SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U POŽEGI – Premijera amaterske predstave “Umišljeni bolesnik”

Datum objave: 28. 3. 2018. | Kategorija: Kultura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Obilježavanju Svjetskog dana kazališta Gradsko kazalište Požega pridružilo se premijernom izvedbom Kazališne amaterske družine “Umišljeni bolesnik” Poznati Molierov komad prilagodio je Dario Hak, a u predstavi koja, uz komiku, ima i elemente mjuzikla sudjeluju svi članovi amaterske družine.

“Kazališna amaterska družina pripremila je ovu svevremensku komediju francuskog klasika, no iz jednog drugog kuta – smještajući radnju iza rešetaka. Priča počinje Molierovim služenjem kazne u zatvoru zbog dugova koje je prouzročilo njegovo slavno kazalište. U našoj interpretaciji povijesti to je ključni trenutak na kojem baziramo našeg Umišljenog bolesnika,” pojasnio je voditelj družine Dario Hak osnovnu podlogu ovog amaterskog uratka.Glazbu u predstavi potpisuju Mario Sovčik i Tena Vlašić – Pavić, a glume Jasna Čmelar, Lidija Lucić, Duška Galić, Andrea Sovčik, Anita Ivičić, Matea Meščić, Marina Polgar, Kornelija Marks, Sanja Samardžija, Tena Vlašić-Pavić, Marcela Starešina, Branislav Stojaković, Kazimir Semunović, Goran Bunjevac i Alen Laura. Svoj doprinos u stvaranju predstave dali su kazališni djelatnici Ljiljana Rodić, Goran Krmpotić i Renato Pok.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradsko kazalište Požega pridružilo se tako tisućama kazališta diljem svijeta u obilježavanju Svjetskog dana kazališta, na koji se tradicionalno predstavljaju međunarodne i nacionalne poruke istaknutih kazalištaraca. Ovogodišnju međunarodnu poruku napisao je Simon McBurney, glumac, redatelj i suosnivač kazališne trupe Theatre de Complicité, a hrvatsku glumac i redatelj Rene Medvešek.
Simon-McBurney Rene-Medvesek_1
Medvešek smatra kako “kazališna kutija, zahvaljujući svojoj dubinskoj perspektivi mašte, i u ovim sipljivim vremenima opstaje kao nedodirljivi kutak nade, kao tajanstvena crna rupa ovog našeg svenemira koja je u stanju probaviti sav čemer svakodnevice i svježim daškom nadahnute glumačke igre uvijek iznova oplemeniti naš bitak.Kazalište to može, jer ono ne postoji samo zato da zrcali i promišlja stvarnost, već i zato da ju, poigravajući se njome, otkupljuje i svima nama vraća vjeru u zajedništvo i konačnu nadmoć duha, iskrenosti i igre”, rekao je Medvešek  dodavši:“Baveći se kazalištem i kulturom, možemo graditi, ali možemo i razarati društvo – odgovornost za izbor ostaje na nama. Kazalište je važno. I zato – ne samo ovo naše – svako društvo svoje kazalište mora čuvati kao oko u glavi – jer ono to doista i jest”.

TEKST: S. Pok          FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn