TUŽAN PRIZOR NAKON POŽARA U KAPTOLU – Nestalo sve što je desetljećima stvarano, obećana pomoć šire zajednice

Datum objave: 10. 4. 2018. | Kategorija: Društvo

N1

KAPTOL – Nakon velikog požara koji je izbio 7. travnja na gospodarstvu obitelji Janković u Kaptolu štete se tek zbrajaju, a prema nekim procjenama iznos bi mogao biti milijunski. U požaru je nestalo 22 radna stroja, gospodarske zgrade i hrana te oprema za ishranu i uzgoj stoke. Opožareno gospodarstvo jučer su posjetili načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji su obećali pomoći.

“Ovo je strašno i teško je bilo ovoj obitelji reći dobro jutro ili dobar dan, jer za njih to nije. Mi jedino iz dobrote i ljudske solidarnosti možemo učiniti da ova šteta bude umanjena koliko je to moguće. Ovo su vrsni poljoprivrednici, stočari i koji žive od svojih ruku i svojom marljivošću podigli su ovo gospodarstvo. Na žalost dogodila se tako velika šteta koju ne pamtimo u ovim krajevima. Stoka koja je bila u ovim prostorima hvala Bogu spašena je, no ovakvu nesreću dugo već nisam vidio. Stoga Požeško-slavonska županija i ja kao župan dat ćemo potporu koja će biti značajna, a u suradnji s načelnikom općine pomoći ćemo gdje to bude potrebno. Doista sam potresen i organizirat ćemo jednu širu akciju pomoći, gdje ću pozvati naše gospodarstvenike, od Hrvatskih šuma do građevinskih tvrtki da pomognemo ljudima u materijalu kako bi se ovi objekti ponovno izgradili i vratili u funkciju poljoprivrednog obiteljskog gospodarstva. Teško mi je bilo i razgovarati s obitelji jer stvarno suosjećam s njima,”rekao je župan Tomašević.

NN

Stoka je sva spašena iz štala, nije bilo stradanja, no i drugi dan, po riječima članova obitelji, stoka je još u šoku i ne prima hranu. Za sada su im već pomogli neki od poljoprivrednika sa sijenom, a od velike količine kukuruza koji je djelomično nagorio moći će se nešto i spasiti. Veliki dio je ipak izgorio ili je natopljen vodom ostao u zgarištu.

“Žao mi je zbog ove tragedije koja je pogodila jedno poljoprivredno gospodarstvo obitelji Janković u našem kraju. Općina će svakako u proračunu pronaći sredstva za pomoć, a evo sa županom pokrenut ćemo i širu akciju pomoći. Uvijek se kod ovako velikih tragedija senzibilizira šira društvena zajednica za pomoć. Naši lokalni gospodarstvenici već su mi se javili i iskazali volju za pomoć. Nadamo se da ćemo im uspjeti što više olakšati ovakvu situaciju, da se to obnovi i da im se nabave potrebni poljoprivredni strojevi za obradu zemlje i proizvodnju hrane za stoku,” rekao je načelnik općine Mile Pavičić, ističući da je ovoj obitelji koja na poljoprivredi radi u dvije generacije ovo jedini prihod i od poljoprivrede radom svojih ruku žive. Svi koji žele i mogu pomoći obitelji mogu ostvariti kontakt preko Općine.

TEKST: S.P./D.K.        FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn