TURISTIČKA ZAJEDNICA ZLATNI PAPUK: Svečano otvoren Turističko-informativni centar s turističkim uredom

Datum objave: 26. 8. 2022. | Kategorija: Društvo

VELIKA – Povodom Dana Općine Velika, u Velikoj je svečano otvoren Turističko-informativni centar s turističkim uredom, prvi takav u Požeško-slavonskoj županiji, u kojem će biti smještena Turistička zajednica Zlatni Papuk.

Zgrada Turističko informativnog centra sa turističkim uredom investicija je Općine Velika koja je radi poboljšanja kvalitete turističke usluge u 2021. godini započela projekt vrijednosti 1.150.000,00 koji je u potpunosti financiran sredstvima Općine Velika. U proljeće 2022. godine Općina Velika zgradu je dala na upravljanje Turističkoj zajednici Zlatni Papuk koja je tim činom započela sa uređenjem i opremanjem Turističkog ureda i info centra. TZ Zlatni Papuk obuhvaća područje četiri općine: Veliku, Kaptol, Brestovac i Jakšić i djeluje od 28.12.2020. kada je upisana u Upisnik turističkih zajednica pri Ministarstvu turizma i sporta. Općine Kaptol, Brestovac i Jakšić do tada nisu imale turističku zajednicu, a glavni cilj osnivanja ove TZ je upravo unapređivanje općih uvjeta boravka turista, kreiranje i promocija turističkog proizvoda te razvijanje svijesti o važnosti gospodarskih, društvenih i drugih učinaka turizma na ovom području.

Svoje postojanje TZ Zlatni Papuk uvelike je opravdala što potvrđuje i činjenica da je u 2022.godini kandidirala je ukupno pet projekata na natječaj HTZ-a za udružene TZ i tri projekta na natječaj za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent te su od strane HTZ-a odobrena sredstva u iznosu od otprilike 450.000,00 kn za navedene projekte, naglasio je direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić. “Valja spomenuti kako smo za projekt osnivanja i opremanja TIC-a u Velikoj kroz ova dva fonda ostvarili 120.000,00 kn te 36.000,00kn za produkciju informativnih video materijala i 51.000,00 za kreiranje i unapređenje web stranice i vanjskog totema koji su usko vezani uz aktivnosti TIC-a. U ovom kratkom periodu uspjeli smo osposobiti glavninu stvari kako bi otvorili centar posjetiteljima, a realizacija projekta je u punom jeku te tako u slijedećih nekoliko tjedana očekujemo potpuni dovršetak kreirane web stranice te automatski i popunu vanjskog totema koji će sadržavati sve relevantne informacije o destinaciji i biti dostupan posjetiteljima 0-24 sata. Također, rashladne vitrine za domaće proizvode i vina su prošli proces nabave te će uskoro biti postavljeni kao i projekcija u info dijelu zgrade na kojoj će se prikazivati kreirani video sadržaji te fotografije destinacije i manifestacija na području. Opremanje ureda uredskom opremom i računalima kao i info pult i police već su postavljeni te su u funkciji davanja informacija za posjetitelje kojih je sve više,” dodao je Galić.

Projekt Turističko informativnog centra zamišljen je u nekoliko faza, pa uz već obavljene aktivnosti prve faze, slijedi izgradnja Golden Slavonia wine house za koju je Turističkoj zajednici Požeško-slavonske županije odobreno pola milijuna kuna te kreiranje prepoznatljivih suvenira i stvaranja brenda kvalitete Zlatnog Papuka koje će dobivati lokalni proizvođači, koji budu imali želju i zadovoljavali uvjete za ulazak u ovakav projekt. Neki od najaktivnijih su i danas predstavili svoje domaće proizvode.

Od osnivanja TZ Zlatni Papuk uvelike je popravljena karta restorana i smještajnih kapaciteta na ovom području, a dodatni zamah daju brojne manifestacije od onih dugovječnih i tradicionalnih poput Najdužeg stola u Hrvata u Velikoj, do onih novijeg datuma ali svjetske reputacije poput Halštatskih dana u Kaptolu, rečenoj je ovom prilikom.Svoje zadovoljstvo radom ove turističke zajednice izrazio je tako predsjednik TZ Zlatni Papuk i načelnik općine Kaptol Mile Pavičić. “Prije dvije godine pokrenuli smo ovu priču o ujedinjenju i osnivanju jedinstvene turističke zajednice. Mi smo relativno male općine i za razliku od Općine Velika koja je na ovom području turistička perjanica, kod nas ostalih je turizam bio u u povojima. Stoga je ova zajednička priča, zajedničko predstavljanje turističkih potencijala velika stvar koja je donijela brojne značajne projekte i pokrenula neke nove trendove. Rad se primjećuje, počeli smo organizirati top manifestacije koje nadilaze naše lokalne okvire i kojima nastojimo privući turiste iz cijele zemlje kako bi se to primjetilo i na razvoj gospodarstva – jer cilj svega što radimo jest postići rezultate i ostvariti razvojni zamah,” rekao je Pavičić.

Pohvale Zlatnom Papuku uputila je i Olivera Šarić, savjetnica direktora Hrvatske turističke zajednice koja je s načelnikom općine Velika Robertom Hofmanom službeno otvorila Turističko-informativni centar. Na svečanosti su bili i brojni gosti među kojima zamjenik požeško-slavonske županice Ferdnand Troha, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, predstavnici obiteljskih gospodarstava i drugi.

TEKST: Sanja Pok              FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn