SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA – Poštujmo život u svim njegovim oblicima

Datum objave: 04. 10. 2023. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Svake godine 4. listopada obilježava se Svjetski dan zaštite životinja. Posvećen je pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema ostalim životinjama i važnost svih životinja za život na Zemlji.

Svjetski dan životinja proglašen je 1931. na konvenciji ekologa u Firenci da bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta. Za Svjetski dan životinja bio je odabran 4. listopada jer se toga dana slavi svetkovina sv. Franja Asiškog, sveca zaštitnika životinja.

Svjetski dan životinja posebna je prilika proslaviti život u svim njegovim oblicima, proslaviti odnos čovječanstva sa životinjskim carstvom te priznati različite uloge koje životinje imaju u čovjekovu životu i biti zahvalan za način na koji životinje obogaćuju čovjekov život. Cilj Svjetskog dana životinja je upozoriti na nužnost poboljšanja standarda životinjskog blagostanja širom svijeta.

Nažalost, Hrvatsku očekuje dug put u stvarnoj zaštiti životinja koji ovisi isključivo o spremnosti društva da postojeće propise provodi i u praksi.

TEKST: S. P.      FOTO: WAD

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn