TRANSPARENTNOST PRORAČUNA – Požeško-slavonskoj županiji petica i priznanje za transparentnost

Datum objave: 26. 7. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Požeško-slavonska županija dobila je ocjenu odličan za proračunsku transparentnost u najnovijem ciklusu istraživanja koje je za svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica obavio Institut za javne financije. Prosječna proračunska transparentnost mjerena je brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina.

Za proračunsku transparentnost u promatranom razdoblju studeni 2017. do kraja ožujka 2018. godine ocjenu odličan uz Požeško-slavonsku županiju, dobili su gradovi Požega i Pleternica te općine Velika i Čaglin. Ocjenom vrlo dobar ocijenjeni su Kaptol, Jakšić i Brestovac, s ocjenom dobar Pakrac i Lipik, dok je Kutjevo dobilo ocjenu dovoljan.Cilj istraživanja je utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Objava dokumenata je potvrda da se lokalne jedinice pridržavaju Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.

“Naša županija dobila je ocjenu 5 što znači da smo objavili sve naše dokumente za koje smo imali tu obvezu. Provjeravala su se godišnja izvješća proračuna za 2016 2017. godinu, prijedlog proračuna za 2018, izglasan proračun za 2018 te proračunski vodič za građane za 2018. godinu. Ovo je potvrda da radimo sukladno zakonu, smjernicama i obvezama koje imamo. Moram reći i da smo jedna od rijetkih županija koje su dobile to priznanje, ali i dodati kako ćemo tako nastaviti i u budućnosti. Sva sredstva koja budu u proračunu i koja budu kroz projekte dolazila u našu županiju bit će prikazana javnosti,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

TEKST: S. P.     FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn