U NOVOGRADIŠKU NOĆ MUZEJA UŠETAO LUPINO – Umjetnost sa srcem i energijom u službi humanosti

Datum objave: 02. 2. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Ugostiti Lupina i njegov opus, dobitak je za svaku kulturno-umjetničku instituciju. Uspjeti to u Noći muzeja, profesionalni je podvig koji je pošao za rukom Gradskom muzeju Nova Gradiška. Zahvaljujući, prije svega, autorovom senzibilitetu, naporima Udruge za autizam „Sunce“ i iskrenom prijateljstvu s Gradom, novogradiška Noć muzeja protekla je u znaku vrhunske umjetnosti u službi humanosti.

Nakon što je ispunila prvotni cilj čineći kulturu i umjetnost manje elitističkima a više mainstream-om, Noć muzeja s vremenom je izrasla i u jedinstveno natjecanje među institucijama, profesionalni izazov u kojem je važno osmisliti i publici ponuditi što zanimljiviji i kreativniji sadržaj. Pošlo je to za rukom Gradskom muzeju Nova Gradiška, prostoru koji je u Noći muzeja ugostio Stefana Lupina, svjetski poznatog fotografa i umjetnika, i tako stao uz bok najrenomiranijim domaćim i inozemnim kulturno-umjetničkim ustanovama.

Dogodilo se to, prije svega, zahvaljujući autorovom senzibilitetu i suradnji s Udrugom za autizam „Sunce“ kojoj je, serijom fotografija nazvanih Lupinizam za autizam, pomogao u prikupljanju sredstava za opremanje senzornog parka. Podsjetila je na to, pozdravljajući „glavnu zvijezdu“ Noći muzeja, ravnateljica profesorica Marija Mihaljević, pohvalivši se i činjenicom kako smo jedna od rijetkih sredina koja je imala zadovoljstvo u samo mjesec dana, dva puta ugostiti Stefana Lupina.

Umjetnik filmskog životopisa i jedinstvenog senzibiliteta novogradiškim se zaljubljenicima u umjetnost predstavio izložbom „Lupino i lupinizam“, zanimljivim postavom sastavljenim od fotografija, slika i skulptura, djelima osjetne energije i začudne estetike. Jer, kako je, otvarajući izložbu rekla Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti, „ Lupino oblikuje složene ljudske osobine prepuštajući gledateljima da biraju što će vidjeti, što će svojim gledanjem osloboditi, čemu se prepustiti i kako dosegnuti vizualni i taktilni užitak. Originalno, srčano i snažno. Simbolizirajući život kroz oblike koji se ne žele i ne mogu svrstati ni pod koji pravac, stil, modu ili trend.“

Uz postav kakvog se ne bi postidjeli ni najpoznatiji svjetski galerijski prostori, novogradiška Noć muzeja posjetiteljima je ponudila i Slikaonicu pod nazivom Lupinizam, autizam i drugo, projekciju filmova o umjetniku i njegovom djelu, a potom i ugodna noćna ćaskanja koja nitko nije želio propustiti, jer, ne pruža se često prilika družiti se sa Stefanom Lupinom. Sve to uz ugodnu akustičnu svirku glazbenog gosta Sandija Cenova, jer u noći „otvorenih vrata“, sve vrste umjetnosti dobro su došle u prostor muzeja. Autorovu umjetnost u službi humanosti, kao i potvrđeno prijateljstvo s Gradom, s posebnim je zadovoljstvom pozdravio gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić, ponosan što je Gradski muzej još jednom potvrdio kako prave umjetničke vrijednosti imaju svoje mjesto i u manjim sredinama.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn