U DAVORU OTVORENA ŠETNICA HRVATSKIH BRANITELJA – Jedinstveno spomen obilježje u čast poginulih vitezova

Datum objave: 17. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

DAVOR – Po mnogo čemu posebno mjesto, Davor, od neki dan, krasi i sasvim posebno spomen obilježje – Šetnica hrvatskih branitelja. Trajni podsjetnik na 18 branitelja poginulih za samostalnost i slobodu svečano je otvorio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Čuvajući živim sjećanje na Domovinski rat i 18 branitelja poginulih za samostalnost i slobodu, Davorci su, u društvu prvog čovjeka Ministarstva hrvatskih branitelja-Tome Medveda, svečano otvorili Šetnicu hrvatskih branitelja. Jedinstveno spomen obilježje u dužini od 300 metara uz Savski nasip, uključuje 19 jarbola-veliki središnji za sve heroje Domovinskog rata i 18 manjih-za svakog poginulog iz Davora, spomen ploče, ali i niz drugih ugrađenih elemenata. Uz memorijalni karakter i utkanu simboliku, šetnica predstavlja i branu od poplave, obrambeni zid od rijeke Save, što je čini istinski posebnim spomenikom.

Zajednički je to projekt Ministarstva hrvatskih branitelja, Brodsko posavske županije, Općine Davor i Hrvatskih voda, koji je, zbog specifičnosti i zahtjevnosti, od početne ideje do realizacije, potrajao četiri godine. Podsjetio je na to čelni čovjek Općine, načelnik Đuro Anđelković, ponosan na novo, jedinstveno spomen obilježje u mjestu, šetnicu na kojoj bi Davoru pozavidjeli i puno veći gradovi. “Napokon smo dočekali i dan kada, uz aposlutno sve potrebne dozvole, šetnicu možemo i službeno otvoriti. Unatoč početnoj skepsi i propitkivanju je li ovakav projekt, uopće moguć. Kako vidimo, moguće je. Šetnica nam ostaje kao trajno sjećanje na naše vitezove. Dok je svijeta i vijeka, dok je Davora. Spomen ploče s imenima naših poginulih branitelja tu su da nas vječno štite, kao što su to činili kada je bilo najpotrebnije, dajući za nas ono najvrijednije-vlastiti život, i za to im beskrajno hvala.“, istaknuo je načelnik Općine Davor, Đuro Anđelković.

Zadovoljstvo i ponos jedinstvenim mjestom sjećanja nije mogao skriti ni ministar Tomo Medved koji je na svečanosti u organizaciji Općine Davor, Šetnicu hrvatskih branitelja službeno i otvorio. „Iznimno sam radostan što svjedočim ovom predivnom činu. Otvaramo šetnicu u sjećanje na 18 hrabrih branitelja iz Davora koji su nam omogućili da uživamo u slobodi. Ona je simbol, brana od poplave, ali i puno više od toga. Budimo ponosni na svoju prošlost, spremni na izazove koje nam donosi sadašnjost i s optimizmom i vjerom krenimo snažno izgrađivati još bolju budućnost.“, rekao je ministar Medved.

Zahvaljujući svima koji su pridonijeli stvaranju ovog posebnog spomen obilježja, Davorce je i njihove goste, na svečanosti otvorenja Šetnice, pozdravio i zamjenik župana Damir Mirković, poručujući svima kako braniteljska žrtva nikada neće biti zaboravljena. „ Ne pitajući zašto, nošeni domoljubljem i entuzijazmom, hrvatski su vitezovi hrabro i odlučno branili i obranili rodnu grudu i granicu na Savi. Zbog toga ćemo ih se zauvijek sjećati. S tugom, ali i neizmjernim i neskrivenim ponosom. Ova će šetnica pričati svoju priču, sanjati nove snove i snažiti nove ljubavi. Najbolji je to način da se odužimo svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, čija će djeca i unuci pronositi istinu i njegovati osjećaj nacionalnog ponosa i dostojanstva“, nadahnuto je zaključio zamjenik župana, Damir Mirković.

Otvorenju Šetnice hrvatskih branitelja prethodila je sveta misa, a svečanosti su, uz čelne ljude Općine i Županije i mnogobrojne Davorce, nazočili i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i brigadni general Mladen Mikolčević. Spomen obilježje i 18 jarbola podignuto je u sjećanje na Miroslava Šišića, Željka Ćelepirovića, Ivana Gelemanovića, Gorana Mihića, Josipa Marjanovića, Juricu Devića, Dragana Benića, Nevenka Olića, Tihomira Devića, Miroslava Butumovića, Branka Pišonića, Zvonka Benića, Ljubomira Dakića, Maria Štivina, Ivicu Ivančića, Nikolu Ciprića, Ljubomira Relkovića i Dragutina Gelemanovića.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: D.M. Facebook

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn