TRAVANJ U POŽEŠKOM KAZALIŠTU – 50. izvedba kultne lutkarske “Suze” i SKAD-ova premijera “(Vid)im te”

Datum objave: 18. 4. 2018. | Kategorija: Kultura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Srednjoškolska kazališna družina pod vodstvom Marijane Matoković pripremila je novi kazališni uradak “(Vid)im te”, a lutkarska predstava i ujedno najuspješnija predstava požeškog kazališta ikad “U potrazi za dijamantnom suzom” doživjet će svoju 50 izvedbu i to na domaćoj sceni. I premijera i “zlatni pir” sa Suzom, gledatelje očekuju 21. travnja, najavili su na konferenciji za novinare u Gradskom kazalištu Požega.

Predstava “(Vid)im te” na poseban način govori o korištenju društvenih mreža među tinejdžerima, naglasila je voditeljica SKAD-a i redateljica predstave Marijana Matoković. “Glavni junak je dječak Vid koji ne vidi. Glavna je tema kako se on snalazi u tom svijetu društvenih mreža i društvu koje se mrežama koristi, te kako društvene mreže utječu na tinejdžere. U cijeloj priči jako su doprinijeli polaznici SKAD-a koji su se kroz improvizacije bavili karakterima i pričom. U predstavi imamo i lutkarstva, a kako su određene stvari stilizirane zamolili smo i Ilijanu Lončar da nam pomogne sa scenskim pokretom. Radi se svakako o projektu za koji se nadamo kako će biti interesantan mlađoj publici, od petog razreda osnovne škole do kraja srednje škole. Nadamo se da ćemo to uspjeti izigrati upravo za škole i vjerujemo kako će to biti publici vrlo lijepo iskustvo,” naglasila je Marijana uz napomenu kako je i unutar SKAD-a na djelu nova energija i svježina jer imaju određeni broj novih članova koji su po prvi puta na sceni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svoja iskustva rada na predstavi ispričale su dugogodišnje članice SKAD-a Anabela Sulić i Tina Miljić. “Zanimljivo je da se kroz improvizacije koje smo radili mijenjao i sam naziv predstave i likovi kako su nastajali i razvijali se jer smo svi u tom našem “razredu” u predstavi različiti, imamo različit pristup prema društvenim mrežama i prema Vidu koji ne vidi. I to je doista prava slika kakvi su danas mladi, to je to, tako to funkcionira inače u razredima,” rekla je Anabela . “Bilo je zadovoljstvo raditi na predstavi s novim članovima SKAD-a jer mi malo “stariji” vidjeli smo kako imamo veliki utjecaj na njih. Kako imaju povjerenje u Marijanu, tako su iskazali povjerenje i prema nama kao iskusnijim članovima i to doista dobro funkcionira. Vjerujem da će to primijetiti i publika,” rekla je Tina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na sceni se nalaze svi glumci u predstavi i sve je trebalo organizirati, posebice scenski pokret pri čemu je pomogla vrsna koreografkinja Ilijana Lončar. “Veseli me da je to stvarno autorski projekt u punom značenju. Rezultat je nešto kreativno i predivno, za mlade ali i za nas ostale jer sam i sama, radeći s njima, dosta naučila o društvenim mrežama. Bilo je puno posla, a moj dio je doprinosi cijelom projektu utoliko što uvijek treba iščistiti svako kretanje na sceni, kako samih glumaca, tako i lutaka, rekvizite – ukratko važna je dobra organizacija. Pozvala bih sve mlade ljude da pogledaju predstavu i nadam se da će vijek predstave biti što duži,” rekla je Ilijana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U predstavi osim Anabele i Tine glume Matej Peći kao Vid te Matko Trnačić,  Rosa Oršuš, Lana Sabo, Ilija Paović, Petra Vodinelić, Romana Ronta, Ivona Alavanja i Kornelija Marks. Premijerna izvedba predstave “(Vid)im te” održat će se 21. travnja u 20,00 sati.

A iste subote igrat će i jedna već kultna požeška predstava. “U potrazi za dijamantnom suzom” igrat će u sklopu kazališnih matineja pod nazivom “Treća je dječja”. Koliko je od prve do 50-te izvedbe predstava rasla u svojoj umjetničkoj vrijednosti, koliko se razvijala na krilima simpatija i priznanja i od strane kazališne struke i od strane brojne publike na brojnim hrvatskim scenama, imat ćemo se priliku uvjeriti 21. travnja u 11,00 sati. Cijena ulaznice je 20 kuna.

Osim premijere i jubilarne izvedbe “Suze” do kraja travnja Gradsko kazalište Požega ima gostovanje predstave “Nespojivi” 22. travnja u zagrebačkoj “Maloj sceni” u 20 sati, 23. i 24. travnja održat će se reprize predstave “(Vid)im te” za osnovne i srednje škole, a 26. travnja  održat će se 4. kazališni susreti školskih dramskih skupina KaZlaDo koji će prema pristiglim prijavama okupiti stotinjak članova dramskih skupina osnovnih i srednjih škola s područja Požeško-slavonske županije.

TEKST: S. Pok FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn