U IME PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI – Imenovanjem Trga 121 brigade HV i svečanom akademijom obilježena 27.godišnjica ustroja 121. brigade

Datum objave: 29. 9. 2018. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Uz sudjelovanje brojnih uglednih gostiju, čelnih ljudi Grada i Županije, branitelja, Novogradiščani su brojnim sadržajima obilježili 27.godišnjicu utemeljenja 121.brigade. Bila je to prilika i za imenovanje novog gradskog trga posvećenog legendarnoj brigadi koja je obranila grad i predstavljala temelj obrane novogradiškog kraja u Domovinskom ratu.

Prisjećajući se rujna 1991., kada je, temeljem zapovijedi tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška utemeljena, Novogradiščani su brojnim sadržajima, uz sudjelovanje uglednih gostiju, predstavnika državne, županijske i gradske vlasti i branitelja, obilježili 27.godišnjicu 121.brigade/pukovnije Hrvatske vojske. Uz izložbu tehničko taktičkog zbora Hrvatske vojske, mimohod, a potom i odavanje dužne počasti poginulim i umrlim za Domovinu, bila je to prigoda i za svečanost otvorenja novog gradskog trga posvećenog legendarnoj brigadi koja je obranila grad i predstavljala temelj obrane novogradiškog kraja u Domovinskom ratu.

Ploču s nazivom Trga, postavljenu simbolično na zgradu Doma hrvatskih branitelja, zajednički su otkrili izaslanik podpredsjednika Vlade i ministra obrane, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, Novogradiščanin, general Siniša Jurković, ratni zapovjednik 121.brigade Hrvatske vojske, brigadir Josip Mikšić i gradonačelnik Grada Nova Gradiška, Vinko Grgić. Imenovanjem novog gradskog trga još su jednom potvrđene važnost 121. brigade i važnost novogradiškog bojišta za Domovinski rat i konačno, 27.godina poslije, ispravljena nepravda.

„Velika je ovo stvar za naš grad, jer ovim je činom legendarna brigada koja je obranila Novu Gradišku ušla u povijest. Osim toga, grad je dobio novi trg, na prostoru prepunom simbolike, uz Dom hrvatskih branitelja i spomen sobu 121.brigade s jedne strane i budući studentski campus s druge strane. Trg je to budućnosti, mjesto velikih radova, obnovljenog Gradskog muzeja, uskoro i zgrade suda i katastra, uz šetnicu koja će u dogledno vrijeme niknuti uz potok Šumetlicu i Centar za mlade koji bi ovdje trebao biti već slijedeće godine. Imenovanje novog gradskog trga 27 godina od ustroja 121.brigade, prilika je za ispravljanje nepravde, ali i prilika da podsjetimo kako je Nova Gradiška, nakon Vukovara, grad koji je dobio najviše granata po kvadratnom metru.“, istaknuo je na svečanosti gradonačelnik Vinko Grgić.

Veličine i značaja 121.brigade prisjetio se, otkrivajući ploču s nazivom novog gradskog trga, zapovjednik hrvatske kopnene vojske, general, te, prije svega, Novogradiščanin, Siniša Jurković. „Ponosan sam što grad u kojem sam napravio prve korake od danas ima Trg 121.brigade. Riječ je o brigadi koja, po mom mišljenju, predstavlja temelj obrane novogradiškog kraja, koja je, zajedno s gardijskim brigadama, policijom i drugim postrojbama, stvorila uvjete za „Bljesak“ i u kojoj sam, na kraju krajeva, kao vojnik izvidnik, i počeo vojnu karijeru. Ovaj trg istovremeno posvećujemo svima onima koji su dali život za domovinu, ali i mladima, jer mjesto je ovo spomena i mjesto na kojem će se rađati nove ljubavi, a upravo je to jamac budućnosti i postojanosti hrvatske države i naroda.“, rekao je, između ostaloga, general Siniša Jurković.

Obilježavanje 27.obljetnice 121.brigade/pukovnije Hrvatske vojske nastavljeno je svečanom akademijom u novoobnovljenoj dvorani Doma kulture, kojoj su, uz domaćine i organizatore-čelne ljude Grada Nova Gradiška i članove UHBDR 121. brigade/pukovnije Nova Gradiška, nazočili i saborski zastupnik Pero Ćosić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić kao izaslanik predsjednice RH, generali Mladen Mikolčević, Rudi Stipičić i Stjepan Vuković, ratni zapovjednici brigade, članovi brojnih braniteljskih ustanova i institucija s područja grada, te gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn