TRENING S RENATOM SOPEK – Za najbolji početak nove sezone

Datum objave: 13. 9. 2022. | Kategorija: Lifestyle

NOVA GRADIŠKA – Renata Sopek, ambasadorica “Aktivne Hrvatske”, najdugovječnijeg nacionalnog sportsko-edukativnog projekta Kineziološkog fakulteta, koji uz pokroviteljstvo predsjednika RH Zorana Milanovića, podupiru Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatski olimpijski odbor, na poziv vlasnice Rekreacijskog centra IV Ivane Žulj Terzić u novu je sezonu, na najbolji način, “žestokim” treningom uvela Novogradiščanke. Jer, jesen je vrijeme novih početaka i idealan trenutak za promjenu “mindseta”, a tjelesna aktivnost neophodna za fizičko i mentalno zdravlje. Probajte i osjetite dobru energiju!

Iako je navike i životni stil najteže promijeniti, jednom kad uspijemo i nagrade su puno slađe, a jesen, najbolje vrijeme za nove početke. Uvjerile su se u to mnogobrojne Novogradiščanke koje su ovog ponedjeljka, na poziv Ivane Žulj Terzić, navratile u Rekreacijski centar IV i u novu sezonu zakoračile “žestokim” treningom pod vodstvom Renate Sopek. Ugodno žensko druženje s ambasadoricom “Aktivne Hrvatske”, najdugovječnijeg i medijski najpraćenijeg nacionalnog sportsko-edukativnog projekta Kineziološkog fakulteta, koji, uz pokroviteljstvo predsjednika RH, Zorana Milanovića, podupiru Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatski olimpijski odbor, uz predstavljanje novog, pomno osmišljenog i do posljednjih sitnica uređenog prostora, bila je prilika za vraćanje dnevnoj rutini nakon ljetnih odmora, usvajanje novih navika, promjenu “mindseta”, dobro razgibavanje i razgovor o važnosti tjelesne aktivnosti neophodne za fizičko i mentalno zdravlje.

Kao ambasadorica projekta “Aktivna Hrvatska” najpozvaniji ste da odgovorite na pitanje koliko smo uopće aktivni?
Statistika je poražavajuća i kaže kako čak 65 posto svih nas gotovo uopće nije tjelesno aktivno, zbog čega pozdravljam svaku priliku i događaj u kojem možemo poslati poruku o važnosti tjelesne aktivnosti za zdravlje, kako ono fizičko, tako i mentalno, a upravo je to i cilj sportsko-edukativnog projekta “Aktivna Hrvatska”, posljednjih 10 godina. Riječ je o iznimnoj “priči” kojom ljude, na prvom mjestu, potičemo na promjenu životnih navika, jer važno je osvijestiti kako tjelesna aktivnost i trening nisu stvar taštine, nego “mindset”, životni stil u kojem bi nam fokus trebao biti na zdravlju. Kada to shvatimo i odvažimo se na prvi korak, s vremenom će doći i sve ono ostalo- dobra forma, čvrsto i definirano tijelo, a onda i bolji izgled. Dodajmo tome sjajnu pozitivnu energiju, endorfin, hormon sreće, “posloženu glavu”, jer trening je, itekako pozitivna stvar i za naš mentalni sklop, mogućnost ispucavanja negativnih emocija i eto niza razloga da to ponavljate više puta tjedno. Uvjere se u to svi koji, diljem Hrvatske, navrate na naše treninge, i klinci od 5, 6 godina, pa i ekipa seniora od 70 plus godina, što nas posebno veseli. Svi su dobrodošli, svi se mogu uključiti i što je najvažnije, svi zajedno šaljemo poruku o važnosti tjelesne aktivnosti.

Iako svi, načelno, znamo kako bi trebali biti tjelesno aktivniji, početak je uvijek najteži. Kako, zapravo, krenuti?
Govorimo li o nešto starijim generacijama, odličan početak može biti svakodnevno hodanje, boravak u prirodi, vožnja biciklom, kontinuirano, jer prošetate li svaki dan 45 minuta, odradili ste pošten trening. Kada je riječ o predškolcima koji su u velikom postotku pretili ili osnovnoškolcima, najbolje bi bilo posjetiti neki od sportskih centara, vidjeti ponudu, konzultirati se sa stručnjacima, pa odabrati trening u skladu s vlastitim afinitetima i mogućnostima, bez forsiranja, polako, ali u kontinuitetu, jer na takav način “podmazujemo” organizam i pomičemo granice vlastite vitalnosti i stvarnih godina. Optimalno bi bilo trenirati tri do četiri puta tjedno, ovisno o slobodnom vremenu i organizaciji, ali i dva puta će biti sjajno, a onda, s vremenom, vidjeti traži li vaše tijelo više i svakako mu dati mogućnost da se i odmori, jer u suprotnom bi moglo doći i do kontraefekata.

Koliko priču o promjeni životnih navika i važnosti tjelesne aktivnosti prati i zdrava prehrana?
Jedno bez drugoga ne ide, a zdrava, odnosno balansirana prehrana je u čitavoj priči broj jedan. I kod ove teme, baš kao i kod tjelesne aktivnosti koje se, posebno mi žene, vrlo često sjetimo tek onda kada primijetimo višak kilograma ili s približavanjem ljeta, što je krajnje pogrešno, niz je stvari koje valja demistificirati, prije svega onu koja kaže kako je hraniti se zdravo većini nas financijski nemoguće. Zdrava izbalansirana prehrana podrazumijeva puno povrća, juhe, mediteranski tip prehrane, ribu, bijelo meso, voće i uglavnom se sastoji od 3 glavna obroka i dva međuobroka koja nam tijekom cijeloga dana pružaju osjećaj sitosti. Riječ je o sve prisutnim i dostupnim namirnicama, nikako ne egzotičnim i skupim, jer itekako je moguće hraniti se kvalitetno bez puno novca

Vjerujem kako su to i poruke koje ćete, uz sigurna sam, žestok trening, prenijeti i Novogradiščankama?
Posebno mi je zadovoljstvo biti dio ugodnog ženskog druženja u prostoru osmišljenom upravo po mjeri i potrebama nas žena, prije svega stoga što znam, kako i Ivana Žulj Terzić, na čiji sam poziv stigla, svakodnevno u svom radu nastoji promovirati “girl power” ali i važnost treninga za dobro psiho-fizičko stanje. Vidi se to i osjeća u svakom kutku Rekreacijskog centra Iv, stoga, u potrazi za dobrim osjećajem, navratite. I ne čekajte dugo, jer, jesen je idealno vrijeme za nove početke i pravi trenutak da posvetite malo vremena samima sebi. Osim što je neophodna za zdravlje, uz redovnu tjelesnu aktivnost, bolje ćete se osjećati, bolje izgledati i sigurna sam, bolje se i snažnije nositi sa svim životnim izazovima. Još kad osjetite energiju zajedništva i pozitivu koja prati svaki trening, jedve ćete čekati slijedeći put. Treba li vam, uopće, bolja pozivnica?

TEKST: Simonida Tarbuk               FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn