TRANSPARENTNOST PRORAČUNA – Cerniku čista petica, Novoj Gradiški četvorka, Rešetarima i Okučanima – jedinica

Datum objave: 05. 7. 2018. | Kategorija: Društvo

trans

NOVA GRADIŠKA – Najnoviji ciklus istraživanja transparentnosti proračuna 576 jedinica lokalne samouprave, koje je, od studenoga 2017.do ožujka aktualne godine, proveo Institut za javne financije, pokazalo je poboljšanje u odnosu na prošlu godinu, ali i dalje prisutne prevelike međusobne razlike. Kada je riječ o gradovima i općinama Brodsko posavske županije, visokim su ocjenama za transparentnost , čistom peticom i četvorkom, ocijenjeni Općina Cernik i grad Nova Gradiška, vrlo dobra je i Općina Staro Petrovo Selo, dok su se na začelje tablice, ocijenjene jedinicom, smjestile Općina Okučani i Rešetari.

S ciljem utvrđivanja količine i pravovremenosti dokumenata, prije svega-godišnje izvršenje proračuna za 2016., polugodišnje izvršenje proračuna za 2017., prijedlog proračuna za 2018., izglasani proračun za 2018.i proračun za građane za 2018.-, kao i kvalitete službenih internetskih stranica lokalnih i regionalnih jedinica, Institut za javne financije od studenoga je prošle godine do ožujka aktualne, proveo redovno istraživanje transparentnosti proračuna u svih 576 jedinica lokalne samouprave.

Rezultati istraživanja objavljeni ovih dana, potvrdili su očekivanja-prosječna proračunska transparentnost se kontinuirano poboljšava, ali stanje je i dalje daleko od zadovoljavajućeg.  Zanimljivo je i kako su najtransparentnije županije, nešto malo manje gradovi, a najmanje Općine. Kada je riječ o Brodsko posavskoj županiji, najvišom je ocjenom , čistom peticom, ocijenjena općina Cernik. Ocjenom vrlo dobar ocijenjeni su Grad Nova Gradiška i Općina Staro Petrovo Selo, „trojkom“ Općina Nova Kapela, a najlošijom ocjenom, jedinicom, ocijenjeni su Općina Rešetari i Okučani. Transparentnost lokalnih proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu svih lokalnih i regionalnih jedinica.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: ilustracija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn