TZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE – U Požeško-slavonskoj županiji Vincelovo nikad atraktivnije 

Datum objave: 16. 1. 2019. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – U vrijeme blagdana sv. Vinka, omiljenog sveca među slavonskim vinogradarima i vinarima koji se slavi 22. siječnja, Požeško-slavonska županija postaje središte Hrvatske. U slavljeničkom tjednu koji traje od vikenda uoči blagdana, pa do vikenda nakon blagdana, ovaj dio Slavonije posjete gosti iz čitave Hrvatske i regije. Kako i ne bi kada je riječ o najvinorodnijem kraju u Hrvatskoj sa tri vinske ceste i više od trideset vinarija.

Vincelovo u najnagrađivanijem hrvatskom vinogorju
U vinskoj prijestolnici Hrvatske, slavit će se od subote 19. siječnja. Službeni program započinje u popodnevnim satima na gradskom Trgu graševine tradicionalnim blagoslovom i rezidbom improviziranog vinograda, tamburaškom glazbom  i paljenjem „vincelovske vatre“, uz ponudu hvaljenih kutjevačkih vina. Domaći vinari, među kojima su najcjenjenija imena vinske scene, posjetiteljima će otvoriti vrata podruma i ponuditi ih neizostavnim slavonskim delicijama i vrhunskim vinima. Ako već niste bili, ovo je sjajna prigoda da posjetite Kutjevo.

Požega – kada se spoji zeleno i plavo
U subotu, 19 . siječnja uz neizostavna vina poznatih požeških vinara, više od 300 izlagača iz čitave Hrvatske ujedinjenih u projektima Zeleno-plavo, Riba Hrvatske – jedi što vrijedi i Tradicionalna jela uz Vincelovo, predstavit će proizvode i jela na štandovima na glavnom požeškom Trgu sv. Trojstva. Posjetitelji će za čašu izdvojiti deset kuna, za decilitar vina tri kune, dok je gastro ponuda potpuno besplatna. Službena proslava započinje u 11 sati paljenjem vincelovske vatre, rezidbom i blagoslovom improviziranog vinograda, a slavlje će se nastaviti uz bogat zabavni program.

I Kaptol slavi dugo u noć
U subotu 19. siječnja u popodnevnim satima slavit će se i u Kaptolu. Manifestacija će započeti u 14 sati blagoslovom, rezidbom, zalijevanjem vinograda i paljenjem vatre u dvorištu sjedišta Udruge vinara i voćara Vino – kap Kaptol. Uz zabavni program, na štandovima će se nuditi kaptolačka mlada vina, a organizator će omogućiti i besplatni ručak za sve posjetitelje.

Velika slavi u utorak
Na sam blagdan sv. Vinka, 22. siječnja svetom misom u crkvi sv. Augustina i blagoslovom blagdanske vatre, vinogradara, vinara i podrumara na Trgu sv. Augustina, slavit će i Velika. Uz kupnju čaše po simboličnoj cijeni, posjetitelji će moći besplatno uživati u vinima ovoga kraja. Za zabavni program pobrinut će se izvođači tamburaške i zabavne glazbe, a proslava tradicionalno traje do kasnih noćnih sati.

Vetovačko Vincelovo – šećer na kraju!
Slavljenički tjedan završava na Trgu sv. Vinka u Vetovu, 26. siječnja, na kojem se svake godine okupi više od tri tisuće posjetitelja iz čitave Hrvatske. Službena proslava počet će  od 16 sati uz bogatu eno-gastro ponudu, blagoslov i zalijevanje trsa, vincelovsku vatru na kojoj se peku kobasice i slanina.  Neće izostati ni bogat glazbeni program, a uz vina, na štandovima će se nuditi i suveniri. O kakvoj se manifestaciji radi govori i činjenica da je ove godine najavljen dolazak gostiju iz Splita, Zadra, Krka, Vinkovaca i Đakova.

IZVOR: TZ PSŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn