TRAGOM JANKOVIĆA – Manifestacija koja oživljava bogatu pakračku povijest

Datum objave: 18. 9. 2023. | Kategorija: Susreti

PAKRAC- U dvorištu kompleksa Janković 23. rujna održat će se manifestacije „Tragom Jankovića“ kojom pakračke kulturne institucije pod pokroviteljstvom Grada žele oživjeti dio bogate povijesti svog područja.

I ove godine u Pakracu će pokušati oživjeti bogatu povijest, točnije razdoblje 18. i 19. stoljeća, kada su članovi obitelji Janković gospodarili gradom i širim područjem – na manifestaciji “Tragom Jankovića”. Manifestaciju zajedničkim snagama organiziraju Muzej Grada Pakraca, Osnovna glazbena škola Pakrac i Gradska knjižnica Pakrac, pod pokroviteljstvom Grada Pakraca, u suradnji s Društvom Mađara Pakrac, Pivovarom Slavonica i brojnim drugim pojedincima. Ove godine uvod u bogati subotnji program 23.9. predstavlja i posebna radionica povijesnog plesa Vlaste Rittig u srijedu 20.9. i to na glavnoj gradskoj šetnici.

U subotu 23.9. od 10.00 pa sve do večernjih sati program će se održati u samom središtu pakračkog vlastelinstva, Dvorištu kompleksa Janković uz raznovrsne sadržaje za sve uzraste. Prijepodne će započeti programom za djecu uz „Vrtlarenje po vlastelinski“, pripovjedni nastup Margarete Peršić, te prezentaciju rada Udruga uzgajivača golubova listonoša “Krila Slavonije”.

Za nešto starije, pripremjen je barokni frizeraj, „Pivski banket s Grofom, Groficom i Caricom“,te nastup KUD-ova. Bit će organizirana i besplatna vožnja kočijom s lipičke ergele te radionica “Povijest mačevanja” Škole povijesnog europskog mačevanja “Ars Gladiatoria” iz Zagreba. U 16 sati krenut će atraktivna kostimirana šetnja po pakračkim ulicama u kojoj će se građani upoznati s povijesnim utjecajem obitelji Janković na grad Pakrac, a od 17 sati je na rasporedu grofičina tombola“Lov na sreću“. Manifestacija će završiti „Baroknom zabavom“ od 19 sati u izvedbi Osnovne glazbene škola i udruge Potkalnički plemenitaši.

TEKST: S. P.                    FOTO: D. Pok (arhiv)

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn