TEHNIČKA ŠKOLA POŽEGA – Na putu do međunarodne Ekoškole

Datum objave: 16. 10. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Tehnička škola u Požegi krenula je s postupkom stjecanja statusa međunarodne Ekoškole. Održana je i konstituirajuća sjednica Eko-odbora Tehničke škole na kojoj su, uz brojne nastavnike i učenike škole te tehničko i administrativno osoblje, sudjelovali i predstavnici lokalne zajednice, udruga i tvrtki grada i županije.

Program Ekoškole idealan je način za odgojno-obrazovne ustanove da krenu na smislen put ka unaprjeđenju okoliša u njihovoj ustanovi i lokalnoj zajednici, te pozitivno utječu na život mladih ljudi, njihovih obitelji, školskog osoblja i lokalnog stanovništva. Kombinirajući učenje s praktičnim iskustvima, cijeli se program izvodi prema sveobuhvatnom, participativnom pristupu koji uključuje učenike, nastavnike te lokalnu zajednicu u cjelini.

Konstituirajuća sjednica Eko-odbora Tehničke škole održana je u četvrtak, 12. listopada 2023. godine. Uz brojne nastavnike i učenike škole te tehničko i administrativno osoblje škole, sudjelovali su i predstavnici lokalne zajednice, udruga i tvrtki grada i županije.

Vanjski suradnici u Eko-odboru su Požeško–slavonska županija, Komunalac Požega d.o.o., Tekija d.o.o., HPD Sokolovac Požega i drugi. U sklopu programa u školi su obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Bila je to još jedna prilika za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti.

U sklopu tjedna obilježavanja Dana Erasmusa i aktivnosti vezanih uz Ekološku družinu Tehničke škole Požega, 13. listopada učenici prvih, drugih i trećih razreda dekorirali su posude od recikliranog materijala. Uz pomoć prirodnih materijala poput morskih školjki, ljuski pistacija i konopčića učenici su stvorili prava mala umjetnička djela, koja su naposlijetku napunili zemljom za cvijeće i zasadili čuvarkućama, nezahtjevnim biljkama za početak druženja u vrtlarskim aktivnostima.

Program Ekoškole provodit će se paralelno s odobrenim Erasmus+ KA122 projektom mobilnosti učenika i osoblja u području odgoja i općeg obrazovanja: „Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole“. Školske koordinatorice programa međunarodne Ekoškole su profesorice Marina Mirković i Antonia Petrović Klaić. U okviru Erasmus+ KA122 projekta, sudjelovati će na mobilnostima u zemljama EU putem strukturiranih tečajeva edukacije o upravljanju, zaštiti i uređenju okoliša kako bi osnažili učenike da istinski djeluju u očuvanju našeg planeta.

TEKST: S. P.                  FOTO: TŠ Požega

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn