TZ BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE – Uz Svjetski dan turizma edukativni izlet po prepoznatljivim lokalnim turističkim točkama

Datum objave: 29. 9. 2017. | Kategorija: Društvo

n

NOVA GRADIŠKA – „Održivi turizam-instrument razvoja“, tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma obilježenog 27.rujna,  kojem se pridružila i Turistička zajednica Brodsko posavske županije organizacijom posjeta prepoznatljivim lokalnim  turističkim točkama.

Kao jedna od gospodarskih grana koje se najbrže razvijaju, turizam je, prije gotovo 40 godina, zasluženo dobio i svoj dan, kako bi se dodatno ojačala svijest o njegovom značaju kao i nužnosti kontinuiranog ulaganja u razvojne aktivnosti tog segmenta, praćenja, te prilagođavnja trendovima.  Za datum obilježavanja simbolično je izabran 27.rujna, vrijeme u godini kada na sjevernoj polutci glavna turistička sezona završava, a na južnoj počinje. Obilježavanju Svjetskog dana turizma čija je ovogodišnja tema Održivi turizam kao instrument razvoja što podrazumijeva zaštitu materijalne i nematerijalne baštine i poštovanje lokalne zajednice, ove se godine pridružila i Turistička zajednica Brodsko posavske županije, posjetom nekolicini uspješnih i prepoznatljivih lokalnih turističkih točaka- novogradiškom restoranu Dukat, Franjevačkom samostanu u Cerniku, Eko etno selu Stara Kapela i Tunjinoj kući, te OPG-u Staklarević. Na stručno-edukativnom, ali i turistički zanimljivom izletu , uz direktoricu županijske TZ, Ružicu Vidaković, sudjelovali su predstavnici lokalnih turističkih agencija i medija i budući educirani djelatnici u turizmu-učenici slavonskobrodske Ekonomske škole turističko-ugostiteljskog smjera.

ng5

U Novoj Gradiški izletnike su dočekali Dinka Matijević, direktorica gradske Turističke zajednice, zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić i Mihaela Đeraj, voditeljica gradskog odjela za društvene djelatnosti, u Cerniku im je domaćin bio Hrvoje Žakić, predsjednik Općinskog vijeća, dok ih je na krajnoj izletničkoj točki i jednoj od najpoznatijih turističkih destinacija Brodsko posavske županije-Eko etno selu Stara Kapela, dočekao novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić. Turistički dan, u potpunosti posvećen turizmu, njegovim mogućnostima i perspektivama, nakon posjete novogradiškom restoranu Dukat, počeo je u cerničkom Franjevačkom samostanu, koji bi, idejom i zalaganjem Vjencislava Janjića, njegova gvardijana, uskoro mogao postati dostupan široj javnosti kao dio turističke ponude Općine Cernik, ali i čitave županije, jer riječ je o neprocjenjivom samostanskom blagu, itekako dostojnom da, poput postava Muzeja Vučedola, dugoročno postane dio šire turističke ponude kontinenta.

ng4
„Održivi turizam i njegov razvoj znače upravo to-čuvanje i promoviranje kulturne nematerijalne i materijalne baštine, čuvanje okoliša, surađivanje, poštivanje i veće uvažavanje lokalne zajednice, što je, uz promoviranje turističkog proizvoda koji nije samo i jedino suvenir, nego i gastronomija i vjerski sadržaji i sadržaji ruralnih prostora, i osnovna zadaća turističke zajednice. Zbog svega toga, ni turistički „punktovi“ koje smo posjetili nisu odabrani slučajno. Cernik i njegov Franjevački samostan primjer su proizvoda koji treba promovirati, predstavljajući ga kao značajno kulturno dobro i bogatstvo, Stara Kapela i nadaleko poznato eko-etno selo, s druge su strane primjer samoodrživosti i suradnje s lokalnim OPG-ima, ali i mještanima sela.U konačnici, cilj svega je da sažive ekonomska, ekološka i socijalna komponenta, ali i da što više stanovnika ruralnih područja prepozna turizam kao vrijednu granu gospodarstva, priliku za radna mjesta, dobru zaradu, ali i demografski oporavak Slavonije.“, rekla je, između ostaloga, „domaćica“ izleta, nova direktorica Turističke zajednice Brodsko posavske županije, Ružica Vidaković.

ng3

Gospodarski i socijalni značaj, ali i potencijale ruralnog i kontinetalnog turizma, posebno ako je održiv, prepoznaje i grad Nova Gradiška,spreman, na sve načine podržati njegov razvoj, jer „svi ćemo, a ponajprije mještani slavonskih sela, od toga imati velike koristi“. Rekao je to, dočekujući izletnike u Staroj Kapeli, prostoru jedinstvenom i po tome što ga u potpunosti kreiraju hrvatski branitelji okupljeni u zadrugu, gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić. „Turizam je bitan, a posebno ima smisla ukoliko je održiv. Osim toga, ljepote ovog prostora opisane su puno prije nas, a mi nikako da tu činjenicu do kraja konzumiramo i učinimo je prepoznatljivom. Ne samo maloj skupini i sasvim posebnom, finom profilu turista kako je trenutno, nego i puno, puno šire.U tom smislu, trebali bi učiti od susjeda Austrijanaca koji su sve ono što imamo i mi-ukusnu domaću hranu, vrsnu gastronomiju, ali i vrijedne ljude srca punog dobrodošlice, učinili brendom, čuvajući istovremeno i nematrijalnu i materijalnu baštinu i ruralne prostore. „, rekao je to na edukativnom izletu organiziranom uz Svjetski dan turizma, novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: Novagra.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn