretu, od koncerta do koncerta, gužvajući se po hotelskim sobama, pišući nove pjesme u kombijima i izbacujući dva albuma godišnje. Lepeza intervjua, glazbe, arhivskih snimaka i priča vezanih uz fenomen Beatlesa, obožavanog benda koji je zauvijek obilježio svjetsku glazbenu scenu.

28.5., UTORAK
MINI MULTIPAK
Gradska knjižnica Pakrac, 10.00 h
JA SAM WILLIAM, Jonas Elmer, Danska, 2017., 86′, igrani film za djecu
Nakon što je ostao bez roditelja, dječak William mora živjeti s ekscentričnim ujakom Nilsom koji je prevarant, i još gore – kockar. Williama počnu ucjenjivati školski nasilnici, a ujak se zaduži gangsterima koji hitno žele natrag svoj novac. Maleni William morat će spasiti situaciju i priskočiti ujaku u pomoć. Dinamična i simpatična komedija o dječaku koji mora pronaći vlastito mjesto u svijetu bez pomoći odraslih.
Bubnjarska radionica – voditelj: Branko Trajkov-Trak
Gradska knjižnica Pakrac, 17.00 h
Branko Trajkov -Trak više nije naš gost već prijatelj koji je sa svojom jedinstvenom bubnjarskom radionicom već nekoliko godina dio Multipaka. Stoga i ove godine samo za vas Trak ponovno dolazi u Pakrac. Dođite, osjetite ritam, bubnjajte s ovim vrhunskim bubnjarem i saznajte zašto su njegove radionice tako tražene!

Gradska knjižnica Pakrac, 20.00 h
FREE SOLO, Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin, SAD, 2018., 100′, dokumentarni film, Oscar za najbolji dokumentarni film 2019. godine
Prava filmska poslastica na Multipaku ove godine je i Free solo, uistinu poseban film o kojem se puno pričalo prošle i ove godine. Free solo prati Amerikanca Alexa Honnolda u pripremama za uspon na El Capitan, legendarnu stijenu visoku 900 metara koja se nalazi u Nacionalnom parku Yosemite i to u slobodnom penjanju, bez užadi ili bilo kakve sigurnosne opreme. Ukratko – film koji se ne propušta!

29.5., SRIJEDA
MINI MULTIPAK
Mini glazbena slušaonica – voditelj: Božidar Savi
Muzej grada Pakraca, 10.00h
Glazba za najmlađe na drugačiji način – slušanje različitih stilova glazbe, upoznavanje s različitim nosačima zvuka (CD, gramofonska ploča) te vrhunskim hi-fi uređajima i komponentama otvorit će im nove glazbene horizonte!

Gradska knjižnica Pakrac, 20.00 h
GLASNIJE OD ORUŽJA, Miroslav Sikavica, Hrvatska, 2017., 86 ‘, dokumentarni, glazbeni
Avioni, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije bile su pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi su potvrđivali svoju političku lojalnost. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije.

30.5., ČETVRTAK
MINI MULTIPAK
Gradska knjižnica Pakrac, 10.00h
CRVENA KORNJAČA, redatelj Michael Dudok de Wit, 2016., 80′, animirani film, fantazija
Film bez dijaloga prati najvažnije životne faze jednog brodolomca koji završi na pustom tropskom otoku naseljenom samo kornjačama, rakovima i pticama. Mornar pokušava pobjeći s otoka pomoću improvizirane splavi. No, njegov pokušaj spriječi kornjača koja mu uništi sklepano plovilo. Unatoč tome, mornar uspijeva pronaći novi život na pustom otoku i to zahvaljujući čudnovatoj crvenoj kornjači.

Radionica stop animacije – voditeljica: Nikolina Zanetti
Gradska knjižnica Pakrac, 17.00 h
Multipak je uvijek promovirao sinergiju glazbe i slike, a animacija predstavlja jednu od najboljih takvih sinergija. Stop animacija u današnje je vrijeme prilično jednostavan način izražavanja – sve što trebate su mobitel s fotoaparatom, aplikacija za stop animaciju, dobra ideja te malo vremena i strpljenja.
Predstavljanje knjige PANK PODUZETNICI, autor: Robert Posavec
Gradska knjižnica Pakrac, 19.00 h
Pank poduzetnici prva je hrvatska knjiga o društvenom poduzetništvu i borbi za humaniju ekonomiju koju bivši aktivisti uspješno vode na sjeveru Hrvatske već 15 godina. Priča je to o dvojici mladića koji su zajedno s prijateljima i suradnicima pokrenuli desetine inicijativa, proveli programe i projekte kojima su obuhvatili preko 100 000 korisnika te osnovali različita društvena poduzeća koja danas uspješno djeluju. Knjiga o poduzetništvu pisana literarnim stilom, zabavna, poučna i prije svega iskrena!

Gradska knjižnica Pakrac, 20.00 h
MJESTA I LJUDI, Visages villages, J.R., Agnès Varda, Francuska, 2018., 94 min
Agnès Varda, jedna od predvodnica Francuskog novog vala i profesionalni fotograf i zidni slikar J.R. upuštaju se u poseban umjetnički projekt. Njih dvoje putuju Francuskom u posebnom kamiončiću opremljenom prenosivom kabinom za fotografiranje i ostalom opremom za print te fotografiraju razne ljude koje upoznaju tijekom svog putovanja. Film je nagradila publika filmskog festivala u Torontu i Cannes film festival, a nominiran je i za nagradu Oscar za najbolji dokumentarni film.

31.5., PETAK
Hi-fi izložba – svečano otvorenje, 15.00 h – kompleks Janković
Glazbene slušaonice u prostoru Muzeja grada Pakraca, zgrade DPO u kompleksu Janković, Robertoshop
15.00 – 19.00 h
16.00 -17.30 h  – Koliko se slušamo? by1moment.hr, Gradska knjižnica Pakrac
Iskustvena radionica osobnog razvoja uz Points of You®
Executive coach Sonja Runkas predstavlja kreativnu i interaktivnu radionicu Points of You® na kojoj ćete pomoću kreativnog alata za osobni razvoj upoznati nove perspektive i dijelove sebe. Kartice se koriste u coaching procesima diljem svijeta, omogućavajući neočekivane uvide i razmišljanje izvan okvira, a za sudjelovanje nije potrebno prethodno iskustvo. Prijave na knjiznica@pakrac.hr
Voditeljica: Sonja Runkas

Kompleks Janković, 21.00 h
Koncert DETOUR
Jedan od najboljih pop bendova na našoj glazbenoj sceni – Detour, dolazi nam na Tour de Pakrac i to u godini u kojoj su osvojili dva Porina – onaj za najbolji pop album, te još jedan za najbolju vokalnu izvedbu s grupom. U slučaju lošeg vremena – koncert selimo u Spahijski podrum!

1.6., SUBOTA
Hi-fi izložba i glazbene slušaonice
Glazbene slušaonice u prostoru Muzeja grada Pakraca, bivše zgrade DPO u kompleksu Janković, Robertoshop
9.00 – 20.00h
Interaktivna glazbena radionica za djecu i odrasle, 10.00h -12.00h, Gradska vijećnica
Ove godine s ponosom najavljujemo i suradnju s novim audiofilskim labelom Pass the hat records koji predstavlja kreativni koncept glazbenih radionica za djecu svih uzrasta, ali i odrasle. Od aktivnog slušanja glazbe, upoznavanja ritmova i istraživanja zvuka pa sve do skupnog muziciranja glazbene komunikacije i interakcije.
Voditelji radionice: Marin Živković saksofonist, Borko Rupena, bubnjar i perkusionist, Luka Čapeta, gitarist

„3D printeri-tvornice na vašem stolu” – vol.2 – prezentacija i izložba 3D modela
Voditelj: Goran Arbanas

DOBRO DVORIŠTE – kompleks Janković
Mali sajam domaćih autohtonih proizvoda, 10.00 – 18.00h
Dječji kutak, 10.00 – 19.00h
MultE-bike powered by Park prirode Papuk – UNESCO svjetski geopark, 10.00 – 19.00 h
Geocaching event, 15.00 h
Antistres zona uz čaj i yogu, Gradska vijećnica, 17.00 h
MultiIzlet, 11.00h
Multigrah, 13.00h
Koncert / Luka Čapeta, Marin Živković, Borko Rupena, Gradska vijećnica, 21.00h

2.6. NEDJELJA
9.00 – 14.00 h
Analogue Day
Hi-fi izložba i glazbene slušaonice
Glazbene slušaonice u prostoru: Muzeja grada Pakraca, bivša zgrada DPO u kompleksu Janković, Robertoshop

TEKST: S. P.      FOTO: D.P./Plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn