TRADICIONALNO IZDANJE NA PRIJELAZU DVIJU GODINA – Objavljen Požeški pučki kalendar za 2021. godinu

Datum objave: 12. 12. 2020. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA -Po tradiciji svake godine u prvoj polovini prosinca već 29 godina u Požegi se objavljuje Požeški pučki kalendar. Tako je ovih dana izašao iz tiska kalendar za iduću 2021. godinu, kojega je kao i prethodne pripremio i uredio dugogodišnji požeški novinar Jelenko Topić, a izdavač mu je Udruga za glazbu i pisanu riječ Pan press iz Požege.

Suradnici i u požeškom pučkom kalendaru 2021. su novinari, te kulturni i javni radnici ovog kraja, a dio njih iz drugih krajeva s tim da su rođenjem ili na druge načine povezani sa Požegom. Sadržajno požeški pučki kalendar donosi, nakon kalendarija s prikazom poslova u domaćinstvu po mjesecima i popisom blagdana(kirvaja) u selima ovog kraja, niz tekstova o radu jedinica lokalne i regionalne samouprave, zatim o školstvu, studijima, zdravstvu, vatrogastvu i drugom.

Posebnu pozornost novog kalendara zaslužuju po prvi puta objavljeni povijesni tekstovi autora Nikole Cesarika, Vinka Tadića, Nikole Rašića, Vjekoslava Krambergera, Marija Kalana i drugih o antičkom dobu u ovom kraju, toponimima Požeštine, nazivu Orljave u antičkom dobu, najstarijoj krunici na hrvatskom tlu, jubileju 123. brigade i drugom.

Vrijedan dio čine članci posvećeni ruralnom razvoju, te vrijednim ljudima požeškog kraja, a potvrđuje se da bez društvenoga aktivizma nema napretka zajednice pa je dio svoga interesa posvećen dobrovoljnim, sportskim i drugim društvima, te narodnim običajima. Tu su i priče koje evociraju prošlost, rado su čitane u sadašnjici, a svakako trebaju biti i pouka za budućnost između kojih su umetnuti pjesnički tekstovi, narodna mudrost, bećarci i slično. Na kraju je popis obrtnika Požeštine, te horoskop. Novi Požeški pučki kalendar neće biti posebno promoviran zbog epidemioloških razloga, a nalazi se u prodaji na prodajnim mjestima tiskovina širom požeškog kraja.

TEKST: J. T.      FOTO: S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn