SVJETSKI DAN SRCA – Koristi srce, upoznaj srce

Datum objave: 29. 9. 2023. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Svjetska kardiološka federacija svake nas godine poziva na brigu o vlastitom srcu obilježavanjem 29. rujna, Svjetskog dana srca. Svake se godine Svjetskoj kardiološkoj federaciji u borbi za zdravo srce priključuje i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Svjetski dan srca podsjetnik je na potrebu brige o zdravlju vlastitog srca. Od 2020. godine Svjetska kardiološka federacija uvodi slogan #KoristiSrce, kako bi potakli pojedince za korištenje srca u zdravijem načinu života.  Svjetski dan srca obilježava se svake godine 29. rujna, a ove godine globalna kampanja provodi se pod sloganom KORISTI UPOZNAJ  („Koristi srce upoznaj srce“). Usredotočena je na to da prvo upoznamo vlastito srce, jer kad znamo više, možemo i bolje brinuti o vlastitom zdravlju.

Dobra je vijest da se većina bolesti srca i krvnih žila može spriječiti izbjegavanjem i kontrolom čimbenika rizika, čak do 80 % prijevremenih smrti.
Kao pojedinci možemo izabrati zdravije životne navike: paziti da je naša hrana prijatelj zdravlja, biti aktivni, održavati primjerenu tjelesnu težinu, izabrati nepušenje te kontrolirati krvni tlak, šećer i masnoće u krvi, a kod već postojećih bolesti, redovito uzimati terapiju prema preporuci liječnika.

Zavod za javno zdravstvo ove će godine obilježiti Svjetski dan srca polovicom listopada javnozdravstvenom akcijom u Požegi. O točnom terminu javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Što su kardiovaskularne bolesti i kako ih liječiti, možete pročitati ovdje.
Kako spriječiti nastanak kardiovaskularnih bolesti, možete pročitati ovdje.

Odgovorite na pitanja kviza na linku i upoznajte svoje srce.

TEKST: S. P.                FOTO: Plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn