TRENKOVI PANDURI U BRNU – Jedinstvena izložba posvećena Trenku dolazi u siječnju u Požegu

Datum objave: 05. 10. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Članovi Povijesne postrojbe Trenkovi panduri na poziv Gradskog muzeja Brna boravili su u od 1. do 4. listopada u češkom gradu Brno gdje je 2. listopada u Gradskom muzeju Brno otvorena izložba pod nazivom “Barun Trenk novo lice legende”. Izložba će u siječnju 2020 godine biti predstavljena i u Gradskom muzeju Požega, a potom i u Pakracu.

Priprema ove izložbe trajala je pune 3 godine, u pripremi su sudjelovali Muzej grada Brna, Prirodoslovno- matematički fakultet Univerziteta Masaryk, Fakultet informatike i Kapucinski samostan Brno. Tri godine interdisciplinarni tim specijalista iz Brna pokušavao je odgovoriti na brojna pitanja. Zbog čega je Trenk bio toliko fizički jedinstven? Koje je ozljede imao? Kakve je bolesti imao? Kako je umro? Kako je izgledao? U ovom istraživanju Trenka koji mumificiran leži u kripti Kapucinskog samostana u Brnu, znanstvenici su koristili najnovije metode forenzičke antropologije i sudske medicine.

Na izložbi je predstavljen rekonstruirani model lika i lica baruna Trenka. Barun Trenk je prva povijesna ličnost koja je dobila potpuno digitalnu i pokretnu rekonstrukciju slike. 3D tehnologijom predstavljen je niz trodimenzionalnih otisaka rekonstruiranih dijelova mumije. Zahvaljujući primjeni vrhunskih metoda animacije koje se koriste u stvaranju trik filmova u Hollywoodu, lik Franje Trenka možemo vidjeti kako hoda, piše i svira violinu. Prilikom istraživanja dobili smo mnoge informacije vezane za Franju Trenka, tako znamo da je bio vrlo dobro obrazovan, savladao je nekoliko jezika, svirao glazbene instrumente, posvetio se engleskoj literaturi, a s druge strane bio je plemić, vojnik, ratnik, avanturist i ljubavnik neodoljive naravi. Pušio je lulu, nekoliko puta je ranjavan a lice mu je puno baruta, a bio je i izrazito visok i jak.

Izložbu je svečano otvorio direktor Gradskog muzeja Brna Pavel Ciprian uz suradnike. Na poziv Gradskoj muzeja Brna ovom svečanom otvorenju bili su prisutni i Trenkovi panduri kao predstavnici Grada Požege a koji su na otvorenju imali počasno mjesto.

Za Požegu je značajno da je u Brnu je 2018. godine održan sastanak na kome su bili prisutni članovi Upravnog odbora Trenkovih pandura, zamjenik direktora Gradskog muzeja Brna mag. Petr Vachůt i predstavnica Masarykovog univerziteta Brna doc.dr.sc Petra Urbanová voditeljica Odjela za antropologiju. Na sastanku se razgovaralo o izložbi i tijeku rekonstrukcije Trenka. Panduri su iskazali veliku želju za preseljenjem izložbe u Grad Požegu što je vodstvo muzeja prihvatilo. Po dolasku u Požegu, panduri su o održanom sastanku upoznali gradonačelnika Grada Požege Darka Puljašića koji je prihvatio prijedlog pandura te odmah kontaktirao i djelatnike Gradskog muzeja Požege. Tako će u siječnju 2020.godine ova izložba biti predstavljena u Gradskom muzeju Požega a nakon toga seli u Pakrac.

“Ove godine povodom obilježavanja dana grada Požege, zamjenik direktora Gradskog muzeja Brna mag. Petr Vachůt i doc.dr.sc Petra Urbanová voditelj Odjela za antropologiju, Masarykovog univerziteta u Brnu bili su gosti Trenkovih pandura. Članovi Trenkovih pandura su izuzetno ponosni na desetogodišnju međunarodnu suradnju koju imaju sa Češkom jer ih veže ista povijesna osoba. Vrlo smo zadovoljni jer zahvaljujući upravo tim kontaktima Franjo barun Trenk se nakon više od 270 godina ponovo vraća u Požeško-slavonsku županiju gdje će ga svi građani moći vidjeti,” rekao je predsjednik Povijesne postrojbe Trenkovi panduri Vladimir Potnar.

Zahvaljujući marljivom dugogodišnjem radu članovi Povijesne postrojbe “Trenkovi panduri” osim međunarodne suradnje sa Češkom imaju međunarodnu suradnju sa Mađarskom, Austrijom, Njemačkom te Bosnom i Hercegovinom. Iza sebe broje preko 600 izlazaka u zemlji i 32 izlaska izvan granica Republike Hrvatske. 2020. panduri imaju dogovorena gostovanja u Mađarskoj, Češkoj,Austriji, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. Uz to, 13 članova ove udruge radi volonterski već punih 12 godina i diljem lijepe naše i izvan njenih granica promiču bogatu vojno-povijesnu tradiciju Trenkovih pandura, Grada Požege i Požeško-slavonske županije.

TEKST: S. P./ Trenkovi panduri           FOTO: Trenkovi panduri

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn