SVJETSKI DAN ŽIVOTINJA – Tko spasi samo jedan život…

Datum objave: 04. 10. 2014. | Kategorija: Lifestyle

DSC00988

POŽEGA- Datum 4. listopada odabran je za obilježavanje Svjetskog dana životinja, ( ili Svjetskog dana zaštite životinja) jer se tada ujedno obilježava i dan svetog Franje Asiškog, poznatog po vegetarijanstvu i privrženosti životinjama.Taj dan prvi je put obilježen 1931. na konvenciji ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinje, a prerastao je u događaj posvećen svim životinjama. Sveti Franjo Asiški smatra se i zaštitnikom okoliša i životinja, a kakva su vremena nastupila, on ima, zahvaljujući nama, pune ruke posla.  

Danas, bar samo danas, stanite na kočnicu i na tanke živce kada vam se pod kotačima, uz nogu ili pod rukom nađu dvonožni i četveronožni ili pak beznožni pripadnici druge vrste koji s nama dijele ovaj dio svemira. Svjetski dan životinja nije tek puka tlapnja hipijevski nastrojenih biljoždera koji žele nekome “soliti pamet”, kako bi se možda moglo pomisliti. Taj dan obilježava se  4. listopada kako bi se upozorilo na važnost životinja i čovjekova odnosa prema njima jer po podacima svjetskih organizacija svaki dan izumru deseci životinjskih vrsta. Bez njih, sve je razvidnije, i naše postojanje postaje sve nepostojanije.

No, ako vas već ne brinu previše morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi i tigrovi koji su među najugroženijima, okrenite se oko sebe. Biološka raznolikost u Hrvatskoj nešto je čime se treba ponositi i čuvati to jer to je jedno od bogatstava koje nam nitko (do nas samih) ne može oduzeti. Najbliskiji nama su ipak kućni ljubimci, a o njima i našem odnosu prema njima “puno previše” je ružnih priča i “puno premalo” dobrih. Svjetli primjer u najbližoj okolini je požeška Udruga za zaštitu životinja Sirius koja je, naporima malobrojnih entuzijasta,  uspjela postaviti “na noge” akciju kastracije mačaka i pasa, skrbi o  gotovo 30-tak napuštenih životinja, smještenih u privremenim domovima, a uz to svakodnevno, uporno radi na još ambicioznijim, još većim ciljevima. Sirius i njima slične udruge viču, upozoravaju, pozivaju – poslušajte njihov glas prije no što postane kasno. Ili, bar danas. Bar danas. Sjetite se – tko spasi samo jedan život, spasio je čitav svijet.

TEKST : Sanja Pok    FOTO: S.Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn