TRAGOM JANKOVIĆA U PAKRACU – Povijesna priča i novi turistički potencijal

Datum objave: 11. 6. 2018. | Kategorija: Susreti

naslovan

PAKRAC – U organizaciji Gradske knjižnice Pakrac, Muzeja grada Pakraca i Osnovne glazbene škole Pakrac ovog vikenda održana je manifestacija “Tragom Jankovića” ispunjena brojnim zbivanjima koja su približila Pakračanima vrijeme u kojem su se Pakrac i Lipik nalazili u posjedu velikaške obitelji Janković.

U sklopu Pakračkog kulturnog ljeta održana je jedinstvena manifestacija „Tragom Jankovića“, zajednički rezultat Grada Pakraca, gradskih kulturnih ustanova te Turističke zajednice Grada Pakraca,  manifestacija kojom se žele iskoristiti dosad neiskorišten turistički potencijali koje nudi ostavština plemenitaške obitelji Janković. U krugu  kompleksa kurije Janković zaživio je nakratko duh tog minulog vremena. Uz radionicu izrade knjižica brošurnim uvezom koju je u prostorijama glazbene škole vodio Zoran Vidaković, učitelj iz Đurđevca, a na kojoj su osnovnoškolci iskušavali svoju kreativnost i maštovitost na temu Dnevnik Ane Janković, posljednje grofice iz plemenitaške obitelji posjetiteljima je bila na usluzi kočija Državne ergele Lipik, a materijalnu ostavštinu tog doba  javnosti je pobliže predstavila Svjetlana Lovrenčić, turistički vodič iz Daruvara.

DSC_0497-1024x685 DSC_0647

Uz priču o povijesnom kontekstu postojećih građevina i obitelji Janković, posjetitelji su prošli grofovskim lokacijama koje su uključivale kuriju Janković, Hotel Pakrac i Spahijski podrum u kojem je upriličena i degustacija vina pakračkog vinara Saše Ćasića. U dvorištu Kurije organizirana je čajanka s Groficom i pivo s Grofom, a u prostor Gradske vijećnice (nekadašnje konjušnice) održan je završni glazbeno-plesni dio manifestacije „Barokna večer“, nastupima vokalne skupine Contesse, baroknog kvarteta Osnovne glazbene škole, pjevačkog zbora „Hungarike“ iz Daruvara te plesne skupine udruge „Potkalnički plemenitaši“ iz Gornje Rijeke. Priču o Jankovićima nastavlja Osnovna glazbena škola Pakrac trodnevnim programom.

plakat - večeri u dvorištu Janković

TEKST: S. P.    FOTO: pakrackilist.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn