TZ BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE – Pokladno jahanje: nekad čuvari granice danas čuvari baštine

Datum objave: 28. 1. 2022. | Kategorija: Susreti

SLAVONSKI BROD – U nedjelju, 30. siječnja u Bebrini, 6. veljače u Kupini, 13. veljače u Oriovcu, 20. veljače u Sikirevcima, 26. veljače u Gundincima, 27. veljače u Ruščici i u Starim Perkovcima, stotinjak jahačica i jahača, običaj koji se njeguje više od 200 godina.

Nema veze što je zima i što mrznu ruke i obrazi. To je zdravo, reći će vam u brodskoj Posavini. A nema toga mraza kojeg neće otopiti čokanjčić izvrsne slavonske rakije. Znaju to i pokladni jahači koji ovih dana jašu selima uz Savu. Dobra rakija zagrijat će želudac, otvoriti apetit pa kad kušate sve fine delicije poput kulina, kobasice, čvaraka, krofni i slavonskih kolača…, užitak je još veći. Tako se dočekuju jahači, zapjeva se i zasvira, proveseli onako kako to i priliči ovom kraju.

Bolje da izumre selo nego običaji
Ovaj lijepi dio slavonske tradicije star je dvjestotinjak godina, još od vremena graničara. Upravo u ovo vrijeme svečano odjeveni jahači s pokladnim jelom i pićem, obilazili su „čuvare granice, graničare stare“ na graničnim postajama. Po povratku, okupljali su se u selima i obilježavali poklade. Tako je u ovom kraju ostalo do danas. Vremena su se promijenila ali se tradicija nije zaboravila. Tko još nije čuo onu staru „Bolje da izumre selo nego običaji“?!

Sve je više jahačica
Nešto se ipak promijenilo u novom mileniju. Među jahačima sve je više jahačica, ljubiteljica konja, ali i bogate slavonske baštine. Konjogojske udruge, kulturno-umjetnička društva, vlasnici konja, mještani, njihovi gosti…, svi su dio pokladnog jahanja. Želite li otkriti nešto lijepo, novo, lokalno i autentično pravi je trenutak za posjet selima Brodsko-posavske županije.

Od Bebrine do Ruščice i Starih Perkovaca
„Konji uređeni, jahačice i jahači u narodnim nošnjama, njih više od stotinu sve do kraja veljače proći će selima uz Savu. Prvo pokladno jahanje kreće 30. siječnja u Bebrini, potom jahači 6. veljače obilaze Kupinu, 13. veljače su u Oriovcu, 20. veljače u Sikirevcima, 26. u Gundincima, a sve završava 27. veljače u Ruščici i Starim Perkovcima. Iako je pokladno jahanje tradicija čitave Slavonije, kao dio bogate graničarske povijesti posebno je atraktivno na području naše županije. U selima Brodsko posavske županije njeguje se tradicija koja je postala sastavni dio naše turističke ponude pa je sada pravo vrijeme da svi oni koji nas žele posjetiti rezerviraju smještaj na nekom od rančeva, salaša ili OPG-ova i uživaju u zimskoj idili“, ističe Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije.

TEKST: S. P.    FOTO: tzbpz.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn