U ČAST 170 GODINA POŽEŠKE KNJIŽNICE: Stručni skup o spoju tradicije i suvremenosti u prostorima knjižnica

Datum objave: 09. 11. 2015. | Kategorija: Kultura

n (2)

POŽEGA – Povodom 170. obljetnice utemeljenja Gradska knjižnica i čitaonica Požega uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske organizirala je Stručni skup pod nazivom “Narodne knjižnice u novim prostorima – spoj tradicije i suvremenosti”.  

U zadnjih nekoliko godina mnoge su narodne knjižnice u Hrvatskoj dobile nove prostore ili su u procesu adaptacije ili izgradnje novih prostora. Potreba za adekvatnim prostorom i potreba za, najčešće, proširenjem prostora vezana je uz nove uloge narodnih knjižnica u suvremeno doba. “Temu smo prilagodili realnom stanju budući da smo i sami u procesu adaptacije, a izlagači su nam iz cijele Hrvatske i iz dvije struke – s jedne strane je naša knjižničarska struka, a s druge arhitekte koji su radili na projektima knjižničnih prostora,” naglasila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Aleksandra Pavlović. Naime, novi su trendovi prisutni i u izgradnji i adaptaciji knjižnica jer knjižnice više nisu samo prostor za smještaj i posudbu knjiga, namjera knjižnice je, sukladno s potrebama korisnika ostvariti novi sadržajniji odnos.

nn (2)

“Ako govorimo o knjižničnim prostorima, naravno, posljedično govorimo i razmišljamo i o knjižničnim programima, ali posredstvom novih suvremenih potreba korisnika koji su sve zahtjevniji i sve konkretniji. Jer korisnici danas traže knjižnice koje su udobne za boravak, koje pružaju informaciju bilo da se radi o samoj knjizi ili o e izboru građe, knjižnica jednostavno mora ponuditi ugodan prostor koji je informacijski dobro opremljen kako bi zadržala korisnika i konačno, postala ono što je tendencija u suvremenom knjižničarstvu, a to je još jedan dodatni životni prostor za svoje građane,” rekla je ravnateljica Pavlović dodajući kako će dobar primjer (kada budu gotovi radovi adaptacije) biti upravo Gradska knjižnica i čitaonica Požega. “U tom pravcu ide obnova stare zgrade, adaptacija i dogradnja novih prostora, tako da će naša knjižnica jednog dana biti upravo ono što je tema ovog skupa – spoj tradicije i suvremenosti. S jedne strane imate staru zgradu izgrađenu početkom 20. stoljeća s atraktivnim secesijskim pročeljem, a s druge strane imate primjer suvremene arhitekture i prepoznatljivi stakleni pokrov nad novim dijelom zgrade,” naglasila je Pavlović.

nnn

“Radimo od 2006. godine i upravo očekujemo jubilarnih 10 godina. Radovi su krenuli s puno problema od potpornih zidova do rušenja dvoršinih dijelova zgrade. S ozbirom na to da jeknjižnica idalje u zgradi neamo otvorene ruke tako da simbizoa gradilištra iknižnice nije sretna ni za kojga. Ipak, iako je teško reći kada će bit gotovo ali ono što očekujemo bit će dostojno Požege i njene tradicije. To je jedan povijesni objekt prema kojem se treba odnosti s poštovanjem i sama zgrada je zaštićeno kulturno dobro, imamo puno respekta prema takvoj građevini i uz odličnu suradnju s konzervatorima ostvarili smo kombinaciju starog i novog. U konačnici, dobit ćemo veliki prostor koji će biti koristan za više namjena,” rekao je arhitekta Boris Vučić, zaslužan za izgled novog dijela knjižnice.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio gradonačelnik Požege Vedran Neferović. “Požega je grad kulture i tradicije i uloga Gradske knjižnice kroz povijest bila je velika. Nećemo uspoređivati vrijeme, ali s ovom našom izvjesnom ili neizvjesnom budućnošću moramo se nositi i ovaj projekt, koji je doista velik što prije okončati da bi knjižnica, i u novim vremenima, s novim generacijama, predstavljala za grad Požegu ono što je bila u prošlosti – veliku razinu kulture kakvu ovaj grad zaslužuje,” poručio je gradonačelnik.  O svojim iskustvima izgradnje ili adaptacije knjižničnih prostora te novim društvenim ulogama knjižnice u novim prostorima na skupu su govorili i  ravnatelji i djelatnici knjižnica   koje su adaptirane ili novoizgrađene iz Pleternice, rijeke, Zagreba i Šibenika te stručnjaci s područja arhitekture.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn