U ČAST TRADICIJI I DANU OPĆINE REŠETARI – 20. godišnjica KUD-a Drežnik i 18. Kolo na medanu

Datum objave: 29. 6. 2020. | Kategorija: Susreti

DREŽNIK – Sadržajno bogatom programu obilježavanja Dana Općine Rešetari pridružili su se i članovi KUD-a Drežnik, proslavom 20. godišnjice postojanja i rada društva i 18. “Kolom na Medanu”, tradicionalnom manifestacijom koja predstavlja i čuva „šetano kolo“, specifičan oblik narodnog kola koje se pleše samo u određenim dijelovima Slavonije, kulturnim dobrom zaštićenim od Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Drežnikom, jednim od najljepših sela novogradiškog kraja, u Općini Rešetari, i ove se godine, u čast bogatoj slavonskoj baštini, zaorila pjesma i zvuk tamburice i zaplesalo “Kolo na Medanu”. Tradicionalna manifestacija koja predstavlja i čuva „šetano kolo“, specifičan oblik narodnog kola koje se pleše samo u određenim dijelovima Slavonije, ove godine organizirano po 18.put, bila je i prigoda za proslavu 20. godišnjice postojanja i rada KUD-a Drežnik, društva koje s ponosom, diljem Hrvatske ali i izvan njenih granica, pronosi ime svog sela, čuvajući prošlost i bogatu narodnu baštinu. Istaknuo je to, čestitajući folklorašima na vrijednom i kvalitetnom radu, načelnik Općine Rešetari, Zlatko Aga, podsjećajući kako je Drežnik zahvaljujući šetanom kolu čiju je vrijednost prepoznalo i Ministarstvo kulture, postao sinonim za kulturnu baštinu, narodne običaje i oživljavanje tradicijske pjesme i plesa.

O prvih 20 godina društva tom su prigodom progovorili prvi i sadašnji predsjednik, Andrija Vlaović i Branko Vukšić, dugogodišnji voditelj i folklorni pedagog, Nikola Kramar, a vrijedan rad zauvijek je zabilježen i u predstavljenoj Monografiji autorice novinarke Višnje Mikić. “Hvala svima koji su nam na bilo koji način pomogli, hvala na svakoj probi, svakom trenutku provedenom u društvu koje nam puno znači. Iza nas su brojna putovanja i nezaboravna druženja uz pjesmu, ples i glumu i vjerujem da ćemo tako nastaviti i ubuduće.”, rekao je predsjednik Vukšić.

Uz iskrene čestitke svim članovima društva i želju za još puno uspješnih godina rada i postojanja, 18.”Kolo na Medanu” otvorio je župan Danijel Marušić, prepuštajući pozornicu domaćinima koji su se predstavili nastupom ženske i dječje pjevačke skupine. U bogatom kulturno umjetničkom programu nastupili su i gosti-KUD Dragalić, Folkorni ansambl Požega, Udruga umirovljenika Nova Gradiška, ženska pjevačka skupina KUD-a Šokadija Batrina i muška pjevačka skupina Baje iz Ivanovca. Na kraju još jednog tradicionalnog folklornog druženja u režiji Drežničana, kao i svake godine zaigrano je Kolo na Medanu-središnjem trgu, točki na kojoj se odvija kulturni i društveni život mjesta. Uz čelne ljude Brodsko posavske županije i Općine Rešetari i mnogobrojne mještane, proslavi 20.godišnjice KUD-a Drežnik nazočili su i saborski zastupnik Davor Vlaović, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške Ivana Trupina te predstavnici Hrvatske radio televizije, Odjela za pučku i predajnu kulturu.

TEKST: S. T.        FOTO: Cajtung

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn