TZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE – Pet razloga zbog čega posjetiti Požeško-slavonsku županiju!

Datum objave: 14. 7. 2018. | Kategorija: Lifestyle

naslovna

POŽEGA- Da ćete u Slavoniji odlično jesti i piti to već znate! Ako se pitate što biste tamo mogli raditi, evo nekoliko prijedloga kako provesti aktivan ljetni odmor u Požeško-slavonskoj županiji. Otkrijte zbog čega ovaj dio Hrvatske vole sportaši i rekreativci, osobito biciklisti, planinari i paraglajderi

Biciklizam
Požeško-slavonskom županijom prolaze tri državne i 43 županijske ciklo rute, a najtraženiji biciklistički programi su oni koji spajaju hedonizam i rekreaciju. Takvih je najviše jer ova županija ima tridesetak vinarija na čak tri vinske ceste.
Biciklirati možete na tri područja – Pakrac-Lipik, Požega-Pleternica i Velika-Kutjevo, a svaka je staza upisana na interaktivnoj karti dostupnoj na stranicama TZ Požeško-slavonske županije i na mobilnoj aplikaciji Panonia Tour. Uz ravničarske terene pogodne za rekreativce, tu su i šumoviti predijeli i brdski usponi idealni za održavanje utrka u brdskom biciklizmu.

1

Paraglajding na Psunju i Papuku
Odavno su paraglajderi u ovom dijelu Hrvatske otkrili svoja omiljena letjelišta, među kojima je Omanovac, prekrasno izletište na Psunju iznad Pakraca. Livada ispred planinarskog doma idealna je polazišna točka za njihovo uzlijetanje, pa je u toplije doba godine nebo iznad Omanovca prepuno letača.
Još je jedno mjesto u Požeško-slavonskoj županiji kao stvoreno za ljubitelje visina. Let ultralakim letjelicama, motornim zmajevima i Cessnom iznad Papuka jednostavno se ne propušta. U Parku prirode Papuk u blizini općine Velika prvo je registrirano letjelište u Slavoniji za parajedrilice i ovjesne jedrilice, a pogled iz zraka na guste šume poseban je doživljaj.

Planinarenje
Šetnja poučnim stazama, edukativni posjeti arheološkim nalazištima, prirodnim fenomenima i ostacima utvrda u Parku prirode Papuk pogodni su i za one slabije kondicije. Park šuma i izletište Jankovac jedno je od najljepših mjesta na Papuku, a planinari neće propustiti dulje i zahtjevnije staze među kojima je i atraktivna kružna tura – Velički visovi. Najbolji pogled na Moslavinu i Slavoniju pruža se s psunjskog izletišta Omanovac, brda Klikun i Starac u Pleternici atraktivna su izletišta ali i omiljena odredišta za ljubitelje vina, a ako ste u Požegi, Stazom sokola uputite se do vidikovca Sokolovac na Požeškoj gori s kojeg puca prekrasan pogled na grad. S pet planina Požeško-slavonska županija razbija sve predrasude o Slavoniji kao beskrajnoj ravnici.

1 (2)

Jahanje

Da je u Slavoniji duga tradicija uzgoja konja svjedoči i Državna ergela lipicanaca u Lipiku, koju je osnovao grof Izidol pl. Janković još 1843. Lipicanci su danas jedan od simbola ovog grada, a osim obilaska ergele posjetiteljima je na raspolaganju vožnja fijakerom i škola jahanja. Osobito je popularno terapijsko i rekreacijsko jahanje i to ne samo u Lipiku nego i Požegi i Pleternici u kojima djeluje još nekoliko konjičkih klubova. Iskusni jahači i odvažniji rekreativci neće propustiti jahanje od Lipika do Pakraca uređenim Stazama lipicanaca i kune.

1 (1)

Lov i ribolov
U Slavoniji je ribolov tradicionalno jedan od najomiljenijih oblika rekreacije. Pruža neograničene mogućnosti odmora u prirodi – od individualnih boravaka pored potoka i rijeka do zabave za čitavu obitelj na izletištima s ribnjacima, a nije ni tajna da lovci jednostavno vole Požeško-slavonsku županiju. Gdje je najbolje loviti i koji su uvjeti lova, doznat će u jednom od dvadesetak lovačkih društava.No, ne morate biti ljubitelj lova i ribolova da biste uživali u prekrasnim slavonskim šumama. Tu priroda jednostavno poziva na odmor i opuštanje.

IZVOR: tzzps.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn