TZ GRADA POŽEGE – Najavljena 39. Kulenijada u Požegi

Datum objave: 26. 6. 2019. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Turistička zajednica Grada Požege i ove je godine organizator „Kulenijade“, manifestacije koja slavi slavonski suhomesnati specijalitet. Zbivanja počinju 28. lipnja u petak, ocjenjivanjem kulena i edukacijom za sudionike, a u subotu od 10 sati bit će upriličena degustacija za građane u Pješačkoj zoni. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Požege.

“Ponosimo se što je požeška Kulenijada jedna od naših najstarijih tradicijskih manifestacija. Kulen je kruna suhomesnatih specijaliteta u Slavoniji, a naša je želja da naša manifestacija postane i ostane najprestižnija Kulenijada u Hrvatskoj. Vjerujemo kako će se najbolji kulenari sa sličnih manifestacija održanih u Slavoniji naći u petak, 28. lipnja sa svojim uzorcima ovdje u Požegi. Pozivam i sugrađane da nam se pridruže u subotu, 29. lipnja u Pješačkoj zoni od 10 do 13 sati kako bi zajedno kušali šampionske specijalitete, uz ostale zanimljive sadržaje,”naglasio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Darko Puljašić.

Požeška Kulenijada u sklopu je Požeškog kulturnog ljeta. Kulenijada pri tom drži onu “tradicijsku stranu” u paleti kulturnih zbivanja, naglasio je zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha. “Počelo je Požeško kulturno ljeto, ali i ljeto sa svim žetvenim običajima i bogatstvom plodova kakvo imamo samo u našoj Slavoniji, dio godine koji nas osobito veseli.Upravo u to doba kušaju se prvi kuleni, pije se prvi šiler i vrijeme je to kada se Slavonci ponose plodovima svoga rada. Obišli smo kulenijade u Slavoniji i Baranji, dali smo pozivnice najboljima među njima i očekujemo kako će se odazvati. Svi govore kako je ova godina bila dobra, pa vjerujemo kako ćemo dobiti izvrsne uzorke te da će ocjenjivački sud imati težak posao. Cilj nam je ovaj autohtoni prehrambeni proizvod, našu sporo fermentiranu trajnu kobasicu, približiti građanima ali isto tako i kulenarima dati sve potrebne informacije o tehnološkim detaljima te pogodnostima koje pruža Europska unija, a koje će biti sadržane u edukativnom dijelu Kulenijade,” rekao je Troha.

U petak, 28. lipnja ocjenjuju se uzorci i uručuju nagrade najboljima, a šampion ovogodišnje Kulenijade dobit će i novčanu nagradu u iznosu od 3000 kuna, naglasila je direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak.

“Ocjenjivanje uzoraka je od 15,00 do 17,00 sati u Zlatnom lugu, kotizacija se ne naplaćuje, a potrebno je ponijeti potvrdu u ispravnosti mesa. Od 17,00 sati održat će se edukacija za kulenare, ove godine u organizaciji Javne ustanove za lokalni razvoj na temu “Potpore iz Europske unije,” rekla je Podoljak.

U subotu, 29. lipnja u pješačkoj zoni od 10,00 do 13,00 sati održat će se manifestacija u sklopu 39. Kulenijade “Okusi kulena i vina”uz degustaciju kulena od 10,00 sati, nastup KUD-a Požeška dolina i Sajam antikviteta.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn