SVJETSKI DAN LUTKARSTVA – Hrabro i odvažno, kreativno i inovativno lutkarsko kazalište može gotovo sve

Datum objave: 21. 3. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Svjetski dan lutkrstva obilježava se 21. ožujka. Hrvatsku poruku za Svjetski dan lutkarstva ove godine napisala je dramaturginja Ana Prolić, a svjetsku poruku češka lutkarica Nina Malikova.

“Ljudsko tijelo, za razliku od lutke, ima ograničenja. Ne može letjeti, odjednom se izdužiti ili skupiti, skakati po krošnjama stabala, ma puno toga ne može. Tijelo lutke oživljeno rukama vještog lutkara, može gotovo pa sve, pa i upasti u čudesne svjetove gdje fizikalni zakoni prestaju postojati i vlada samo mašta. Hrabro i odvažno, kreativno i inovativno lutkarsko kazalište može gotovo pa sve. I čini sve. Vrijeme je da se otrgne ideji da pripada gotovo pa samo kazalištu za djecu i da uđe u prostor kazališta za odrasle te pokaže sav svoj potencijal, svoju paletu, kao što krošnje stabala pokazuju svoje čudesne transformacije. Sretan Svjetski dan lutkarstva, dan nepresušnog mogućeg!” poručuje Ana Prolić.

Prizovimo radost i užitak stvaranja

“Čak i u najmračnijim vremenima, uvijek je postojalo nešto što im je u tome pomagalo, a cijeli niz povijesnih izvora govori nam da je kazalište lutaka sa svojim drevnim magičnim moćima bilo dio te priče. Ta moć počiva u samim temeljima lutkarskog kazališta. Kao stilizirana kazališna forma sa samosvojnim metaforičkim izrazom, lutkarstvo prikazuje ljudsku stvarnost, ali također traži – katkad humoristički, katkad sasvim ozbiljno – rješenja.

Svijet će biti bolje mjesto nego što nam se to danas možda čini. U to svi vjerujemo i želimo vjerovati. I zato se nemojmo odricati životne radosti zbog strahova koji nas muče. Vjerujmo da i dalje možemo imati povjerenja u Pulcinella, Puncha, Guignola, Kašpáreka, Karagöza, Vidušaku, Mobaraka i cijeli niz drugih junaka iz te beskonačne galerije likova koji prikazuju ljudsku komediju te vjerovati, kao toliki naraštaji prije nas, u njihovu pobjedu u borbi protiv smrti. Ne dopustimo brigama da nas sputavaju, iskoristimo moć kazališta lutaka u njegovim različitim oblicima i još jednom prizovimo radost i užitak stvaranja i izvedbe.” kaže Nina Malikova.

TEKST: S. P.                         FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn