TZ BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE: Turistički novinari u posjeti
SLAVONSKI BROD -Turistička zajednica brodsko-posavske županije ugostila je proteklog vikenda turističke novinare iz PR agencije „Zlatne riječi“ koji svojim člancima inspiriraju potencijalne turiste.
“Naša županija je poznata kao destinacija kulturnog i aktivnog avanturističkog turizma, destinacija povijesne baštine, ali eno i gastro destinacija koja nudi doživljaj 365 dana u godini, od urbanog do ruralnog. Ugostili smo turističke novinare s ciljem da pošaljemo informaciju i izazovemo emociju kod potencijalnih turista za sve ključne turističke proizvode. Sada je primarno u pitanju eno i gastro ponuda,” rekla je direktorica Turističke zajednice brodsko-posavske županije Ružica Vidaković na imanju Opođe i kušaonici Stanal vlasnika Stanka Lazića u Cerniku, odakle su turistički novinari krenuli na cjelodnevni gurmanski press izlet po brodsko-posavskoj županiji.
Uz Ružicu Vidaković i Stanka Lazića dočekali su ih općinski načelnik Vitomir Žakić, predsjednik Udruge vinogradara i voćara općine Cernik Zvonko Živković i predsjednik Turističke zajednice općine Cernik Ivan Ivanović te direktorica TZ Nova Gradiška Dinka Matijević. Novinare su dočekali sa ćuptetama, poznatim cerničkim gastronomskim specijalitetom, rakijama i vinima. Upoznali su ih s raznovrsnom turističkom ponudom koja se nudi na području općine, od kulturnih znamenitosti i manifestacija, do vjerskog turizma i povijesnog, kulturnog i vjerskog blaga koje ima franjevački samostan, zavidnim brojem smještajnih kapaciteta, te suhomesnatim specijalitetima i vinima
U sklopu boravka gosti su posjetili i Slavonski dućan u Novoj Gradiški. S proizvodima poljoprivrednih gospodarstava i obrta koje nudi na svojim policama upoznao ih je upravitelj Milan Rosić. O vinima vinara novogradiškog kraja govorio je Ozren Kraljić, a Josip Pavlagić je predstavio graševinu obiteljskog gospodarstva Pavlagić, jedno od vinogradarskih i vinarskih gospodarstava koje okuplja Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ Staro Petrovo Selo.
Nakon Nove Gradiške turistički novinari posjetili su vidikovac i imanje OPG Vučković u Oriovcu, a potom u općini Brodski Stupnik vinograd i hotel Stupnički dvori koji je nositelj standarda „Okusi hrvatske tradicije“. Razgledali su ranč Ramarin – Garčin, degustirali vina u vinskom podrumu, a upoznali su se i s mogućnostima koje nudi škola jahanja s 20 kilometara jahačke staze. Posjet turističkih novinara završio je na salašu Savus u Bukovlju, u restoranu koji je nositelj nacionalnog standarda Okusi tradicije i standarda Okusi graničarskog posavlja.
TEKST: S. P. /F. S. FOTO: F. S.