TAMBURA ZA DUŠU – Tradicija, glazba i slavonska gostoljubivost čekaju vas ovog vikenda u Kaptolu

Datum objave: 02. 5. 2023. | Kategorija: Susreti

KAPTOL – Ljubitelji tamburaške glazbe, tradicije i slavonskog kolorita i ove će godine uživati u Kaptolu. Trodnevna manifestacija Tambura za dušu, priča koja je naslijedila pola stoljeća dugu festivalsku tradiciju, održat će se od 4. do 6. svibnja u sportskoj dvorani Osnovne škole Vilima Korajca.

Prvoga dana posjetitelje očekuju izvedbe tamburaških orkestara pod nazivom Tambura bez granica. Ovaj događaj pokrenut je prošle godine na inicijativu Kaptolačkog tamburaškog orkestra i već je do sada privukao mnoge orkestre iz cijele regije koji njeguju ovaj oblik glazbenog izričaja. Program će započeti u 20 sati. Bit će to susret velikih tamburaških orkestara – kutjevački tamburaški orkestar iz Kutjeva, Subotički tamburaški orkestar iz Subotice i Kaptolački tamburaški orkestar – a bit će održan i poseban koncert – Najljepše pjesme Šokačke rapsodije 2023. u izvođenju požeškog dijela tamburaša iz Šokačke rapsodije.

Sljedeći dan rezerviran je za tradicionalni, 48. festival tamburaške pjesme Zlatni glas Zlatne doline. Festival je natjecateljskog karaktera te će i ove godine biti izabrane tri najbolje izvedbe od strane stručnoga žirija te tri koje će svojim glasanjem izabrati publika. Program počinje u 20:30 sati, a bit će emitiran na nekoliko domaćih i stranih televizija. Na festivalu će biti izvedene 24 pjesme, a od tri pjesme koje će odabrati stručni sud dvije će biti izvedene i na ovogodišnjim Zlatnim žicama Slavonije.

Smotra folklor KUD-a „Ivo Čakalić“ Šokačko se kolo vije održat će se trećega dana s početkom u 19 sati. Manifestacijom će se nastojati ponovno oživjeti narodnu tradiciju podpapučkog kraja zapisanu u djelima Čič’ Ive iz Doljanovaca, ali isto tako uživati u skladbama i etnološkoj baštini gostiju.Kako je naglasio predsjednik KUD-a Slavko Čakalić, na 11. smotru folklora doći će četiri kulturno-umjetnička društva i jedna pjevačka skupina.

Organizatori Tambure za dušu su Općina Kaptol, Turistička zajednica Zlatni Papuk, Kaptolački tamburaški orkestar i KUD „Ivo Čakalić“, uz pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije.

TEKST: S. Pok                    FOTO: Plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn