TURIZAM NA SLAVONSKI NAČIN -Spavali u samostanu ili navratili na jednodnevni izlet, Cernik je mjesto koje treba posjetiti

Datum objave: 14. 7. 2019. | Kategorija: Susreti

CERNIK – Uz kvalitetno organizirane i dobro prepoznate manifestacije, Cerničani, posljednjih godina, aktivno promišljaju o razvoju turizma. Jer, bogata kulturno povijesna baština duga sedam i pol stoljeća, netaknuta priroda izletišta Strmac, nadaleko poznata gastronomija i enologija, aduti su koje, u potrazi za turizmom doživljaja, traže suvremeni gosti. Na tom je tragu i sasvim jedinstvena ponuda o kojoj ovih dana govore i nacionalni mediji-odmor u 300 godina starom Franjevačkom samostanu svetog Petra apostola- duhovnom središtu kraja i iznimno vrijednom spomeniku kulture.

I dok su za većinu sunce, more i gužve na plažama sinonim za godišnji odmor, sve je više onih koji od ljeta traže i nešto više. Prije svega, mir, tišinu i istinsko opuštanje daleko od vreve grada. Upravo to, od nedavno, po uzoru na Francusku, Španjolsku i Italiju, zahvaljujući specijaliziranoj katoličkoj platformi, možete pronaći između zidina Franjevačkog samostana u Cerniku. Odlučite li navratiti, na raspolaganju vam je sedam dvokrevetnih i jedna jednokrevetna soba s kupaonicama, kao i čitav niz pratećih sadržaja.Vjernici, tako, tijekom odmora u samostanu, mogu sudjelovati na svetoj misi i duhovnim obnovama, a za sve ostale, tu je prekrasna priroda i brojne kulturno-povijesne znamenitosti.

Poput jedinstvene samostanske knjižnice u kojoj su pohranjena sva djela slavonskih pisaca iz 18. stoljeća, ali i dvije inkunabule, prve tiskane knjige. S ciljem približavanja vrijednog knjiškog blaga što većem broju gostiju, nedavno je uređen i novi prostor za postav dodatnih dvije do tri tisuće naslova, čime će fond samostanske knjižnice narasti na šest do sedam tisuća naslova. Cernički se samostan, osim toga, ponosi i ,u ovom dijelu Europe, jedinstvenom Biblijsko-arehološko-muzejskom zbirkom koja pruža uvid u civilizaciju i kulturu Svete zemlje i čuva niz iznimno rijetkih i vrijednih artefakata od prapovijesti do turskog razdoblja, kao i nekoliko izdanja Biblije, od replika najstarijih rukopisa na izvornim jezicima do primjeraka hrvatskih prijevoda biblijskog teksta.

Idejni začetnik i autor stalnog postava je dr. o. Tomislav Vuk, profesor na Franjevačkom biblijskom institutu u Jeruzalemu, rodom Cerničanin. Fra Tomislav je zaslužan i za još jedan vrijedan kulturni projekt, koji će, dugoročno, itekako predstavljati još jedan turistički adut mjesta. Riječ je o budućem Franjevačkom kulturnom centru Fra Eugena Kukina, koji bi, prema zamisli autora, gvardijana Fra Vjenceslava Janjića i čelnih ljudi Općine, dugoročno trebao postati i regionalno religiozno-pedagoški centar u kojem bi bile izložene i brojne druge bogate samostanske zbirke.

Poput bogate zbirke kulturnih umjetnina s 469 registarskih jedinica koja uključuje barokna djela iz 18 stoljeća i zbirke suvremene umjetnosti s više od 200 djela regionalnih i drugih umjetnika.Među njima, posebno su brojna djela Ferdinanda Kulmera, posljednjeg cerničkog grofa koji je u Francuskoj poznatiji kao akademski slikar, duborezi i skulpture uvaženog hrvatskog naivnog kipara Josipa Bićanića, također Cerničanina, a popisu kulturnih vrijednosti Franjevačkog samostana treba pridodati i 62 umjetničke slike iz donacije muzealca Antuna Bauera, Vukovarčanina. Franjevački samostan nije jedini turistički adut Općine Cernik.

Tu je i barokni dvorac Kulmer, podignut na mjestu nekadašnje srednjovjekovne tvrđave iz 1372. godine koji kćerka grofa Ferdinanda Kulmera planira obnoviti novcem europskih fondova i uz pomoć Vlade, a Općina potom, učiniti dijelom turističke ponude, te crkva svetog Linarte, u predtursko vrijeme katoličko gnijezdo u kojem je vjera očuvana i u vrijeme turske okupacije duge 160 godina.

Još jedan razlog zbog kojeg bi trebali posjetiti Cernik je i izletište Strmac, uređeno kao ljetovalište još od davne 1930.godine. Smješten u prekrasnoj prirodi, okružen šumom i Psunjem s najvišim vrhom Slavonije, Brezovim poljem, Strmac nudi priliku za istinskim odmorom duše i tijela, zbog čega bi, kroz koju godinu, ostvare li se ambiciozni planovi Općine, mogao postati i top destinacija na kontinentu. Sve su to razlozi zbog kojih bi, ukoliko još niste, ovog ljeta trebali navratiti u Cernik. Domaćini vas čekaju s dobrodošlicom, navratite li na jednodnevni izlet ili se, pak odlučite za sasvim poseban odmor u samostanu.

TEKST: S. Tarbuk    FOTO: D. Pok/ facebook/750cernik

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn