TURIZAM POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE – Sedam razloga za posjetiti Pakrac

Datum objave: 21. 7. 2018. | Kategorija: Lifestyle

DCIM102GOPRO

PAKRAC – Ako vas putovanje dovede do Pakraca, viteškog gradića Požeško – slavonske županije,  možda bi  tragom legende, mogli poželjeti u njemu i ostati! Ako ispijete malo vode s  Pakračke česme, koju možete vidjeti u središtu grada, naići ćete na kamenu spomen ploču s natpisom: „Josif Putnik episkop pakrački i Izidor grof Janković, gospodin Pakraca i Daruvara, istočnik (vrelo) obnoviše 1882.“ A sama legenda kaže : „Tko se od pridošlica i putnika napije vode s ove česme – ostaje zauvijek u Pakracu!” Na vama je da dođete i provjerite istinitost ove šarmantne legende.

Slavonski banovac – prvi kovani novac u Hrvatskoj!

Kovnica novca u Pakracu postojala je od 1256. do 1260. godine. Nakon toga je premještena u Zagreb. Ona je ako ne najstarija, jedna od najstarijih kovnica u Hrvatskoj. U izvorima se naziva camera de Puchruch ili camera de ultra Draua. Spominje se u povijesnom izvoru (isprava hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV od 16. prosinca 1256. godine).U pakračkoj kovnici novca kovao se slavonski banovac. To je bio srednjovjekovni hrvatski novac namijenjen srednjovjekovnoj Slavoniji.
S obzirom na dobru kakvoću, ovaj novac je bio u opticaju i u susjednim zemljama; Mađarskoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Bosni. Za vjerovati je da je upravo naša pakračka kuna bila inspiracija današnjem hrvatskom novcu. Naime, prije pojave kovanog novca, kunino krzno se koristilo kao platežno sredstvo!
Naš banovac je bio srebrni novac na kojemu je na prednjoj strani kuna u trku a na naličju patrijarhalni (dvostruki) križ s dvije okrunjene glave. A danas svoj primjerak Slavonskog banovca možete i samostalno iskovati te ponijeti kući jedinstveni suvenir!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izletničko – rekreativni centar Omanovac – neodoljiv spoj prirode, aktivnosti i gastronomije

Spoj aktivnog i pasivnog odmora na jednom mjestu i to na 655m nadmorske visine! Nadomak samog centra grada za samo 10 minuta vožnje, naći ćete se na najspektakularnijem mjestu u Slavoniji! Pravi zeleni biser okružen gustim šumama,  protkan uređenim biciklističkim i planinarskim stazama te prilagođen svim dobnim skupinama – od obitelji s djecom, rekreativaca te onih željnih adrenalina!  Možda se samo želite odmoriti? Uz pogled koji vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima jedina buka koju ćete čuti je cvrkut ptica i šuškanje lišća!
Planinarski dom Omanovac je 2014.god. proglašen najljepšim planinarskim domom u Hrvatskoj te ima sve potrebne sadržaje za odmor – smještajni kapacitet, mjesta za roštiljanje, igrališta za odbojku, košarku i nogomet, veliko dječje tematsko igralište, uzletište za paraglajdere i veliko parkiralište.

Planinarski-dom-Omanovac-iz-zraka

Muzej vojne i ratne povijesti

Zasigurno je da Muzej ratne i vojne povijesti, koji se nalazi u Pakracu,  ima veliki značaj za sva povijesna razdoblja od Templara, turskih osvajanja, Trenkovih pandura.. Obilježili su ga prvi i drugi svjetski rat, te razdoblje između 1945-91. godine, a posebno mjesto zauzima Domovinski rat i moderna Hrvatska vojska i policija.

Bogati postav muzeja možete vidjeti na  katu najstarije zgrade u Pakracu, a koja je sagrađena davne 1771. godine, specifične dominantne arhitekture   koja daje izgled  „muzeja u muzeju“.Uz brojne originalne uniforme, oružje, te prateću vojnu opremu i literaturu, naučite ponešto o Domovinskom ratu uz stručno vodstvo!

Muzej Grada Pakraca – jedan od najmlađih muzeja u Hrvatskoj

Smješten je u objektu Malog dvora – Janković,  u samom centru grada u prekrasnom dvorištu kurije Janković.
Arheološka građa obuhvaća keramiku, kosti i ostale nalaze sa stare pakračke srednjovjekovne utvrde. Etnografska baština zastupljena je narodnim nošnjama, predmetima za svakodnevnu uporabu, alatima za obradu zemlje… iz sela u okolici Pakraca i Lipika. Kulturno-povijesnu građu čine uporabni predmeti, instrumenti, alati obrtnika, tekstil, stare kuharice (prva polovica 20. st.). Zanimljiva je zbirka školske građe koju čini arhiv Učiteljske škole u Pakracu, školske klupe i nastavna U numizmatičkoj zbirci svojom se vrijednošću izdvajaju slavonski banovci (iz dalekog 13. st.).Jedna od najljepših hrvatskih, ali i europskih kovanica, kovana je upravo u Pakracu u prvoj hrvatskoj kovnici novca (1256. – 1260.). Muzej posjeduje i stare razglednice i fotografije Pakraca i Lipika,  namještaj, te manju zbirku recentnih umjetnina.

dvoriste-1

Kompleks kurije Janković

Posjetite prelijepu zaštićenu arhitektonsku cjelinu kompleksa Janković, koju čine njena kurija, te dvije gospodarske zgrade.Riječ je o središtu nekadašnjega pakračkog vlastelinstva bogate i značajne obitelji, sagrađenoga u 18. st., a nedavno obnovljenog.Kompleks je važan zbog činjenice da nigdje u Slavoniji uz dvorac nije očuvan i znatniji gospodarski kompleks. Danas se glavni dvor koristi kao Glazbena škola,  u malom dvoru se nalazi muzej, a u nekadašnjoj konjušnici se smjestila vijećnica!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I na kraju, pozivamo vas u Pakrac, otkrijte sami njegove kutke, njegova zelena izletišta, dobru hranu i dobre ljude, biciklističke staze i brojne mogućnosti izletničkog turizma. Uživajte ove jeseni u istraživanju Požeško – slavonske županije, jedne od najljepših kontinentalnih županija i uvjerite se u besprijekornu gostoljubivost ljudi ovog kraja. Ravnica i planina, gradovi prepuni bogate kulturno povijesne baštine, raskošna gastro i eno ponuda upotpunjena sa sve brojnijim izletištima i biciklističkim stazama, sve je to dio neodoljivog kolopleta ponude ove županije. Za više informacija posjetite tzzps.hr/ ili  tz-pakrac.hr 

IZVOR: hotspots.net.hr          FOTO: TZ Pakrac/ Slavonski. hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn